• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.3°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 10.2°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.5°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.0°C / 7.4°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 15.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.3°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.5°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 15.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 11.7°C
  4 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  83%

Κατά τον έλεγχο του κλιμακίου της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, διαπιστώθηκε εκ νέου η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου

EUROKINISSI/ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δοκιμές... συρρίκνωσης

 • A-
 • A+

Μια περίεργη, πέρα από αιφνιδιαστική, απόφαση του Γηροκομείου Αθηνών προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής. Η διοίκηση του Γηροκομείου αποφάσισε τη μεταφορά 36 ηλικιωμένων από το πιο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του ιδρύματος σε άλλο που δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών (εποπτεύουσα αρχή του Γηροκομείου).

Η αιφνιδιαστική μεταφορά προκάλεσε κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας στους ηλικιωμένους, αλλά και στους εργαζόμενους, οι οποίοι είδαν πίσω από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ενός εκ των τριών κτιρίων όπου διαμένουν ηλικιωμένοι, με «πρόφαση» περαιτέρω εργασίες ανακαίνισης, την επανάληψη μια πρακτικής συρρίκνωσης του Γηροκομείου.

Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Ερμίνας Κυπριανίδου, η διοίκηση του Γηροκομείου οφείλει να διακόψει αμέσως τη διαδικασία μετακίνησης των ηλικιωμένων, ενώ έχει προθεσμία δέκα ημερών για την επαναφορά όσων μετακινήθηκαν στους χώρους όπου φιλοξενούνταν.

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 7 Ιουνίου κλιμάκιο των κοινωνικών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών πραγματοποίησε έλεγχο στο Γηροκομείο κατόπιν καταγγελίας για επικείμενη μεταφορά των ηλικιωμένων από το κτίριο «Βασίλισσα Ολγα» στο κτίριο «Εστία».

Το δεύτερο κτίριο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και, σύμφωνα με εργαζόμενους, η διαμονή ηλικιωμένων σε αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλειά τους από μια σειρά ελλείψεων, με σημαντικότερη, όπως τονίζουν, την έλλειψη πυρασφάλειας-πυρανίχνευσης.

Αυτό, σε συνδυασμό με το πλούσιο πευκόφυτο περιβάλλον του Γηροκομείου, τον ελαιώνα και τα ξερά κλαδιά που υπάρχουν, δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα, όπως περιγράφουν εργαζόμενοι, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση φωτιάς ο μικρός αριθμός των εργαζομένων δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις γρήγορης εκκένωσης του κτιρίου, ειδικότερα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων που είναι κατάκοιτοι ή έχουν κινητικά προβλήματα ή πάσχουν από άνοια.

Οι εργαζόμενοι θυμίζουν ότι με ανάλογες προφάσεις για ανακαίνιση έκλεισαν άλλα τέσσερα κτίρια του Γηροκομείου. «Φυσικά, 5-6 χρόνια μετά, κανένα κτίριο δεν ανακαινίστηκε», συμπληρώνουν. Κατά τον έλεγχο του κλιμακίου της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, διαπιστώθηκε εκ νέου η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου και συγκεκριμένα συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την υγιεινή, ασφαλή και στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες κρίθηκαν ανεπαρκείς σε όλα τα επίπεδα.

Σε μαρασμό

Η υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών έχει απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές κατ’ εξακολούθηση την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει αποκαλυφθεί πλήθος κακουργημάτων, με ευθύνη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων που οδήγησαν ένα πρώην εύρωστο ίδρυμα στον οικονομικό μαρασμό (βλ. «Εφ.Συν.», 25/7/2015, «Το μεγάλο φαγοπότι της ‘‘Ανελεήμονος’’ Εταιρείας»).

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβρη, δύο πρώην πρόεδροι του Δ.Σ. του Γηροκομείου παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Οσον αφορά τους εργαζόμενους, παραμένει προβληματική η καταβολή της μισθοδοσίας τους. Πολλοί εξ αυτών είναι απλήρωτοι επί μήνες.

«Άμεση προστασία των ηλικιωμένων του Γηροκομείου Αθηνών»

Με ανακοίνωσή της, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την αγανάκτησή της για την απόφαση της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, που έκλεισε ένα από τα τρία κτίρια διαμονής των ηλικιωμένων και τους μετέφερε σε άλλο, το οποίο είναι ακατάλληλο για να τους φιλοξενήσει.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Αποδέκτης αναφορών και καταγγελιών για παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο Γηροκομείο Αθηνών έχει γίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ. και δυστυχώς αυτές οι αναφορές και οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν, μετά τον έλεγχο κλιμακίου της Περιφέρειας Αττικής. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την αγανάκτησή της και καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, που αιφνιδιαστικά έκλεισε ένα από τα τρία κτίρια διαμονής των ηλικιωμένων και τους μετέφερε σε άλλο,  μη κατάλληλο, χωρίς ζεστό νερό, με ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες και δίχως άδεια λειτουργίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Μεταξύ των 36 ηλικιωμένων υπάρχουν και άτομα με αναπηρίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, μετά από καταγγελία, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο κοινωνικών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και διαπιστώθηκε η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμιόνη Κυπριανίδου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Διοίκηση του Γηροκομείου οφείλει να διακόψει άμεσα τη διαδικασία μετακίνησης των ηλικιωμένων, ενώ έχει προθεσμία 10 ημερών για την επαναφορά όσων μετακινήθηκαν στους χώρους όπου φιλοξενούνταν.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την άμεση μεταφορά των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας σε κτίριο που τηρεί τους κανόνες προσβασιμότητας και διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και τα δικαιώματά τους. Οι Αρχές και η Πολιτεία (συναρμόδια Υπουργεία και Δήμος Αθηναίων) οφείλουν να παρέμβουν άμεσα!

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
(Πολεμικόν) Πεδίον του Αρεως
Eισαγγελική έρευνα θα διενεργηθεί για την κατάσταση του Πεδίου του Αρεως, έπειτα από προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίος, με αφορμή αναφορά που...
(Πολεμικόν) Πεδίον του Αρεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφραγίστηκε γηροκομείο-κολαστήριο
Το τέλος ενός μαρτυρίου σηματοδότησε για 14 ηλικιωμένους τρόφιμους η εκκένωση και σφράγιση της παράνομης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η τρίτη ηλικία» στην Αγ. Παρασκευή από την Περιφέρεια Αττικής. Οι...
Σφραγίστηκε γηροκομείο-κολαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ζωή επέστρεψε στο Πεδίον του Αρεως
Τις ομορφότερες εικόνες της τελευταίας 10ετίας έχει να προσφέρει σήμερα στους επισκέπτες του το Πεδίον του Αρεως, με τον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά μιας άκρως πυκνοδομημένης περιοχής της πρωτεύουσας...
Η ζωή επέστρεψε στο Πεδίον του Αρεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
Στην εφαρμογή ενός πιλοτικού αλλά καινοτόμου κοινωνικού προγράμματος για τη στήριξη χρηστών ουσιών στο Κέντρο της Αθήνας προχωρούν από κοινού Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, με τη σχετική...
Πιλοτικό πρόγραμμα για τους χρήστες ουσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο... γέροντας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο Γηροκομείο
Πλήθος συμβούλων, σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων, διαγραφές και συμψηφισμοί ενοικίων με ωφελημένο ακόμα και πρώην υφυπουργό της Ν.Δ., αλλά και παράνομες ιδιοποιήσεις κληροδοτημάτων και χρημάτων των ηλικιωμένων....
Ο... γέροντας προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο Γηροκομείο
Σταθμός ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
Βαριά «καμπάνα» ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής στην εταιρεία «ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.» διότι υπήρξε ασυνεπής ως προς την υποχρέωσή της να καταβάλλει δύο κατηγοριών εισφορές για συνολικά έντεκα...
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας