• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.2°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.1°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%

Βελτιώσεις στις διαδικασίες ασύλου ζητεί η Κομισιόν ώστε να γίνουν επιστροφές από άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Βρυξέλλες: συστήνουν να δεχτούμε πρόσφυγες από την Ε.Ε...

 • A-
 • A+

Η σύσταση επισημαίνει ότι η Ελλάδα, παρά τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου της από τον Φεβρουάριο, όταν εκδόθηκε η πρώτη σύσταση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της συνολικής ικανότητας υποδοχής, καθώς και της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας ασύλου, της δημιουργίας ενός πλαισίου για την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής και νέων αρχών υποβολής προσφυγών.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, το εξής παράλογο από την πλευρά των Βρυξελλών. Η ίδια η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι το Δουβλίνο ΙΙΙ, που παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιστρέψουν τους ανεπιθύμητους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε., δηλαδή στην Ελλάδα και την Ιταλία, είναι ουσιαστικά νεκρό και είναι αδύνατο να λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται τυπικά ακόμη σε ισχύ.

Και τώρα ζητεί από την Ελλάδα να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον κανονισμό του Δουβλίνου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, να αποδέχεται η Ελλάδα εκ νέου πρόσφυγες και μετανάστες που θα της επιστρέφονται από τα άλλα κράτη-μέλη, διότι εισήλθαν σε αυτά παράνομα.

Το αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με τη χθεσινή δεύτερη εισήγηση της Κομισιόν προς την Ελλάδα, να πέφτει όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας, η οποία έχει στην επικράτειά της πάνω από 50.000 πρόσφυγες και της ζητείται επιπλέον να αποδεχθεί αυτούς που θα της επιστρέψουν βάσει του κανονισμού του «πεθαμένου» Δουβλίνου τα άλλα κράτη-μέλη, τα οποία σφυρίζουν τώρα αδιάφορα.

Τα σχέδια της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, με την υποστήριξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, να γίνει η Ελλάδα ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων με αντάλλαγμα ορισμένα εκατομμύρια ευρώ, βγαίνουν στο φως...

Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος περιορίστηκε για όλα αυτά στην ακόλουθη δήλωση: «Ενώ οι προκλήσεις και η πίεση της μεταναστευτικής κρίσης συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα έχει σημειώσει αδιαμφισβήτητη πρόοδο ως προς τη βελτίωση του συστήματος ασύλου της, παρέχοντας έτσι καλύτερες συνθήκες στους πρόσφυγες και μετανάστες...

»Η Επιτροπή, μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη, θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για την επαρκή διαχείριση του υψηλού αριθμού αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επανέλθει σταδιακά στο σύστημα του Δουβλίνου».

Η Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές και θα προχωρήσει στην κατάλληλη επικαιροποίηση των συγκεκριμένων συστάσεών της.

Απώτερος στόχος είναι η επανένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς του Δουβλίνου και η επανέναρξη των μεταφορών μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το αργότερο, σύμφωνα με τον χάρτη πορείας για την αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν.

...και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς των μετεγκαταστάσεων

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως προκύπτει, η μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη-μέλη από την Ελλάδα περιορίζεται σε λιγότερα από 300 άτομα κάθε μήνα κατά μέσο όρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχο 6.000 άτομα. Η διαφορά είναι τεράστια και δείχνει την αποτυχία των σχεδίων των Βρυξελλών και του Βερολίνου...

Ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε για ακόμη μία φορά την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν την απροθυμία των περισσότερων κρατών-μελών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μετεγκαταστάθηκαν έφτασε στις 14 Ιουνίου τα 2.280 (1.503 από την Ελλάδα και 777 από την Ιταλία).

Μολονότι διαπιστώνεται πρόοδος, η κατάσταση εξακολουθεί να απέχει κατά πολύ από τον προταθέντα στόχο της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 6.000 ατόμων τον μήνα. Τα κράτη-μέλη χρειάζεται να κάνουν πολλά ακόμη για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση.

Ως προς τον αριθμό των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, σημειώνει σταθερή αύξηση και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά τους προσεχείς μήνες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» της Ευρώπης
Την κατάσταση στο προσφυγικό προσπάθησε να εξηγήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιδιώκοντας να αποδραματοποιήσει την εξέλιξη του προσφυγικού στην Ε.Ε. Όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες έπεσε στα δίχτυα της...
Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» της Ευρώπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μαγειρεύουν» Grexit από τη Σένγκεν
Επίσημα, κανείς από τους εταίρους δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από πίσω, όμως, οι περισσότεροι, ιδίως οι χώρες του Βορρά, με επικεφαλής την Αυστρία,...
«Μαγειρεύουν» Grexit από τη Σένγκεν
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
Το σχέδιό του για το προσφυγικό, που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε επίσημη συνέντευξη, παρά το γεγονός...
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χλομές» γερμανικές εξηγήσεις για το πλαφόν
Απαντώντας στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον περιορισμό μετακίνησης των ανθρώπων που το αίτημα ασύλου τους έχει εγκριθεί, η γερμανική πρεσβεία ουσιαστικά παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις,...
«Χλομές» γερμανικές εξηγήσεις για το πλαφόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας