• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.4°C / 12.4°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.5°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 11.5°C / 18.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.5°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  80%
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός / EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Κομισιόν «αδειάζει» ύποπτη ΜΚΟ

 • A-
 • A+

Σοβαρό ζήτημα παραπλάνησης τόσο της κοινής γνώμης όσο και των πολιτικών θεσμών προκύπτει από την παρέμβαση της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εθνικών Ενώσεων Ανεξάρτητων Σχολών (ECNAIS)» σε θέμα που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας, καθώς η εν λόγω ΜΚΟ, επικαλούμενη δήθεν αναγνωρισμένο συμβουλευτικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της, προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Παιδείας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επιστολή που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η «Εφ.Συν.», την «αδειάζει» λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό οργανισμό.

H ιστορία ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου, όταν το ECNAIS απέστειλε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ σχετικά με την προωθούμενη τότε νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία αποκαθιστούσε τη συνταγματική νομιμότητα στον χώρο ρυθμίζοντας το πλαίσιο απολύσεων των εκπαιδευτικών, θέτοντας μάλιστα τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Το ECNAIS έκανε λόγο για «υπονόμευση του πλουραλισμού και της ελευθερίας της εκπαίδευσης μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και μεγέθυνση του συγκεντρωτικού του χαρακτήρα καθώς και αναίρεση της αποτελεσματικότητας των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων, η οποία θα μειώσει δραστικά τις διαθέσιμες εκπαιδευτικές επιλογές των γονέων».

Καλούσε μάλιστα όλους τους αποδέκτες της επιστολής να εναντιωθούν στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Κι όλα αυτά, λίγες μέρες πριν από το συνέδριο που συνδιοργάνωσε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) και στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Φορτσάκης από τη Ν.Δ., η Εύη Χριστοφιλοπούλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Σε μητρώο διαφάνειας

Στις 13 Απριλίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, δημοσιοποίησε έρευνα για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ευρώπη, στην οποία αποκαλύπτεται ότι το ECNAIS είναι απλώς εγγεγραμμένο σε ένα μητρώο διαφάνειας, που αριθμεί χιλιάδες ΜΚΟ, και ότι όχι μόνο δεν υφίσταται συμβουλευτικό καθεστώς, αλλά ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης απέβαλε την εν λόγω ΜΚΟ από συμβουλευτικό μέλος, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε ο ευρωπαϊκός θεσμός.

«Το ECNAIS δηλώνει ότι τελεί υπό το καθεστώς του συμβουλευτικού μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο καθεστώς έχει καταργηθεί από το 2003 και έχει αντικατασταθεί από το καθεστώς του συμμετοχικού μέλους (Participatory status) με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, 2003(8). Στο σχετικό ευρετήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος του ECNAIS και ότι η οργάνωση δεν διατηρεί πλέον καμιά σχέση με το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται [...]

»Η αμφιλεγόμενη αυτή ΜΚΟ χρησιμοποιείται από επιχειρηματίες και κόμματα στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν ακραία αγοραία συμφέροντα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να καλλιεργηθεί ανάλογο κλίμα στην κοινή γνώμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΙΕΙΕ προσχώρησε πρόσφατα στο ECNAIS. Διόλου τυχαία η εκδήλωση του ECNAIS στην Αθήνα, που συμπίπτει με την επικείμενη κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση στην ελληνική Βουλή. Γίνεται επομένως φανερό ότι η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο πολιτικούς/προπαγανδιστικούς και όχι επιστημονικούς/παιδαγωγικούς στόχους», ανέφερε τότε στη σχετική έρευνα η Ομοσπονδία.

«Παραπλανούν τρίτους»

Σε συνέχεια αυτής της έρευνας και αφού προηγήθηκε επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήρθε η απάντηση-κόλαφος από τις Βρυξέλλες, που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.»:

«Η ECNAIS δεν είναι ένας αναγνωρισμένος ευρωπαϊκός οργανισμός των κοινωνικών εταίρων (που εκπροσωπεί τους εργοδότες) και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως τέτοια με δεδομένη την αποστολή της, το αντικείμενο και τους στόχους της, όπως διαπιστώνεται στην ιστοσελίδα της.

»Δεν περιλαμβάνεται στη λίστα ως μέλος ή εκπρόσωπος σε οποιαδήποτε ομάδα εμπειρογνωμόνων και δεν αναφέρεται ονομαστικά ή με συντομογραφία της σε κανένα κείμενο ή έγγραφο σε μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων. Ως εκ τούτου, η ECNAIS δεν είναι και δεν υπήρξε μέλος καμίας τέτοιας ομάδας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απαντητική επιστολή της Κομισιόν.

Μάλιστα στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι, με την εγγραφή τους στο μητρώο διαφάνειας, οι οργανώσεις δεσμεύονται να μην επικαλούνται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή κάποιο από τα επίσημα θεσμικά της όργανα ή να παραποιούν το αποτέλεσμα της εγγραφής με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπλανήσουν τρίτους, ενώ διευκρινίζεται ότι το ECNAIS αιτήθηκε την ένταξή του ως μέλος μιας ομάδας εργασίας για την εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να επιλεγεί τελικά.

Ως εκ τούτου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών απέστειλε χθες επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, και τον πρωθυπουργό, ζητώντας να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και την επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας.

«Η σημερινή αποκάλυψη για την εξαπάτηση του πολιτικού κόσμου από τη συγκεκριμένη Ενωση δήθεν ανεξάρτητων-ελεύθερων σχολείων είναι η αρχή του τέλους της δόλιας απόπειρας -από την περίοδο Αρβανιτόπουλου- μιας ομάδας πολιτικών, επιχειρηματιών και ΜΜΕ να διαλύσουν τη δημόσια εκπαίδευση και να επιβάλουν όρους ασύδοτης αγοράς στην Παιδεία. Εκτιμώ ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενέργειες από όλο τον πολιτικό κόσμο για τη θωράκιση του δημόσιου και κοινωνικού εκπαιδευτικού αγαθού και για την επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν επαναφορά εποπτείας της Πολιτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση
Η ΓΣΕΕ και η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών συνδικάτων ζητούν από τον Νίκο Φίλη να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο, προκειμένου να...
Ζητούν επαναφορά εποπτείας της Πολιτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aπεργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εκβιάζει ο Μηταράκης
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, και το Σωματείο Εργαζομένων στην οργάνωση ΑΡΣΙΣ, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου.
Aπεργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εκβιάζει ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξηγήσεις για τις απολύσεις
​Στην αναγκαστική μείωση του αριθμού των μελών της συντονιστικής ομάδας και των εξουσιοδοτημένων επιτρόπων του Προγράμματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, λόγω της ανάληψης του θεσμού από το Εθνικό Κέντρο...
Εξηγήσεις για τις απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλες δύο απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση
Την αιφνιδιαστική απόλυση δύο εργαζομένων στο Τμήμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση καταγγέλλει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως καταχρηστική και εκδικητική. ● Η...
Αλλες δύο απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «αγκαλιά» μπορεί να αντικαταστήσει ένα απρόσωπο ίδρυμα
Η παλαιά πρακτική της αναδοχής, που σήμερα ενδυναμώνεται και παίρνει προτεραιότητα, είναι ήδη από δεκαετίες κατοχυρωμένη νομικά, αλλά χρειάζεται ευρύτερη θεσμική υποστήριξη και επίλυση ζητημάτων που εκκρεμούν....
Μια «αγκαλιά» μπορεί να αντικαταστήσει ένα απρόσωπο ίδρυμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
240.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό
Χρηματική επιταγή ύψους 240.000 ευρώ παραδόθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο πλαίσιο της δράσης «EUStaff4Refugees» για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων. Το ποσό θα διατεθεί...
240.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας