Εναν «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία μίας μόνιμης, στεγασμένης δομής φιλοξενίας προσφύγων στα Ιωάννινα, παρουσίασε ο αν. υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας με δήλωσή του το Σάββατο, απαντώντας σε δημοσιεύματα κυρίως του τοπικού Τύπου για το μέλλον του μεγάλου καταυλισμού του Κατσικά, στον οποίο φιλοξενούνται σήμερα περίπου χίλιοι πρόσφυγες.
Επειτα από συμφωνία που έγινε με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο οι εργασίες ανακατασκευής της παλιάς Παιδόπολης «Αγ. Ελένη» που βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων, απέναντι από το αεροδρόμιο.
Η δομή θα είναι μόνιμη και όταν ολοκληρωθεί η αποστολή της στη φιλοξενία προσφύγων θα αποδοθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, στο υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια και τους δήμους για κοινωνική χρήση.
Η Παιδόπολη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα υποδομών, που είχε όμως εγκαταλειφθεί όταν έκλεισε πριν από μερικά χρόνια.
Τις εγκαταστάσεις είχε επισκεφθεί τον Απρίλιο και η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν δυνατότητες για την επαναλειτουργία τους.
Είναι αξιοσημείωτος, πάντως, ο βαθμός εγκατάλειψης του χώρου, παρότι αποτελεί δημόσια περιουσία και θα μπορούσε τόσα χρόνια να είχε βρει κι άλλες χρήσεις.
Για τον Κατσικά ανακοινώθηκε ότι θα απομακρυνθούν οι σκηνές και στη θέση τους θα τοποθετηθούν περίπου 60 οικίσκοι που «θα φιλοξενούν υπό πολύ αρτιότερες συνθήκες» περίπου 400 πρόσφυγες, ενώ η δομή θα είναι προσωρινή «με την έννοια ότι θα διαρκέσει έως ότου οι πρόσφυγες μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες ή σε μόνιμες δομές φιλοξενίας».
Από την ανακοίνωση συμπεραίνει κάποιος ότι περίπου 600 με 700 άνθρωποι θα βρουν στέγη στην Παιδόπολη.
Το πλαίσιο αυτών των αλλαγών είχε παρουσιάσει και ο ίδιος ο Δ. Βίτσας όταν είχε επισκεφθεί τον καταυλισμό του Κατσικά, επίσης τον Απρίλιο, έκτοτε όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν άλλες κινήσεις με την ανησυχία για την κατάσταση στον καταυλισμό να αυξάνει.
Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων μόλις την Παρασκευή, που με επιστολή του προς τα τοπικά συντονιστικά κέντρα διαχείρισης και μετά την επίσκεψη που έκαναν μέλη του σε όλες τις δομές των Ιωαννίνων, διαπιστώνει ότι είναι «κοινός τόπος ότι οι συνθήκες φιλοξενίας στον Κατσικά είναι ταυτόσημες με εξευτελιστική μεταχείριση των εκεί φιλοξενούμενων συνανθρώπων μας και δεν συνάδουν με τον πολιτισμό της χώρας μας και της περιοχής μας», τονίζοντας ότι «καθίσταται ιδιαίτερα επιβεβλημένη η άμεση απομάκρυνσή τους (ανεξάρτητα από τυχόν δρομολογούμενες υποδομές) και η επίσπευση της εγκατάστασής τους σε στεγασμένους χώρους (οι οποίοι μπορούν να βρεθούν με τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων της περιοχής, Περιφέρειας, Δήμου Ιωαννιτών, όμορων Δήμων, πολιτών κ.λπ.), πριν μεγιστοποιηθούν και επεκταθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους και τους κατοίκους της περιοχής και που ενδέχεται να οδηγήσει στην καταδίκη της χώρας μας για μια ακόμη φορά από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας