• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  0 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 27.0°C
  0 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 20.8°C
  0 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%

O μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος μεταξύ άλλων κατήγγειλε τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε τη σύνδεση της φτώχειας με την εξάπλωση του AIDS και κατήγγειλε τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών εταιρειών

Η «μάχη» των κειμένων

 • A-
 • A+

Με κλειστές συνεδριάσεις συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων.

Καθημερινά διεξάγονται δύο συνεδριάσεις (πρωί και απόγευμα), στις οποίες κατατίθενται τροπολογίες από τους εκπροσώπους των κατά τόπους Εκκλησιών επί των έξι προσυνοδικών κειμένων που έχουν κατατεθεί εν είδει εισήγησης προς το σώμα της Συνόδου.

Μέχρι χθες, οι προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες είχαν συζητήσει τα δύο από τα έξι θέματα της ατζέντας της Συνόδου και συγκεκριμένα την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και τα θέματα της ορθόδοξης διασποράς.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, στο προσυνοδικό κείμενο που έχει τεθεί προς έγκριση από τις 10 αντιπροσωπείες θίγονται τα βασικότερα ζητήματα της σύγχρονης ανθρωπότητας, όπως η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι και το προσφυγικό ζήτημα.

Σε ένα κείμενο περίπου 4.000 λέξεων εμπεριέχονται οι θέσεις της Εκκλησίας για όλα τα παραπάνω θέματα, άλλοτε στη γενική θεώρησή τους και άλλοτε με πιο εξειδικευμένες αναφορές.

Χαρακτηριστικά είναι το ενδιαφέρον της Συνόδου για τα θέματα βιοηθικής και τα όρια της επιστημονικής έρευνας, αλλά και η καταγγελία, που όπως φαίνεται θα εμπεριέχεται στο τελικό κείμενο, για την αύξηση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλούσιων, εντοπίζοντας μάλιστα και την αιτία στην «άκρατη κερδοσκοπία από οικονομικούς παράγοντες με οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες στερούνται δικαιοσύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας».

«Μανιφέστο»

Σαφώς πιο αποκαλυπτικός ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα υπήρξε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αφρικής, μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος.

Αν και χαρακτήρισε «δειλό» το κείμενο που αρχικώς έχει υποβληθεί, τόνισε πως δίνει το έναυσμα στις τοπικές Εκκλησίες να πάρουν με σαφήνεια θέση στα κατά τόπους προβλήματα.

Συγκεκριμένα, για τον πληθυσμό της Αφρικής ο κ. Αλέξανδρος κατήγγειλε τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, τόνισε τη σύνδεση της φτώχειας με την εξάπλωση του AIDS, κατήγγειλε τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών εταιρειών, με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής, και μίλησε για μια διαφορετικού τύπου αποικιοκρατία.

«Μπορεί οι λαοί της Αφρικής να κέρδισαν τα τελευταία 60 χρόνια την ανεξαρτησία τους, αλλά εγκαθιδρύθηκε μια νέα αποικιοκρατία των πολυεθνικών εταιρειών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στο δυσανάλογο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες της Αφρικής σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Φυσικά, όλα αυτά δεν πρόκειται να γραφτούν στο επίσημο τελικό κείμενο, ή τουλάχιστον θα είναι εκεί πιο περιγραφικά, αλλά σε κάθε περίπτωση μέσω της Συνόδου η Ορθόδοξη Εκκλησία φιλοδοξεί να πάρει σαφή και μάλλον πιο προωθημένη θέση για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Από το κείμενο βεβαίως δεν λείπουν και οι πιο συντηρητικές αναφορές, όπως η προάσπιση της «κανονικότητας» του γάμου ως «σύνδεσης άνδρα και γυναίκας», τη στιγμή που στον σύγχρονο κόσμο προωθούνται και άλλες μορφές συμβιώσεως «αντιτιθέμενες εις την χριστιανικήν παράδοσιν και διδασκαλίαν».

Ζωηρή συζήτηση διεξάγεται και για την ορθόδοξη διασπορά, το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου. Επ’ αυτού συζητείται η λειτουργία του «προσωρινού» θεσμού των επισκοπικών συνελεύσεων, οι οποίες ιδρύθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ύπαρξης πολλών ορθόδοξων εκκλησιών σε μία περιοχή.

Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιωάννης Χρυσαύγης, σε πολλές περιοχές της διασποράς ιδρύθηκαν από μετανάστες χριστιανούς διαφορετικές εκκλησίες ανάλογα με την εθνική τους προέλευση.

Η ορθόδοξη διασπορά

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, μπορεί σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ να υπάρχει άλλη εκκλησία των Ρώσων χριστιανών, άλλη των Ελλήνων ή των Σέρβων κ.ο.κ. «Αυτό προκαλεί μια ανωμαλία ως προς την τάξη της Εκκλησίας και πρέπει άμεσα να επιλυθεί οριστικά με τον ορισμό ενός μόνο επισκόπου ανά χώρα. Ως μεταβατικό στάδιο έχει ήδη αποφασιστεί η λειτουργία επισκοπικών συνελεύσεων σε 12 περιοχές του πλανήτη. Σε αυτά τα άτυπα όργανα συμμετέχουν όλοι οι επίσκοποι των ορθόδοξων εκκλησιών που λειτουργούν σε κάθε περιοχή. Οι περιοχές όπου λειτουργούν επισκοπικές συνελεύσεις είναι:

● Βόρεια και Κεντρική Αμερική

● Νότια Αμερική

● Αυστραλία, N. Ζηλανδία και Ωκεανία

● Μ. Βρετανία και Ιρλανδία

● Γαλλία

● Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο

● Αυστρία

● Ιταλία και Μάλτα

● Ελβετία και Λιχτενστάιν

● Γερμανία

● Σκανδιναβικές χώρες (εκτός Φινλανδίας)

● Ισπανία και Πορτογαλία

Τα πλήρη προσυνοδικά κείμενα, μεταφρασμένα στις πέντε επίσημες γλώσσες της Συνόδου, μπορείτε να τα διαβάσετε στη διεύθυνση: http://www.holycouncil.org

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυρίαρχος ο Βαρθολομαίος
​Ενισχυμένος στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και επί της ουσίας εντός του πληρώματος της Εκκλησίας βγαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το πέρας της Πανορθόδοξης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων. Μετά...
Κυρίαρχος ο Βαρθολομαίος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«33.508 επιπλέον θάνατοι, όσο η πόλη της Κέρκυρας, για το 2009-2014»
Τις συνέπειες των μνημονίων σε μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού καταγράφουν τα στοιχεία που παραθέτει στην «Εφ.Συν.» ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευγένιος Δαφνής, επικαλούμενος έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ...
«33.508 επιπλέον θάνατοι, όσο η πόλη της Κέρκυρας, για το 2009-2014»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με «άδειες» τις τράπεζες, αλλά γεμάτα τα ξενοδοχεία της Κρήτης
Ψυχραιμία επικρατεί στους τουριστικούς φορείς της Κρήτης, σε αντίθεση με το κλίμα πανικού που σπέρνουν τα ΜΜΕ αλλά και διάφοροι… καλοθελητές ενώ η ανησυχία είναι συγκρατημένη σε ξενοδόχους και τουριστικούς...
Με «άδειες» τις τράπεζες, αλλά γεμάτα τα ξενοδοχεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νησί-«μπαταρία» η Κρήτη
Σοβαρή αντιπαράθεση δημιουργούν στην Κρήτη οι προβλέψεις τού υπό αναθεώρηση Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού ως προς την εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο προτεινόμενο σχέδιο...
Νησί-«μπαταρία» η Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
544 Κρητικοί... κρίνονται σκληρά
Να πάρουν θέση για τα κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης των φυσικών πόρων και των δημόσιων αγαθών της Κρήτης καλούν όλους τους υποψήφιους βουλευτές του νησιού τα μέλη της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τα Κοινά. Σε...
544 Κρητικοί... κρίνονται σκληρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες μορφές φτώχειας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το πρόβλημα της φτώχειας υπάρχει και πολλές φορές εντείνεται, καθώς η πρόσβαση στη στέγη, τη δημόσια υγεία και την εργασία γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,...
Νέες μορφές φτώχειας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας