Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 12.8°C
  2 BF
  17%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  17%
Προσφυγικό: λεφτά υπάρχουν, έργο δεν φαίνεται

Ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στο Ελληνικό...

AP Photo/Petros Giannakouris

Προσφυγικό: λεφτά υπάρχουν, έργο δεν φαίνεται

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εύλογα ερωτήματα εγείρουν τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του προσφυγικού, καθώς εμφανίζονται διαφορετικοί φορείς να χρηματοδοτούνται για το ίδιο αντικείμενο, ενώ το σύνολο των διατεθειμένων ποσών δεν φαίνεται να μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει το φτωχό αποτέλεσμα που παρατηρείται στους διάφορους τομείς της διαχείρισης του προσφυγικού.

Σε αντίθεση με την εικόνα που κυριαρχεί μέχρι σήμερα, ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δίνεται με το σταγονόμετρο και παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις που αναγκάζουν την Ελλάδα να επωμίζεται η ίδια μεγάλο οικονομικό βάρος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα πράγματα είναι μάλλον αρκετά διαφορετικά.

Περίπου 262 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα από τα έκτακτα κονδύλια των δύο ευρωπαϊκών ταμείων που εμπλέκονται στο προσφυγικό, του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ).

Τα έκτακτα κονδύλια τα διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (γνωστότερη ως DG HOME) μέσω ενός ευέλικτου μηχανισμού που επιτρέπει στο ελληνικό κράτος, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς, σε ΜΚΟ και σε οργανισμούς της Ε.Ε. να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση.

Αν εγκριθούν οι αιτήσεις, τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και μπορούν να εκταμιευτούν αμέσως, σε αντίθεση με την πιο χρονοβόρα, δυσκίνητη και γραφειοκρατική διαδικασία εκταμίευσης των τακτικών κονδυλίων των δύο ταμείων, που καλύπτουν την περίοδο 2014-2020.

Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαΐου, εγκρίθηκαν 20 αιτήματα χρηματοδότησης κρατικών φορέων και υπηρεσιών, στους οποίους δόθηκαν συνολικά περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για την υπηρεσία Ασύλου, το Ελληνικό Λιμενικό, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, την ΕΛ.ΑΣ., τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, Αμυνας και Εσωτερικών.

Ωστόσο, αρκετά αιτήματα χρηματοδότησης φαίνεται πως έχουν συναφές αντικείμενο.

Για παράδειγμα, στις 17 Ιουνίου 2015 εγκρίθηκε για το Λιμενικό κονδύλι 2,2 εκατομμυρίων ευρώ από το ΤΕΣ με σκοπό την «άμεση βελτίωση της ανταπόκρισής του στις προκλήσεις δημόσιας υγείας που παρουσιάζει η προσφυγική κρίση στην εμπροσθοφυλακή της πρώτης υποδοχής στο Ανατολικό Αιγαίο».

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο εγκρίνεται στις 8 Δεκεμβρίου και κονδύλι 3,3 εκατομμυρίων ευρώ προς το υπουργείο Υγείας.

Την 1η Οκτωβρίου, το Λιμενικό παίρνει από το ΤΕΣ 2,89 εκατομμύρια ευρώ και η Αστυνομία 2,36 εκατομμύρια ευρώ με τον ίδιο σκοπό, την «άμεση βελτίωση της ανταπόκρισης στην προσφυγική κρίση παρέχοντας στέγη, διαμονή, φροντίδα, περίθαλψη, μεταφορά στα χότσποτ, εξασφαλίζοντας έτσι τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας για τους ωφελούμενους».

Με τον ίδιο ακριβώς σκοπό, στις 18 Μαρτίου το υπουργείο Αμυνας παίρνει 23,9 εκατομμύρια από το ΤΑΜΕ (αφορούν τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα) και 6,6 εκατομμύρια από το ΤΕΣ (αφορούν τα κέντρα καταγραφής ή κράτησης στα νησιά).

Τέσσερα συνοριακά νησιά

Παρομοίως, στην Υπηρεσία Ασύλου χορηγείται στις 20 Ιανουαρίου 2015 κονδύλι 1,18 εκατ. για την υποστήριξη κινητών μονάδων ασύλου σε τέσσερα συνοριακά νησιά, ενώ στις 17 Μαΐου δίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών κονδύλι 3 εκατομμυρίων για να «διασφαλιστεί μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας».

Ωστόσο, η ενίσχυση της διαδικασίας ασύλου χρηματοδοτείται επίσης σε σημαντικό βαθμό μέσω των κονδυλίων που εγκρίνονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η Υπατη Αρμοστεία, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, συνολικού ύψους περίπου 175 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, τα χρήματα της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι τα μόνα που διατίθενται για το προσφυγικό.

Η Υπηρεσία Ασύλου, για παράδειγμα, χρηματοδοτείται ξεχωριστά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως και πολλοί φορείς που εμπλέκονται στο προσφυγικό, ενώ η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέσω της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία (300 εκατομμύρια ευρώ το 2016).

Αλλα 2,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου για την επέκταση του Ελαιώνα, ενώ ένα μέρος του νέου ΕΣΠΑ θα διατεθεί κι αυτό στο προσφυγικό.

Αν πάντως υπάρχουν χρήματα, και μάλιστα ευρωπαϊκά, για το προσφυγικό, όπως φαίνεται ότι υπάρχουν, παραμένει το ερώτημα γιατί, για παράδειγμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα κέντρα φιλοξενίας όσο και στα κέντρα ταυτοποίησης υπολείπονται σε σημαντικό βαθμό από τις ανθρωπιστικές προδιαγραφές, ενώ παραμένει εξαιρετικά προβληματική η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Δημιουργείται επίσης το ερώτημα τι γίνεται με τα τακτικά κονδύλια των ΤΑΜΕ και ΤΕΣ, συνολικού ύψους σχεδόν 520 εκατομμυρίων για την περίοδο 2014-2020.

Ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προβλέπει να δημιουργηθεί Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα αναλάβει τον απαιτητικό ρόλο της διαχείρισης της χρηματοδότησης των ταμείων σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα που έχει ήδη εγκριθεί.

Προαπαιτούμενο της εκταμίευσης

Η δημιουργία της ειδικής γραμματείας είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκταμίευση των ποσών και να μπορούν να τρέξουν τα προγράμματα, ωστόσο μέχρι στιγμής η ειδική γραμματεία βρίσκεται στα χαρτιά.

Το ζήτημα είναι ακόμα σοβαρότερο, καθώς το 2018 προβλέπεται αναθεώρηση των ταμείων, διαδικασία που θα αρχίσει από το 2017.

Αν δεν μπορέσει να παρουσιάσει απορροφητικότητα της χρηματοδότησης η Ελλάδα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο να μείνουν αναξιοποίητα τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί, αλλά και να μειωθεί η χρηματοδότηση στο μέλλον.

Προς το παρόν, από τη στιγμή που δεν έχει ιδρυθεί η Ειδική Γραμματεία, τα σχετικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό, με την πρόβλεψη να καλυφθούν από τα ταμεία όταν αρχίσουν να λειτουργούν.

Αν πάντως σήμερα σημειώνεται καθυστέρηση στη ροή της χρηματοδότησης και την εκταμίευση, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται μάλλον στο ελληνικό κράτος, που φαίνεται πως προτιμά τον πιο ευέλικτο, άμεσο και ενδεχομένως για κάποιους βολικό δρόμο των έκτακτων κονδυλίων, με κίνδυνο όμως να υποθηκεύσει μια σημαντική σε βάθος χρόνου ροή χρηματοδότησης πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Ελσίνκι ο Γ. Κουμουτσάκος
Στη σύνοδο υπουργών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο πώς ακριβώς εννοεί την αλληλεγγύη που θα ζητήσει
Στο Ελσίνκι ο Γ. Κουμουτσάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
Σε καθεστώς αβεβαιότητας εξακολουθούν να ζουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση στη δομή του Ελαιώνα, καθώς τους οφείλονται δύο μηνιάτικα, ενώ η διοίκηση της ΜΚΟ «δείχνει» το υπ. Μεταναστευτικής...
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
Αύξηση 45% παρουσίασε η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσα στο 2018, κυρίως από το πέρασμα του Εβρου, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου ● Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής...
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινήσεις με στόχο την ανεξαρτησία των επιτροπών
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μελετά σενάρια, ώστε να αλλάξει η σύνθεση των δευτεροβάθμιων οργάνων που εξετάζουν τις προσφυγές των προσφύγων και έχουν απορρίψει αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, που...
Κινήσεις με στόχο την ανεξαρτησία των επιτροπών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιούνται για τη φιλοξενία
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για να βρεθούν έγκαιρα χώροι και να δημιουργηθούν δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που δεν μπορούν να περάσουν τα βόρεια σύνορα, τη στιγμή που η...
Κινητοποιούνται για τη φιλοξενία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενεργοποίηση του Plan B»
Η αθέτηση της συμφωνίας από Αυστρία και δυτικά Βαλκάνια μας στέρησε 20 κρίσιμες μέρες προετοιμασίας, είπε ο Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη το εναλλακτικό σχέδιο, ότι ζητά 450...
«Ενεργοποίηση του Plan B»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας