• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.5°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 24.1°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  6 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.4°C
  5 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  3 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.1°C / 23.3°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  5 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 23.5°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  5 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.7°C
  1 BF
  40%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  58%

Προωθείται άμεσα η δημιουργία προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των προσφύγων

EUROKINISSI

Παράθυρο στη γνώση για τα προσφυγόπουλα

 • A-
 • A+

Ενα αποφασιστικό πρώτο βήμα για μια ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών σε μόρφωση και εκπαίδευση των προσφύγων κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή για τη Στήριξη των Παιδιών Προσφύγων, το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε την Πέμπτη ένα σεμινάριο ταχύρρυθμης εκπαίδευσης εθελοντών και εθελοντριών ως βάση για να υλοποιήσει στη συνέχεια ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πέντε κέντρα φιλοξενίας της Ηπείρου.

Το σεμινάριο, που έγινε στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, απευθύνθηκε σε φοιτητές, απόφοιτους και άνεργους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, χαρακτηρίστηκε όμως και από τη μεγάλη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών, αλληλέγγυων και εθελοντών, ενώ προσέγγισε με πληρότητα το σύνολο των παραμέτρων του προσφυγικού, από την ιστορική και θεσμική τεκμηρίωση ώς το νομικό πλαίσιο και βέβαια τις θεωρητικές και πρακτικές πτυχές μιας εστιασμένης εκπαιδευτικής πρακτικής.

Τέσσερις τομείς

Με στόχο την ενεργοποίηση του προσωπικού του και των φοιτητών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης παρουσίασε τις τέσσερις επιτροπές που έχει συστήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τους πρόσφυγες πάνω στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του εθελοντισμού και των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων.

Προωθείται άμεσα, όπως σημείωσε, η δημιουργία προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των προσφύγων, καθώς και γλωσσικής προετοιμασίας με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία εξέφρασαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, οι Δήμοι Πωγωνίου και Κόνιτσας που φιλοξενούν κέντρα προσφύγων κ.ά.

Για μια καίρια και συντεταγμένη παρέμβαση, επιστημονικά τεκμηριωμένη για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών πάνω σε πιλοτικά προγράμματα, όπως η διδασκαλία γλωσσών (ελληνικά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες), αλλά και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος, που είναι και μέλος της Επιτροπής για τη Στήριξη των Παιδιών Προσφύγων.

Ευρύτερο σχέδιο

Πρέπει να σημειωθεί ότι διερευνάται ήδη ένας πρώτος, ευρύτερος σχεδιασμός με μια ολοκληρωμένη παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας το καλοκαίρι σε εθνικό επίπεδο, με υποδομές, εξοπλισμό και χρηματοδότηση για την εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων, με απώτερο στόχο από τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει ένα πρόγραμμα ένταξης των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα πλέον.

Οσο κι αν ακούγεται αυτονόητη η ανάγκη για εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ή για πρόσβαση στη μόρφωση όλων των προσφύγων, στην πράξη απαιτούνται συντονισμός ενεργειών από ένα σύνολο φορέων και αποφασιστικές πρωτοβουλίες ώστε να «ανοίξουν» οι πόρτες των καταυλισμών.

Και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα κέντρα φιλοξενίας της Ηπείρου.

Οπως είπε και ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, για το κέντρο Δολιανών, που φιλοξενεί 107 παιδιά, το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης των προσφύγων και η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στη στέγαση και τη διατροφή ή την επανένωση των οικογενειών και την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους πέρασε και τώρα υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί δημιουργικά ο χρόνος των παιδιών και των γονέων τους.

Σήμερα, στα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας των Ιωαννίνων υπάρχουν περίπου 500 παιδιά και θεωρείται δεδομένο ότι ο Σεπτέμβρης θα βρει έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών προσφύγων να παραμένουν στα κέντρα. Αποτελεί στοίχημα να μην έχουν βελτιωθεί απλώς και μόνο οι συνθήκες διαβίωσης, αλλά να έχουν μπει και τα πρώτα «θρανία» ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πρόσφυγες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινό διάλειμμα για τα προσφυγόπουλα
Σε προσωρινή αναστολή του προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στη Φιλιππιάδα προχώρησε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μέχρι να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά που ζουν στο Κέντρο Φιλοξενίας της περιοχής στο πρώην...
Προσωρινό διάλειμμα για τα προσφυγόπουλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια στέγη για τους πρόσφυγες των Ιωαννίνων
Εναν «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία μίας μόνιμης, στεγασμένης δομής φιλοξενίας προσφύγων στα Ιωάννινα, παρουσίασε ο αν. υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε δημοσιεύματα για το μέλλον του...
Μια στέγη για τους πρόσφυγες των Ιωαννίνων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
Την τελευταία της πνοή άφησε χθες, στη Συκαμνιά της Λέσβου, σε ηλικία 89 ετών, η Μαρίτσα Μαυραπίδου, η μία από τις τρεις διάσημες πια γιαγιάδες της εμβληματικής φωτογραφίας στην οποία η αείμνηστη και ακόμα δύο...
Πέθανε η γιαγιά όλων των προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα διαρκές «παρών» στα ελληνικά Γράμματα και την Παιδεία
​Απώλεια για τα ελληνικά γράμματα, ο θάνατος του Φάνη Κακριδή, που απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 86 ετών. Ενας από τους σημαντικότερους φιλολόγους της χώρας μας μεταπολεμικά, αφήνει πίσω του σημαντικό...
Ενα διαρκές «παρών» στα ελληνικά Γράμματα και την Παιδεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νομοθετείται νέος θεσμός επαγγελματιών επιτρόπων με αρμοδιότητες όπως η μέριμνα κάλυψης καθημερινών αναγκών διαβίωσης, εκπροσώπησης στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, ψυχολογικής υποστήριξης,...
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας