Φως στα... τούνελ της Εγνατίας οδού. Μια δικαστική απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή δημόσιου χρήματος από την υπερκοστολόγηση για την κατασκευή σηράγγων στην Εγνατία οδό.
Για την υπόθεση αυτή πρόσφατα είχε επέμβει και ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης. Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η κατασκευάστρια εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ, που διεκδικούσε 35 εκατομμύρια ευρώ από υπερκοστολογήσεις, τα οποία ήδη είχε εισπράξει.
Ωστόσο, το Εφετείο απέρριψε όλες τις προσφυγές ως κατ’ ουσίαν αβάσιμες ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των χρημάτων.
Η δικαστική απόφαση 2/2016 του τμήματος δημοσίων συμβάσεων του Πενταμελούς Πολιτικού Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας καθαρογράφηκε στις 14 Ιουνίου και αποκαλύπτει τήρηση διπλών ημερολογίων, ανυπόγραφες επιμετρήσεις και πρωτόκολλα παραλαβής εργασιών, εγκρίσεις πινάκων για καταβολή επιπλέον ποσών μόνον από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας και αλλαγές στις κατηγορίες των έργων, αφού αυτά εκτελέστηκαν.
«Από τις καταχωρημένες εντολές στο ημερολόγιο του έργου της εταιρείας, οι οποίες δεν τροποποιήθηκαν μεταγενέστερα, προέκυπτε ότι τα πραγματικά μήκη εφαρμογής των κατασκευαστικών προδιαγραφών ήταν άλλα από τις εντολές, καθώς και από τα χειρόγραφα ημερολόγια του έργου προέκυψε ότι οι κατασκευαστικές προδιαγραφές των σηράγγων ανήκαν στην ίδια κατηγορία.
Ωστόσο, σε αντίστοιχες επιμετρήσεις και πληρωμές οι ίδιες εργασίες βεβαιώθηκαν και πληρώθηκαν με άλλη κατηγορία με πολύ αυξημένες τιμές», αναφέρεται στην απόφαση που επιτρέπει πλέον στην Εγνατία Οδό Α.Ε. να διεκδικήσει τα χρήματα από τις υπερκοστολογήσεις.
Εισαγγελέας Διαφθοράς
Κι ενώ παρόμοιες προσφυγές της ΑΤΤΙΚΑΤ εκκρεμούν και στα δικαστήρια της Θεσσαλίας, η οικονομική αστυνομία ερευνά πλέον τις ποινικές ευθύνες για το φερόμενο οικονομικό σκάνδαλο. Στις αρχές του μήνα ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, προκύπτει ότι η κατασκευαστική εταιρεία πήρε αστρονομικά ποσά από την Εγνατία Οδό Α.Ε., με το πρόσχημα ότι οι επίμαχες σήραγγες κατασκευάστηκαν με υλικά ποιότητας Α’, ενώ η αρχική μελέτη προέβλεπε να κατασκευαστούν με υλικά ποιότητας Β’.
Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο... ενδιαφέρον, καθώς στο δικαστήριο είχαν εμφανιστεί και καταθέσει ως μάρτυρες υπέρ της κατασκευαστικής στελέχη της Εγνατίας Οδού, που ουσιαστικά επιβεβαίωναν ότι η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει για το έργο τα «καλύτερα και ποιοτικότερα υλικά, σαφώς ανώτερα από εκείνα που προέβλεπε η αρχική μελέτη κατασκευής της σήραγγας».
Ελα όμως που μετά την αποπεράτωση των έργων, η αυτοψία της Εγνατίας έδειξε τελείως διαφορετικά πράγματα...
Από τη δειγματοληψία που έγινε αλλά και τους διεξοδικούς τεχνικούς ελέγχους, προέκυψε ότι τελικά δεν κατασκευάστηκε με υλικά «ποιότητας Α’», αλλά με «ποιότητας Β’», όπως ακριβώς προέβλεπε η αρχική μελέτη!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας