• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.1°C / 28.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 22.3°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.5°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 20.5°C / 27.8°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  78%
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Διάκριση με οσμή ρατσισμού

 • A-
 • A+

Τις ρατσιστικές αιτιάσεις για το πρόσωπο ενός πανεπιστημιακού με αναπηρία καταδικάζει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Καθηγητής του τμήματος, με έγγραφα και συνεχείς ενστάσεις που απευθύνει στον πρύτανη του ΔΠΘ και τη Γενική Συνέλευση, επιχειρεί να προσβάλει τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος που αποφασίζει για την ακαδημαϊκή εξέλιξη ενός λέκτορα στη θέση του επίκουρου καθηγητή.

Με επιστολή προς τον πρύτανη του ΔΠΘ, ο καθηγητής Γεώργιος Παπάζογλου, στις 28 Μαΐου 2016, υποστηρίζει ότι ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Αντώνιος Παναγιώτου, δεν μπορεί να συμμετέχει στο εκλεκτορικό σώμα που θα αποφασίσει για την εξέλιξη του υποψήφιου επίκουρου καθηγητή, με το αιτιολογικό ότι είναι τυφλός:

«Το γνωστικό αντικείμενο της Παλαιογραφίας, που 40 χρόνια τώρα θεραπεύω, ως βασικό θέμα μελέτης έχει την ανάγνωση διαχρονικά των γραφών της ελληνικής γλώσσας, ο υποψήφιος δηλαδή θα κριθεί στο αν μπορεί λ.χ. να διαβάζει [...] να χρονολογεί με βάση τη μορφή των τόνων και των γραμμάτων [...] πρόκειται δηλαδή για μία κρίση που κύριο χαρακτηριστικό έχει την όραση. Το Τμήμα, λοιπόν, στο οποίο προΐστασθε, ως Πρόεδρος, τοποθέτησε μεταξύ των μελών του Εκλεκτορικού Σώματος ένα μέλος ΔΕΠ τυφλό για να κρίνει Παλαιογραφία». Ο καθηγητής μάλιστα υποστηρίζει ότι εφόσον του ζητηθεί μπορεί να καταθέσει «δεκάδες άλλα μέλη ΔΕΠ/Εκλέκτορες για κρίσεις στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Ιουνίου, επανέρχεται με νέα επιστολή προς τον πρύτανη, διαμαρτυρόμενος για την καταλληλότητα του υποψήφιου επίκουρου καθηγητή, επαναλαμβάνει την άποψή του ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στο εκλεκτορικό σώμα οι κατάλληλοι ακαδημαϊκοί και δηλώνει ότι «μέχρι να ορισθούν (σ.σ. οι κατάλληλοι ακαδημαϊκοί) και να εφαρμοσθεί ο Νόμος επιτρέψτε μου να θεωρώ το Εκλε­κτορικό μη νόμιμο και στημένο».

Οι διδάσκοντες, στις 7 Ιουνίου, καταδικάζουν με σχετικό ψήφισμα, που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του τμήματος, τη συμπεριφορά του εν λόγω καθηγητή και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αμφισβήτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία.

«Τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο επιχείρημα ότι η τυφλότητα πανεπιστημιακού Καθηγητή είναι αιτία για τον αποκλεισμό του από ένα θεμελιώδες δικαίωμα και υποχρέωση των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο [...]. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι απόψεις αυτές ούτε μας εκφράζουν ούτε συνάδουν με τις αρχές και το έργο που επιτελούμε στο Τμήμα μας τα τελευταία χρόνια, στο οποίο στηρίζουμε με σεβασμό και με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στη μόρφωση των φοιτητών μας με αναπηρίες» καταλήγει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης. Την ίδια μέρα το σώμα της Γ.Σ. απέρριψε όλες τις ενστάσεις του κ. Παπάζογλου, δίνοντας αναλυτικές εξηγήσεις.

Με επιστολή του ο καθηγητής Αντώνιος Παναγιώτου ευχαριστεί τους συναδέλφους του ακαδημαϊκούς για το ψήφισμα που αναφερόταν στον ίδιο και το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «δείγμα αντιρατσισμού, δημοκρατικότητας, ανθρώπινης ευαισθησίας και συναδελφικής αλληλεγγύης».

Ακόμη και μετά την απόφαση της Γ.Σ. ο Γ. Παπάζογλου συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με επιστολή του προς τη Γενική Συνέλευση όπου επιτίθεται στον Αντ. Παναγιώτου («αυτός που δεν βλέπει αλλά επιλέγεται για να κρίνει υποψηφίους στην Παλαιογραφία») και απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάβημα πανεπιστημιακών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης και ο ατελέσφορος διάλογος μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων αναφορικά με τη θέσπιση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ανάγκασε την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Οχι Αστυνομία...
Διάβημα πανεπιστημιακών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροπολογία για μέλη ΔΕΠ Οδοντιατρικής
Σε θετική κατεύθυνση θεωρούν τα μέλη ΔΕΠ των Οδοντιατρικών Σχολών ότι κινείται η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που αφορά την τακτοποίηση των επί εικοσαετίας οφειλών τους προς τον Ειδικό Λογαριασμό...
Τροπολογία για μέλη ΔΕΠ Οδοντιατρικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αυτοκτονίες πρώτη αιτία θανάτου στη φυλακή
Τα απονενοημένα διαβήματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα είναι από 4 έως 11 φορές περισσότερα απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με έρευνες, οι αυτόχειρες είναι συνήθως έγγαμοι άντρες, από 25 έως 35 ετών,...
Οι αυτοκτονίες πρώτη αιτία θανάτου στη φυλακή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πολύ σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου προκύπτουν από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη διαχείριση του έργου του προσεισμικού ελέγχου 1.782 σχολικών...
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προβληματισμοί και προκλήσεις στη διδασκαλία της Ιστορίας
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, διοργάνωσε διήμερο «τραπέζι», που εντάσσεται στο τετραετές διακυβερνητικό πρόγραμμα με τίτλο...
Προβληματισμοί και προκλήσεις στη διδασκαλία της Ιστορίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στον αέρα» από σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου
Ο ανανεωμένος ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου Πανεπιστημίου είναι γεγονός μετά από τρία χρόνια διακοπής. Το «Ράδιο Πάντειον» αποτελεί μία ανοιχτή συλλογική προσπάθεια φοιτητών και θα έχει 23 εκπομπές...
«Στον αέρα» από σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παντείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας