Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βλέπουν παραμονή στην Ε.Ε. οι Βρετανοί τουρίστες

«Θέλουμε να μείνουμε στην Ε.Ε. κυρίως για την οικονομία» υποστηρίζουν ο Μπρένταν και η Τζιλ από το Λίβερπουλ

Βλέπουν παραμονή στην Ε.Ε. οι Βρετανοί τουρίστες

  • A-
  • A+

Διχασμένους, αλλά με γενική εκτίμηση ότι θα επικρατήσει η παραμονή, βρίσκει τους Βρετανούς τουρίστες στην Αθήνα το άτυπο γκάλοπ της «Εφ.Συν.» μία μέρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Οσοι συναντήσαμε στην Ακρόπολη, το Μοναστηράκι και την Πλάκα ήταν μικρογραφία της βρετανικής κοινωνίας, με αρκετούς νεότερους να μην ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις, μεγαλύτερους να υποστηρίζουν ότι οι νεότεροι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής και άλλους να αναπαράγουν στερεότυπα περί δυνατής Βρετανίας εκτός Ε.Ε.

Εντυπωσιακό ήταν το ότι οι Βρετανοί που συναντήσαμε στάθηκαν ελάχιστα έως καθόλου στη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ και απέφυγαν να τη συσχετίσουν άμεσα με το τελικό αποτέλεσμα.

Ξεκινήσαμε με μία παρέα από 18χρονες που μόλις τελείωσαν το Λύκειο και το κλίμα ανάμεσά τους παρέπεμπε σε πενθήμερη. Ντύσιμο παραλίας, καπέλα, γυαλιά ηλίου και μυρωδιά από αντηλιακό.

Οταν μπήκαμε στο πνεύμα της συζήτησης, μας μίλησε η πιο «πολιτικοποιημένη» της παρέας, η Ρουθ: «Γράφτηκα στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τελικά δεν ψήφισα. Θεωρώ ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η απάντησή της πιθανόν να αντικατοπτρίζει ένα τμήμα της βρετανικής νεολαίας που θα απόσχει από το δημοψήφισμα σήμερα. Τουλάχιστον άλλοι δύο μεταξύ 20 και 30 χρόνων αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή απλώς είπαν ότι «δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το μέσα και το έξω»...

Για να ξαναβρούμε Βρετανούς μάς πήρε κάποια ώρα, καθώς χθες το τουριστικό κέντρο θύμιζε... ΗΠΑ, με χιλιάδες Αμερικανούς τουρίστες από κρουαζιερόπλοια. Ενα πιο εξοικειωμένο αυτί τούς ξεχώριζε από την προφορά.

Στην Ακρόπολη συναντήσαμε τον Πίτερ και τη γυναίκα του Αντριαν από το Σάσεξ. «Νομίζω ότι αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία θεωρούν ότι πρέπει να βγούμε από την Ε.Ε., ενώ οι νεότεροι δεν έχουν γνωρίσει κάτι διαφορετικό και θέλουν να παραμείνουμε. Πιστεύω ότι μέσω της Ε.Ε. μας επιβάλλονται πολλοί νόμοι στους οποίους δεν μπορούμε να φέρουμε αντιρρήσεις. Μας λένε δηλαδή τι να κάνουμε. Πρέπει να μπορούμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας για περισσότερα πράγματα στη χώρα μας. Μάλλον τα πράγματα εκτός Ε.Ε. θα είναι καλύτερα» τονίζει ο Πίτερ.

«Πώς ακριβώς θα είναι τα πράγματα εκτός;» ρωτάμε. «Καλύτερα στην οικονομία και το εμπόριο. Επίσης, σημαντικό θέμα είναι και η μετανάστευση. Εάν βγούμε, μπορούμε να πάρουμε περισσότερες αποφάσεις». Η Αντριαν επισημαίνει ότι ίσως και η Ελλάδα μπορούσε να έχει ταχύτερη ανάκαμψη εάν έβγαινε από το ευρώ.

Ο Τσαρλς, γύρω στα 45, υποστηρίζει την παραμονή. «Με την παραμονή θα έχουμε περισσότερες αγορές για τα βρετανικά προϊόντα και θα είμαστε πιο ισχυροί διεθνώς. Ελπίζω να επικρατήσει η παραμονή και αυτό ψήφισα με επιστολική ψήφο. Και η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ε.Ε.».

Χάσμα γενεών

Τα λεγόμενα του Πίτερ επιβεβαιώνονται από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, γύρω στα 70, από το Λονδίνο, με εμπειρία από τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. και το αντίστοιχο δημοψήφισμα του 1975: «Πρέπει να φύγουμε από την Ε.Ε. Υπάρχει διαφθορά εντός της και ψηφίζουν νομοθεσία χωρίς να υπολογίζουν τον κόσμο. Θυμόμαστε τότε που ήμασταν ελεύθεροι (σ.σ. εκτός Ε.Ε.). Και στο προηγούμενο δημοψήφισμα η κυβέρνηση στήριζε την παραμονή. Εκτιμώ ότι θα επικρατήσει η παραμονή, λόγω της ψήφου των νέων» λέει η Μπέτι. Χάσμα γενεών στο δημοψήφισμα;

Από την άλλη, η Τζιλ και ο Μπρένταν από το Λίβερπουλ είναι υπέρ της παραμονής: «Θέλουμε να μείνουμε στην Ε.Ε. κυρίως για την οικονομία. Είναι σημαντικό να είμαστε κομμάτι μίας μεγαλύτερης, πιο ασφαλούς και πιο δυνατής Ευρώπης».

Ψήφισαν επιστολικά υπέρ της παραμονής και εύχονται να επικρατήσει. Κι αν επικρατήσει η αποχώρηση; «Τότε ο Κάμερον θα πρέπει να παραιτηθεί, αλλά δεν θα φύγουμε από την Ε.Ε. αμέσως, είναι πολύπλοκο» μας λένε. Τα δημοψηφίσματα δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση στην Ε.Ε., άλλωστε, σκέφτομαι.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρμαγεδδών στις αγορές
Το επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις γνωστές από το παρελθόν ως χώρες «PIIGS», γνωρίζει πρωτοφανή επιδείνωση, τέτοια που παραπέμπει άμεσα στους...
Αρμαγεδδών στις αγορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Βρετανός ξαναχτύπησε!
Νέα εκστρατεία βοήθειας του Τομ Φίνι υπέρ της Ελλάδας. Αυτή τη φορά θέλει να συγκεντρωθεί, μέσω crowdfunding 1 εκατ. ευρώ ώστε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Δεσμός» να ενισχυθούν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και να...
Ο Βρετανός ξαναχτύπησε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
Η εξέλιξη της οικονομίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τη συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού κόσμου και οι μεγάλες προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας συζητήθηκαν χθες στο συνέδριο του Economist...
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
Αντιιμπεριαλιστικές και αντιΝΑΤΟϊκές συγκεντρώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών οργανώνουν το απόγευμα κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που λένε «όχι» στον φασισμό-εθνικισμό και...
Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνα OLAF: Κακοδιαχείριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο
Παρατυπίες σχεδόν σε όλο το εύρος της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) στη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα καταλογίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η...
Ερευνα OLAF: Κακοδιαχείριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο
ΕΥΡΩΠΗ
«Η κρίση του ευρώ δεν τέλειωσε -αν το πιστεύετε έχετε πιει πολλή ρετσίνα»
Την ελληνική κρίση χρησιμοποίησε ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας, για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του υπέρ του Brexit. Με άρθρο του στην Telegraph, είπε ότι «η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι δεν...
«Η κρίση του ευρώ δεν τέλειωσε -αν το πιστεύετε έχετε πιει πολλή ρετσίνα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας