Ενα έργο που ξεκίνησε το 2005, παραδόθηκε το 2010 και αφορούσε το λιμάνι της Σαντορίνης παρουσίασε σοβαρά προβλήματα μέσα σε 6 χρόνια (μετακινήσεις πλακών στο υπόστρωμα της θάλασσας, καθιζήσεις και ρωγμές στο οδόστρωμα, σπηλαιώσεις στα κρηπιδώματα, εκρίζωση μεταλλικών αναδομών κ.ά.) με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού να κηρυχτεί από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι ζημιές παρουσιάστηκαν στην προβλήτα όπου έδεναν τα πλοία της ακτοπλοΐας, μήκους 62 μέτρων, μπροστά από τον ανοιχτό επιβατικό σταθμό στο λιμάνι του Αθηνιού και, όπως έδειξε αυτοψία δύτη, έχουν υποχωρήσει τα τσιμεντένια μπλόκια, ενώ στην επιφάνεια της προβλήτας έχει σημειωθεί ρωγμή περίπου 60 εκατοστών.
Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τα επιβατηγά πλοία δένουν πλέον σε άλλη προβλήτα, αλλά με δυσκολίες αφού η θέση πρόσδεσης είναι μία, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των ακτοοπλόων.
Τα προβλήματα στις λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί εδώ και καιρό, αλλά τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών επιδεινώθηκαν στη συγκεκριμένη προβλήτα.
Μεγάλο και σοβαρό το πρόβλημα
Για το ζήτημα η Γενική Γραμματεία Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας είχε ενημερωθεί από τις αρχές Απριλίου και τότε σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον γενικό γραμματέα Χρήστο Λαμπρίδη, είχε αποφασιστεί και είχε προτείνει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας να κηρύξει το λιμάνι Αθηνιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προχωρήσει αμέσως στην εκπόνηση αναγκαίων μελετών για την επισκευή των βλαβών.
Χθες έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΔΛΤ, στην οποία τόνιζε ότι οι ενέργειες για αποκατάσταση της βλάβης πρέπει να είναι ταχύρρυθμες και αποτελεσματικές, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις σε συνδυασμό με τις φορτίσεις λόγω κυματισμών ενδέχεται να οδηγήσουν στην αστοχία του κρηπιδώματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις λιμενικές εγκαταστάσεις.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας Ηλίας Πελέκης, μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.», υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό, καθώς έχουν μετακινηθεί οι πλάκες στο υπόστρωμα της θάλασσας, ότι προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου το λιμάνι στο συγκεκριμένο τμήμα να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση μελέτης αποκατάστασης των ζημιών.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, για να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση καλό θα ήταν ο φάκελος της μελέτης να εξεταστεί μόνο από το υπουργείο Ναυτιλίας και όχι και από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως ορίζει ο νόμος όταν το έργο ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Εξήγησε επίσης ότι προς το παρόν τα πλοία της ακτοπλοΐας δένουν στην άλλη προβλήτα στη θέση «Ποσειδών», ενώ σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν δικαιολογείται η τόσο σοβαρή ζημιά σ’ένα έργο που παραδόθηκε πριν από 6 χρόνια, επισήμανε ότι δεν είναι ειδικός για να απαντήσει, αλλά απ’ ό,τι γνωρίζει την εποχή εκείνη υπήρχαν δημοσιεύματα στα οποία καταγράφονταν ενδοιασμοί για τα υλικά που είχε χρησιμοποιήσει η εταιρεία που υλοποίησε τα έργα.
Ο δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στο ΑΠΕ, χαρακτήρισε τη ζημιά σοβαρή και μεγάλου κόστους και επισήμανε ότι κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα έργο, που ξεκίνησε το 2005 έπειτα από δημοπράτηση και ολοκληρώθηκε το 2010, το 2016 θα παρουσίαζε τόσο μεγάλο πρόβλημα, ενώ έκανε γνωστό ότι το ΔΛΤ εισπράττει τον χρόνο από λιμενικά τέλη περίπου 1.650.000 ευρώ και είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί με δύτες και να κάνει επισκευές στις υφιστάμενες λιμενικές υποδομές.
Διαμαρτυρίες ακτοπλόων
Στο μεταξύ στα τέλη Μαρτίου ο Σύλλογος των Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) με επιστολή του στον δήμαρχο Σαντορίνης, Νίκο Ζώρζο, την οποία κοινοποιούσε και στον αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ενημέρωνε ότι γίνονται αποδέκτες παραπόνων αλλά και ανησυχιών για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ακτοπλοϊκών πλοίων την περίοδο του Πάσχα και τη θερινή και πως όλες οι εταιρείες έχουν επισημάνει προ πολλού τα προβλήματα στο λιμάνι.
Ανέφεραν ότι οι συνθήκες αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών και οχημάτων στο νησί προκαλούν πράγματι ντροπή και ότι οι ζημιές που έχουν παρουσιαστεί δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι, αλλά και στους επιβάτες όπως και στα οχήματα.
Ζητούσαν συνάντηση με τον δήμαρχο, στην οποία να παρευρίσκεται και ο αντιπεριφερειάρχης, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ εξέφραζαν την επιθυμία να συζητήσουν και το ζήτημα της αξιοποίησης των λιμενικών τελών, τα οποία εισπράττονται από τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία αλλά δεν επενδύονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη διαμαρτυρία του ΣΕΕΝ, επιστολές διαμαρτυρίας έχουν αποστείλει εδώ και μήνες και μεμονωμένα ακτοπλοϊκές εταιρείες που τα πλοία τους πιάνουν στο λιμάνι του Αθηνιού, λέγοντας ότι ενώ καταβάλλουν ετησίως για λιμενικά τέλη δεκάδες χιλιάδες ευρώ, διαπιστώνουν ότι τα χρόνια σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα των λιμενικών υποδομών, αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν και χρόνο με τον χρόνο γίνονται περισσότερο επικίνδυνα για τα πλοία και τους επιβάτες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον ελληνικό τουρισμό και δυσφημούν τη χώρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας