• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 6.1°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.4°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 2.9°C
  4 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 2.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.5°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 6.4°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 3.3°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 2.6°C
  5 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 5.0°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.6°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.2°C / 4.4°C
  0 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 4.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  47%

Οι πρόσφυγες και οι υπάλληλοι του κέντρου ταυτοποίησης Μόριας «προστατεύονται» εφεξής, εκτός από την ΕΛ.ΑΣ., και από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.

EUROKINISSI

Σεκιουριτάδες στα hotspots

 • A-
 • A+

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας στα κέντρα ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά, τα λεγόμενα hotspots, μετά την εφαρμογή της αμφισβητούμενης διακήρυξης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και σχετικά με τον ρόλο και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) δημιουργεί η ενέργεια του Γραφείου να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, που ενεργεί μέσα και έξω από τα κέντρα ταυτοποίησης, επιπλέον από τη φύλαξη που παρέχει η ΕΛ.ΑΣ.

Τον έλεγχο των χώρων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Γραφείου αλλά και κατατίθενται και εξετάζονται αιτήματα ασύλου από άλλους φορείς στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου τον διεξάγει από τις αρχές Ιουνίου η G4S, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας παγκοσμίως αναφορικά με τα έσοδα, που λογοδοτεί απευθείας στον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Γραφείου.

Οπως επιβεβαίωσε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ζαν Πιερ Σκέμπρι, «οι αρμοδιότητες του συμβαλλόμενου περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών φύλαξης σε χώρους εργασίας μέσα και έξω από τα hotspots και τον έλεγχο των προσώπων που μπαίνουν και βγαίνουν από τους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των ανθρώπων που ζητούν άσυλο και των επισκεπτών».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέμπρι, οι υπάλληλοι της εταιρείας, η οποία έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για αξιοποίηση της εργασίας κρατούμενων μεταναστών σε φυλακές και για παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς σε ιδρύματα επιμέλειας παιδιών, λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Γραφείο για ζητήματα συμπεριφοράς.

«Οπως προσδιορίζεται στο συμβόλαιο, το προσωπικό που προσλαμβάνεται από τον συμβαλλόμενο πρέπει να έχει άψογο χαρακτήρα και να παρέχει διαβεβαιώσεις για την ακεραιότητα που απαιτεί η εκτέλεση των υπηρεσιών», επισημαίνει.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο που επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Γραφείο να δημιουργεί ελεγχόμενες ζώνες στα ήδη φυλασσόμενα κέντρα ταυτοποίησης, ιδίως εφόσον το Γραφείο προβλέπεται από τον νόμο να έχει μόνο επικουρική παρουσία στην Ελλάδα στο πλευρό της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα αυξημένα μέτρα φύλαξης είχαν αποτέλεσμα να περιορίζεται στην πράξη η πρόσβαση δικηγόρων στις διαδικασίες, υπονομεύοντας την πληρότητα και την ποιότητα της νομικής συνδρομής που δικαιούνται οι πρόσφυγες.

Η μηνυτήρια αναφορά

Τα πράγματα φαίνεται πως οδηγήθηκαν στα άκρα την Τρίτη, όταν η επίμονη αμφισβήτηση, εκ μέρους των υπαλλήλων του Γραφείου, του δικαιώματος των δικηγόρων να έχουν πρόσβαση μόνο με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας οδήγησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, με αποτέλεσμα να προσαχθεί στην αστυνομία η υπεύθυνη του Γραφείου.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης θα περιφρουρήσει τα δικαιώματα τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των δικηγόρων έναντι οποιασδήποτε αρχής ή τρίτου δημιουργεί προσκόμματα στη σύμφωνη με τον νόμο νομική τους εκπροσώπηση. Οσον αφορά το συγκεκριμένο συμβάν, θεωρούμε ότι λύθηκε αφού αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι στο εξής δεν θα παρουσιαστούν αντίστοιχα ζητήματα, μετά τις αναγκαίες εξηγήσεις που δόθηκαν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χάρης Πέτσικος, μέλος του Συλλόγου.

Η καταγγελία προστίθεται στις σοβαρές καταγγελίες δικηγόρων και οργανώσεων ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου ξεπερνά κατά πολύ τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές του και παραβιάζει τον νόμο.

Σύμφωνα με αυτές, η συνέντευξη με τον πρόσφυγα κατά την εξέταση ασύλου σε πρώτο βαθμό γίνεται αναρμοδίως από τον ειδικό του Ευρωπαϊκού Γραφείου, ο οποίος υποκαθιστά την Υπηρεσία Ασύλου.

Μάλιστα, η διαδικασία γίνεται χωρίς μετάφραση στα ελληνικά, τη μόνη επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους κατά το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσληψη της εταιρείας από το Ευρωπαϊκό Γραφείο αναδεικνύει τον φόβο που επικρατεί στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στα κέντρα ταυτοποίησης, μετά την εφαρμογή της διακήρυξης Ε.Ε.-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποδομές και χωρίς να υπάρχουν επαρκείς χώροι.

Οπως φαίνεται στα πρακτικά από συνάντηση που έγινε στη Χίο στις 30 Μαΐου μεταξύ της FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, της Υπατης Αρμοστείας, ελληνικών αρχών και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ασφάλεια αποτελεί το κυριότερο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η Επιτροπή σχεδιάζει «να στείλει δύο ειδικούς ασφαλείας για να επεξεργαστούν ένα σχέδιο εκκένωσης/έκτακτης κατάστασης», ενώ το Ευρωπαϊκό Γραφείο ζητά από την ΕΛ.ΑΣ. να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Χίο για να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού και της διαδικασίας.

H «Εφ.Συν.» δεν κατάφερε να έχει εγκαίρως τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άλλοι 815 αιτούντες άσυλο έρχονται από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα
Περίπου 900 αιτούντες άσυλο μεταφέρονται, αυτό το Σαββατοκύριακο, από τη Λέσβο στον Πειραιά. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.
Άλλοι 815 αιτούντες άσυλο έρχονται από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
Την τελευταία της πνοή άφησε χθες, στη Συκαμνιά της Λέσβου, σε ηλικία 89 ετών, η Μαρίτσα Μαυραπίδου, η μία από τις τρεις διάσημες πια γιαγιάδες της εμβληματικής φωτογραφίας στην οποία η αείμνηστη και ακόμα δύο...
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόρια: «Κλειστόν» για αιτήσεις ασύλου
Μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο επέλεξαν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας για να σταματήσουν τις καταγραφές των αιτημάτων ασύλου. Εδω και δέκα ημέρες, το...
Μόρια: «Κλειστόν» για αιτήσεις ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μουζάλα στη Μόρια
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επισκέφθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θέλοντας να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τις συνθήκες που επικρατούν δεδομένων και των καιρικών συνθηκών που...
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μουζάλα στη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μόρια: «σκούπα» για πρόσφυγες που έχουν δύο «όχι» από την Υπηρεσία Ασύλου
Μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού προσφύγων που έχουν χάσει το δικαίωμα ασύλου πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας η αστυνομία στη Μόρια της Λέσβου. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που φιλοξενεί περί τους...
Μόρια: «σκούπα» για πρόσφυγες που έχουν δύο «όχι» από την Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων
Τρία πλοία ζητά να ναυλώσει η Frontex για τα επόμενα δύο χρόνια για να κάνουν απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω σε λιμάνια της Τουρκίας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται στο...
Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας