• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.6°C / 4.7°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.8°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -7.1°C / -7.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -0.9°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 10.6°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -7.1°C / -2.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -2.5°C / 2.8°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 4.9°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C -4.7°C / 3.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.3°C / 3.9°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  72%
ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κατά της πώλησης του Ελληνικού η Περιφέρεια Αττικής

 • A-
 • A+

Την αντίθεσή της στη συμφωνία πώλησης του Ελληνικού εκφράζει η Περιφέρεια Αττικής, με ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των μελών της παράταξης της περιφερειακής αρχής, σε μια συνεδρίαση από την οποία αποχώρησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στο ψήφισμα αποτυπώνεται η προγραμματική θέση της «Δύναμης Ζωής» για το Ελληνικό, δηλαδή η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού, σύμφωνα με την πρόταση των δήμων της περιοχής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με συντονιστή τον καθηγητή, Νίκο Μπελαβίλα, «μια πρόταση οικονομικά εφικτή και βιώσιμη».

Ακόμη, μεταξύ άλλων, με το ψήφισμα ζητείται να περιέλθει η διαχείριση των ακτών στα αιρετά θεσμικά όργανα του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζοντας στο σύνολό της την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

«Επισημαίνουμε ότι ακόμη και σήμερα, το σύνολο των ντοκουμέντων που αφορούν το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, παραμένουν άγνωστα στους πολίτες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Ως εκ τούτου, ζητάμε τόσο το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης, όσο και η υφιστάμενη σύμβαση να δημοσιοποιηθούν άμεσα. Αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να μάθει ακριβώς τι θα γίνει στην περιοχή», αναφέρει το ψήφισμα, στο οποίο συμπληρώνεται:

«Κανένα σχέδιο που αφορά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να έχουν γνώση και λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να επιβληθούν τετελεσμένα».

Στέλνεται δε, η προειδοποίηση ότι η Περιφέρεια Αττικής «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τα συλλογικά κοινωνικά συμφέροντα (...) Η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της και θα διεκδικήσει τη δημόσια περιουσία της, όπως έπραξε και πριν λίγους μήνες με την προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά και με την παραίτηση του εκπροσώπου της από το Δ.Σ. της Ελληνικό Α.Ε., εκφράζοντας τη διαφωνία της».

Η εισήγηση του ψηφίσματος έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, Χρήστο Καπάταη, ο οποίος, κατά την τοποθέτηση του έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες για την πώληση του Ελληνικού και επιτέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Η σύμβαση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Την γνωρίζουν μόνο όσοι αγοράζουν και όσοι πουλάνε. Η περιφερειακή αρχή ζήτησε τη σύμβαση από τον Νοέμβριο και δεν την έχει παραλάβει. Με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις οι τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ εκπορεύονται έως σήμερα», είπε.

«Μαθαίνουμε ανεπισήμως ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή 6 Mall, καζίνο και θα υπάρξει υψηλός συντελεστής δόμησης. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής. Και είναι άξιο λόγου, πώς θα συντηρηθούν αυτά τα Mall σε μια περιοχή που πρακτικά δεν αντέχει. Οι όμορες αγορές της Γλυφάδας δυσκολεύονται ήδη σήμερα να αντιμετωπίσουν τα άδεια εμπορικά κέντρα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι παραλογισμός. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής διεκδικεί για τη διαχείριση απορριμμάτων συγκεκριμένο χώρο εντός της έκτασης. Ο χώρος αυτός παραμένει ζητούμενο, γιατί όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση», είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό σημείο της τοποθέτησης του κ. Καπάταη.

Πλην όσων από τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, που παρέμειναν έως το τέλος της συνεδρίασης και υπερψήφισαν το ψήφισμα, λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι Ελένη Δημοπούλου, Κορίνα Βασιλοπούλου και Κατερίνα Κρητικού.

Απείχαν οι Πέτρος Αθανασιάδης, Κατερίνα Θανοπούλου, Παναγιώτης Πατσαβός, Γιάννα Τσούπρα και Ελισσάβετ Τασούλη.

Αντίθετος με την έκδοση ψηφίσματος ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπύρος Τζόκας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αποχωρήσεις

Την αναβολή της συζήτησης ζήτησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης με κύριο επιχείρημα την απουσία της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η οποία βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους στο Στρασβούργο, όπου η Επιτροπή των Περιφερειών συζητά για το προσφυγικό.

Περαιτέρω λόγοι για τους οποίους περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν αναβολή της συζήτησης, ήταν το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά στοιχεία της συμφωνίας για το Ελληνικό, αλλά και οι απουσίες πολλών μελών της πλειοψηφούσας παράταξης.

Aποχώρησαν πρώτες οι παρατάξεις Σγουρού και ΝΔ και στη συνέχεια και η υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Για εκφυλισμό της συνεδρίασης, καθώς θα συνεχιζόταν με λιγοστούς περιφερειακούς συμβούλους, έκανε λόγο από την Λαϊκή Συσπείρωση, η Αλεξάνδρα Μπαλού πριν αποχωρήσει η παράταξή της.

Αρκετά άδεια έδρανα και στην πλευρά της «Δύναμης Ζωής».

Απόφαση κατά των TTIP, CETA

Νωρίτερα, έπειτα από εισήγηση της πλειοψηφούσας παράταξης «Δύναμη Ζωής», ελήφθη απόφαση, σύμφωνα με την οποία η περιφέρεια Αττικής κηρύσσεται Ελεύθερη Ζώνη από τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, πιο γνωστή ως ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), καθώς και την αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA).

Η απόφαση έχει περισσότερο πολιτική και συμβολική αξία και όχι δεσμευτικό ή νομικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη Περιφέρεια της χώρας (μετά την Ιονίων Νήσων) που λαμβάνει αντίστοιχη απόφαση.

Η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης για το περιεχόμενο των συμφωνιών και τις επιπτώσεις τους.

Είναι γνωστοί (ιδιαίτερα στους αναγνώστες της «Εφ.Συν.») οι κίνδυνοι που κρύβει η ΤΤΙΡ σε βάρος της δημοκρατίας, της δημόσιας υγείας, της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος. Η ΤΤΙΡ, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλο «όχι» για το Ελληνικό
Aρνητικά, αν και εκπρόθεσμα, γνωμοδότησε η Περιφέρεια Αττικής απέναντι στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για το Ελληνικό. Η απόφαση απόρριψης της ΣΜΠΕ...
Κι άλλο «όχι» για το Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκινούν πειθαρχικές διαδικασίες για τον οδηγό ταξί
Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για πειθαρχικό έλεγχο κατά του επαγγελματία οδηγού που αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια στη γυναίκα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό...
Εκκινούν πειθαρχικές διαδικασίες για τον οδηγό ταξί
Σταθμός ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
Βαριά «καμπάνα» ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής στην εταιρεία «ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.» διότι υπήρξε ασυνεπής ως προς την υποχρέωσή της να καταβάλλει δύο κατηγοριών εισφορές για συνολικά έντεκα...
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής (Μάνδρας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου) θέλει να στηρίξει η Περιφέρεια Αττικής. Με πρόσκληση ύψους 10...
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
Υπότροπος για τρίτη φορά συνελήφθη ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης για την παράνομη χωματερή της οδού Μεσογείων 116 και Ωκεανιδών ● Η Περιφέρεια Αττικής καταλόγισε πρόστιμο 15.000 ευρώ, που μαζί με τα...
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας