• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.1°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.4°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 17.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  4 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  67%

Το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη

PHASMA/ Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Μόνο μικρά ψάρια έπιασε ο κοριός

 • A-
 • A+

Μια διαφορετική οπτική σε μια υπόθεση διαφθοράς όπου εμπλέκονται αστυνομικοί, υπάλληλοι της ΕΥΠ, αλλοδαποί, αλλά και πολιτικοί παράγοντες, φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.», παρουσιάζοντας τη θέση και τους ισχυρισμούς του βασικότερου κατηγορούμενου μιας «σκοτεινής» ιστορίας.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα το 2013 και φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να φτάσει στην ολοκλήρωσή της, αφού από τις συνεχιζόμενες έρευνες όχι μόνο δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως ο ρόλος, ο βαθμός εμπλοκής και τα κίνητρα των εμπλεκομένων, αλλά αντιθέτως ανακαλύπτονται νέοι διάδρομοι στον λαβύρινθο και προστίθενται όλο και νέα πρόσωπα.

Ο αστυνομικός, του οποίου την άποψη θα παρουσιάσουμε, είχε βρεθεί στο κέντρο της υπόθεσης. Πρόκειται για τον 46χρονο σήμερα αστυνόμο Παναγιώτη Καλομοίρη, ο οποίος κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με Ιρακινούς δουλέμπορους και ότι έναντι αμοιβής ρύθμιζε την παράτυπη έκδοση πιστοποιητικών σε παράνομους μετανάστες με συνέπεια να του ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος.

Στη συνέχεια, στην υπόθεση προστέθηκε ένας υπάλληλος της ΕΥΠ και ακολούθως μια σειρά ανθρώπων που εάν και ορισμένοι από αυτούς κατηγορήθηκαν, εντούτοις κανείς δεν προφυλακίστηκε.

Αντιθέτως για τον αστυνομικό αποφασίστηκε η προφυλάκισή του, η οποία ανακλήθηκε έπειτα από αίτησή του και αφέθηκε ελεύθερος, προηγουμένως όμως του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και κατέβαλε ένα αρκετά μεγάλο ποσόν ως εγγύηση.

Το ιστορικό

Η έναρξη των ερευνών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010, όταν άνδρες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής ακινητοποίησαν στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου φορτηγό που μετέφερε κρυμμένους 50 παράτυπους μετανάστες.

Κατά τη μεταφορά του φορτηγού και των αλλοδαπών στις εγκαταστάσεις τής Π. Ράλλη, εκδηλώθηκε πειρατεία από ενόπλους που αφόπλισαν τους αστυνομικούς και διέφυγαν αρπάζοντας το φορτηγό και τους περίπου 50 αλλοδαπούς.

Στην αρπαγή του φορτηγού είχαν πάρει μέρος δύο Κούρδοι, οι οποίοι φέρονταν ως «πληροφοριοδότες» ενός αξιωματούχου της ΕΥΠ.

Επειτα από αυτό ο αξιωματούχος της ΕΥΠ τέθηκε υπό τηλεφωνική παρακολούθηση από όπου «εντοπίστηκε» ο Π. Καλομοίρης, ο οποίος κατηγορείται ως συνεργάτης του. Η παρακολούθηση του αστυνομικού διήρκεσε δύο χρόνια και τον Δεκέμβριο του 2013 το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην Εισαγγελία.

Παράλληλα, έρευνες για την υπόθεση διεξήγαγε και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων από την οποία τελικά υποβλήθηκε ένα 90σέλιδο διαβιβαστικό στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η έρευνα που ξεκίνησε τότε από την τελευταία, κατέληξε στην προφυλάκιση πέρσι του Καλομοίρη, όμως, όπως φαίνεται, μέσα από αυτή ξεπήδησαν κι άλλες υποθέσεις διαφθοράς που αλληλοσυνδέονται και βρίσκονται ακόμα εν εξελίξει.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι -όπως ανέφερε δημοσίευμα της 31ης Μαΐου στο «Βήμα της Κυριακής»- αυτό το διάστημα οι «Αδιάφθοροι» διεξάγουν έρευνα προκειμένου «να διαπιστωθεί αν υπήρχε “κεντρικός” εισπρακτικός μηχανισμός από αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών προκειμένου να μην υπάρχει έλεγχος σε δεκάδες νυχτερινά κέντρα και κυρίως σε μίνι καζίνα, “στούντιο”, λέσχες, κυκλώματα σωματεμπορίας κ.τ.λ.».

Δεν αποκλείεται «να πρόκειται για συνέχεια ενός παρόμοιου κυκλώματος είσπραξης χρημάτων από μαγαζιά της νύχτας που σχετιζόταν με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σημαντικά πρόσωπα του τότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης που είχε αποκαλυφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990» και είχε ερευνηθεί από τον εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη χωρίς να καταλήξει κάπου.

Μάλιστα, το ότι οι διωκτικές αρχές συνέχισαν να ερευνούν την υπόθεση, συνάγεται από τη διαρροή συνομιλιών του Π. Καλομοίρη με ένα 67χρονο, «με κομματική ιδιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ», που πραγματοποιήθηκαν από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Απριλίου του 2015 όπου ο τελευταίος φέρεται να του λέει: «ο υπουργός (σ.σ.: Γιάννης Πανούσης) θα φύγει σε ένα τετράμηνο» και ότι «το θέμα θα το ρύθμιζε ο “ψηλός” [σ.σ. τότε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.] ακόμα και εσωκομματικά», με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη να φτάσει να καταγγείλει ότι υπήρχαν απειλές κατά της ζωής του, στις οποίες εμπλέκονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Καταγγελίες, οι οποίες τελικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2015 τέθηκαν στο αρχείο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, ενώ, όπως υποστηρίζει ο Π. Καλομοίρης, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έγιναν προς τον φιλικά προσκείμενό του 67χρονο για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσής του, αλλά και για να του αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι είχε παγιδευτεί από «συμμορία» συναδέλφων του.

Εισηγητής...

Ο ίδιος εξάλλου, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι ασαφές, χωρίς να ορίζει πού και πώς διαπράχθηκαν τα αδικήματα και ποιο είναι το αποδεικτικό υλικό από το οποίο προκύπτουν, ενώ πουθενά στη δικογραφία δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τη διάπραξή τους, αν και σε αυτή υπάρχουν καταθέσεις σημαντικών στελεχών της Αστυνομίας που μαρτυρούν το αντίθετο.

Υποστηρίζει ότι ενώ κατηγορήθηκε για χρηματισμό, από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο και ότι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει είναι ένα διαμέρισμα που κληρονόμησε από τους γονείς του και ένα αυτοκίνητο.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι την τελική απόφαση για την απελευθέρωση των αλλοδαπών δεν την είχε ποτέ ο ίδιος, καθώς ο ρόλος του ήταν μόνο εισηγητικός, και σε καμία περίπτωση αποφασιστικός όσον αφορά τις ελευθερώσεις, ενώ αναφέρει ότι μέσα στη δικογραφία υπάρχει υπόθεση αλλοδαπού την οποία δεν χειρίστηκε ποτέ.

Ακόμα, κάνει λόγο για τις 21 εύφημες μνείες που έχει πάρει για τη δίωξη εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες, κατά τον ίδιο, αποδεικνύουν την ποιότητα του έργου του.

Καταγγέλλει, τέλος ότι, ενώ από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να προκύπτουν αδικήματα που διέπραξαν άλλοι συνάδελφοί του, το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν τα ερεύνησε ποτέ και αναφέρει ως χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη ενός προϊσταμένου του που είχε υπογράψει να αφεθούν ελεύθεροι 18 αλλοδαποί που εμφανίζονται όλοι να διαμένουν ως φιλοξενούμενοι συμπατριωτών τους στην ίδια διεύθυνση, ενώ ο ίδιος για αυτές τις περιπτώσεις είχε κάνει αρνητική εισήγηση.

Προσθέτει ακόμη ότι βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων αστυνομικών γιατί «τους χαλούσε τις δουλειές τους» και ότι στοχοποιήθηκε από αξιωματικούς ακόμα και του Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να επιδείξουν επιτυχίες στην ηγεσία του Σώματος.

Ως αποδεικτικό δε των ισχυρισμών του αναφέρει την υπόθεση απόστρατου υποστράτηγου από την Κόρινθο και αστυνόμου από την Κω, για τους οποίους το Αρχηγείο «αναγκάστηκε» να εκδώσει δελτία Τύπου για την αποκατάστασή τους.

Ο δεύτερος μάλιστα έχει στραφεί δικαστικά εναντίον συναδέλφων του στο Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως κακοποιό στοιχείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενημερώνουν τον Τσίπρα για το κύκλωμα της ΕΛ.ΑΣ.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχουν ζητήσει ο αν. υπ. Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης και ο διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις έρευνες των αστυνομικών της υπηρεσίας...
Ενημερώνουν τον Τσίπρα για το κύκλωμα της ΕΛ.ΑΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν 2.110 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων
Ελεύθερη πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων που κρατούνταν στο ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν από χθες όσοι πολίτες έχουν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το περιεχόμενό...
Ανοίγουν 2.110 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέταρτο εξώδικο σε «Εφ.Συν.» και Reporters United για τις υποκλοπές
Το εξώδικο αναφέρεται στο δημοσίευμα της 4ης Αυγούστου, το οποίο τεκμηρίωσε νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κοντά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Τέταρτο εξώδικο σε «Εφ.Συν.» και Reporters United για τις υποκλοπές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικός διοικητής εκβίαζε αλλοδαπό ιδιοκτήτη πάρκινγκ
Εδώ και τέσσερις μήνες ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Κολωνού εκβίαζε ιδιοκτήτη πάρκινγκ της περιοχής, ότι εάν δεν τον «λάδωνε» θα του έκλεινε την επιχείρηση, ώσπου ο άτυχος πολίτης κατέφυγε στη...
Αστυνομικός διοικητής εκβίαζε αλλοδαπό ιδιοκτήτη πάρκινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βελάκια» κατά... πάντων
Απαντήσεις για όσα τον κατηγορούν επιχείρησε να δώσει χθες ο αν. υπ. Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, κατά τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη δημιουργία...
«Βελάκια» κατά... πάντων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι δουλέμποροι φοράνε... στολή
Στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν και τυπικά οι έρευνες της υπόθεσης για το κύκλωμα δουλεμπορίας που φαίνεται να είχε στηθεί από αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ αλλά και του Λιμενικού Σώματος, διατηρεί...
Οι δουλέμποροι φοράνε... στολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας