• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  87%

Από αριστερά, ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Ν. Κρεστενίτης κι η β’ αντιπρόεδρος, Στέλλα Βαλαβάνη

Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας

 • A-
 • A+

Ηξεις αφήξεις» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, σε συνέντευξη Τύπου με... «Περιέ» και γαλλικές σημαίες! Μπορεί ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, που είναι και μέλος του κινήματος «sosτε το νερό», να ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μου για το νερό ως κοινωνικού και δημόσιου αγαθού», αλλά απέφυγε επανειλημμένα να κάνει μια «καθαρή» δήλωση, αν λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση και, πολύ περισσότερο, αν θεωρεί ιδιωτικοποίηση την παραχώρηση του 23% των μετοχών σε γαλλική εταιρεία, όπως ρητά προβλέπει ο οδικός χάρτης που υπέγραψαν πριν από μερικές ημέρες ο Ελληνας και ο Γάλλος πρωθυπουργός στην Αθήνα.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας διοίκησης της ΕΥΑΘ που έδωσε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του ΑΠΘ, ως νέος πρόεδρος της εταιρείας, πλαισιωμένος από τους νέους αντιπροέδρους Γιάννη Παπαϊωάννου και Στέλλα Βαλαβάνη, έγινε σαφές ότι πνέει ένας... άλλος αέρας στην κορυφή της επιχείρησης, όμως το ίδιο σαφές κατέστη και ότι δεν υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αντιπρότασης που να δημιουργεί τροχοπέδη στα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Αυτό ήταν προφανές όχι μόνο από τα λεγόμενα, αλλά και από την πεντάλεπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση των εργαζομένων, αντιπροσωπεία των οποίων εισέβαλε στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν η συνέντευξη και μοίρασε γαλλικές σημαίες και μπουκαλάκια του γνωστού γαλλικού νερού «Περιέ»!

«Οι θέσεις μου για το νερό ως κοινωνικού και δημόσιου αγαθού είναι ευρέως γνωστές. Τις έχω διατυπώσει και με επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μου αυτές, δεν βλέπω τον λόγο για να τις αλλάξω και έτσι θα πορευτώ», δήλωσε ο Γιάννης Κρεστενίτης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια εταιρεία υψηλής ρευστότητας χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις.

Στα σχέδια τις νέας διοίκησης περιλαμβάνονται:

● Επανεξέταση της επιχειρησιακής μελέτης του 2015-18 ώστε να διαπιστωθεί αν χρειάζεται επικαιροποίηση για την ανάπτυξη της εταιρείας.

● Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ 150 εργαζομένων, οι διαδικασίες για τις οποίες θα ανοίξουν το 2017.

● Γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και επέκταση των συνεργασιών με ΑΠΘ, ΑΤΕΙ, Τοπική Αυτοδιοίκηση «και άλλους ερευνητικούς και κοινωνικούς φορείς».

● Είσπραξη των οφειλών προς την εταιρεία, ξεκινώντας όμως από την κορυφή της πυραμίδας, που είναι οι μεγάλοι οφειλέτες, κυρίως ΠΑΕ που ποτίζουν γήπεδα και δήμοι...

● Εξέταση μίας προς μία των περιπτώσεων μικροοφειλετών που έχουν αδυναμία πληρωμής λόγω οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι για το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση διακοπής νερού σε νοικοκυριό και «οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν με αίσθημα δικαίου».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ επισήμανε, πάντως, ότι το κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρείας είναι καλύτερο από εκείνο της ΕΥΔΑΠ.

Για την «ταμπακέρα»

Φειδωλοί, ωστόσο, ήταν πρόεδρος και αντιπρόεδροι στις δηλώσεις τους για την... ταμπακέρα, δηλαδή το ανοιχτό θέμα της ιδιωτικοποίησης.

«Δεν πρέπει και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Αν κανείς σκέφτεται την ανάπτυξη, τότε πρέπει να σκέφτεται την ανάπτυξη της κοινωνικής βάσης. Διάφανο νερό, διαφανής διαχείριση» είπε ο κ. Κρεστενίτης ότι είναι η βάση πάνω στην οποία πορεύεται η νέα διοίκηση, εκφράζοντας την ελπίδα πως η εταιρεία θα κληθεί να συμμετάσχει στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ...

«Δεν ξέρω αν θα πουληθεί το 23% και πού... Εγώ θα προσέλθω με τις απόψεις μου και ξαναλέω ότι είμαι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση. Αλλωστε, οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί με δημοψήφισμα και είναι αρωγοί σε μια τέτοια πορεία της εταιρείας», απάντησε σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν απάντησε όμως αν θα βάλει την υπογραφή του ή όχι σε μια ειλημμένη απόφαση εκχώρησης του ποσοστού αυτού κι αν αυτό το θεωρεί μια μορφή ιδιωτικοποίησης...

«Είναι γνωστό ότι η ΕΥΑΘ συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες και δεν λέει κανείς ότι αυτές οι συνεργασίες είναι εξοβελιστέες», είπε ο νέος πρόεδρος, που σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν είχε κάποιες επαφές με τη γαλλική «Suez», τον κατεξοχήν μνηστήρα για την απόκτηση της επιχείρησης, απάντησε αρνητικά.

Υπενθυμίζουμε ότι η γαλλική εταιρεία υδάτων «Suez Environment», η οποία εκδιώχθηκε κακήν κακώς από άλλες χώρες που είχε αναλάβει τη διαχείριση του νερού, είναι αυτή που θέλει διακαώς να βάλει στο χέρι την ΕΥΑΘ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
​Oι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έκοψαν το νερό στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης! Σε μια συμβολική κίνηση αντίδρασης για την ένταξη της εταιρείας ύδρευσης στο υπερταμείο, μέλη του κινήματος sostetonero και συνδικαλιστές...
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
Το «παιχνίδι» με το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ● Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας επανέρχεται από την πίσω πόρτα μέσω της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ, καταγγέλουν τα σωματεία των εργαζομένων.
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ
Σταγόνα, σταγόνα... το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ; Κάτι τέτοιο διαβλέπουν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης αλλά και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης, μετά την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για...
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να μη δώσουμε το ύδωρ, θα ζητήσουν και τη γη...»
Στο κινηματογράφο Δεξαμενή στο Κολωνάκι, όπου βρισκόταν η Αδριάνειος Δεξαμενή της Αθήνας που ύδρευε τους Αθηναίους για πολλές δεκαετίες, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Κυριακή (25/9) οι...
«Να μη δώσουμε το ύδωρ, θα ζητήσουν και τη γη...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»
Tελειωμένη υπόθεση η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ, «κανείς δεν κουνάει την "Ελντοράντο", αν τηρεί τον νόμο και προστατεύει το περιβάλλον»... Με απλές και καθαρές δηλώσεις χθες στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής...
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας