Σειρά από προσθήκες, τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις προτείνουν επί του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής δύο υπουργεία, με έγγραφά τους προς τον αρμόδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων φορέα της Περιφέρειας (ΕΔΣΝΑ).
Το περιεχόμενο των κειμένων έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά την άποψη των κινημάτων και την εκτίμηση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων) ότι το ΠΕΣΔΑ Αττικής είναι αόριστο, φτάνοντας μάλιστα να το χαρακτηρίζουν «μη σχέδιο».
Παρότι το μεν υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης... περιορίζει σε μια μακροσκελή λίστα τις παρατηρήσεις-προτάσεις του, το δε υπουργείο Περιβάλλοντος συμπεραίνει ότι το ΠΕΣΔΑ «εξακολουθεί να εμπεριέχει ασάφειες και αοριστίες» και, επομένως, «χρήζει συμπλήρωσης-τροποποίησης».
Τα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο υπουργείων –τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα έπειτα από παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ– εντάσσονται στην προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται προτού τα ΠΕΣΔΑ λάβουν την τελική μορφή τους και κατατεθούν προς έγκριση στα αντίστοιχα περιφερειακά συμβούλια.
Αν και στο κείμενο του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνεται ότι «το παρόν δεν συνιστά γνωμοδότηση επί του υποβληθέντος ΠΕΣΔΑ, αλλά στοχεύει στη βελτίωση και συμπλήρωσή του», αμφότερα τα έγγραφα περιέχουν χαρακτηριστικά αξιολόγησης του ΠΕΣΔΑ.
Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ χαρακτηρίζει τις απόψεις των υπηρεσιών «κόλαφο για τον ΕΔΣΝΑ».
Βάσει του περιεχομένου τους, διαπιστώνονται:
◼ Απροσδιοριστία βασικών υποδομών, όπως οι ΧΥΤΑ, οι μονάδες κομποστοποίησης, οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων, οι σταθμοί μεταφόρτωσης κ.λπ. «Υπάρχει μια γενική αναφορά για το δίκτυο χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ)», αλλά «δεν αποτυπώνεται ούτε το πλήθος ούτε η δυναμικότητα αυτών» παρατηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, κρίνοντας (σε άλλο σημείο του κειμένου) ως «μη ρεαλιστική» την υλοποίηση των υποδομών νέου δικτύου ΧΥΤ.
◼ Παράκαμψη της πρόβλεψης του εθνικού σχεδίου (ΕΣΔΑ) για εκτεταμένη προδιαλογή συσκευασιών. «Ενώ στις πολιτικές του ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνεται και η καθιέρωση χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε 4 ρεύματα, χαρτί, γυαλί, μέταλλα και πλαστικό, στη σελ. 51 της απόφασης αναφέρεται, και ειδικότερα για τα υλικά συσκευασίας, η καθιέρωση χωριστής συλλογής τριών τουλάχιστον ρευμάτων (χαρτί, γυαλί, λοιπά ανακυκλώσιμα συσκευασιών)» σημειώνει το ίδιο υπουργείο, θυμίζοντας ότι «στο ΕΣΔΑ προβλέπεται η χωριστή συλλογή και η καθιέρωση τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων υλικών».
◼ Μη ενσωμάτωση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
◼ Αδυναμία ουσιαστικής κοστολόγησης έργων και διαχείρισης.
◼ Προβλήματα στον σχεδιασμό της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων και των ΑΕΚΚ κ.λπ.
Ακόμη, υπάρχουν επισημάνσεις για λάθος στοιχεία και αυθαίρετες εκτιμήσεις. Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαιώνει ότι «οι ποσοτικοί στόχοι της υποβληθείσας μελέτης ΠΕΣΔΑ συμφωνούν με τους στόχους του ΕΣΔΑ για το 2020».
Ανάμεσα σε άλλα, όμως, προκύπτει ότι σε σύνολο 66 δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, οι 8 δεν έχουν εκπονήσει Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων.
Οι «γνωμοδοτήσεις» των υπηρεσιών των υπουργείων εντείνουν την ανησυχία ότι κινδυνεύει να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο ΠΕΣΔΑ.
Παρατηρήσεις για ασάφεια και αοριστία είχαν διατυπωθεί από όσες συλλογικότητες είχαν συμμετάσχει στη διαβούλευση για τη δεύτερη αναθεώρηση του Σχεδίου.
«Η Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνει ετεροδιοίκηση»
«Ο ΕΔΣΝΑ, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι δήμοι, που τονίζω ότι είναι αυτοδιοικούμενοι φορείς, τηρούν πιστά και απαρέγκλιτα όσα επιτάσσει ο νόμος.
Με βάση αυτές τις προδιαγραφές θα ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ, παρότι ο νόμος έχει εξαιρετικά γραφειοκρατικές διαδικασίες» τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στην «Εφ.Συν.» ο Στ. Ιατρού, στέλεχος του ΕΔΣΝΑ.
Ταυτόχρονα, συμπληρώνει με αυστηρότητα:
«Οσοι επιχείρησαν να ελέγξουν αυτήν τη διαδικασία και, με την απόπειρα αλλαγής του νόμου στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τις προσωπικές τους απόψεις σε όλη την Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι πλανώνται.
»Η Αυτοδιοίκηση δεν θα υποκύψει και δεν θα γίνει ετεροδιοίκηση. Θα αρνηθεί τον κρατισμό και την επιβολή απόψεων παραγόντων διαφόρων υπουργείων. Οσοι έχουν ευθύνη γνωμοδότησης, βάσει του νόμου έχουν υποχρέωση να γνωμοδοτήσουν για τη συμβατότητα με το ΕΣΔΑ και όχι να τυρβάζουν περί άλλα. Αποψη και θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν πολλοί, θεσμικοί και μη, παράγοντες. Δεν έχουν μόνο δύο υπουργεία», καταλήγει με αιχμηρό τρόπο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας