• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 29.5°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 30.3°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.6°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 26.9°C
  0 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 29.3°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 31.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  28%

Οι αρμόδιοι προϊστάμενοι θα καταθέσουν στον υπουργό εξειδικευμένη εισήγηση

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Δεσμευτικά πλάνα για τις δημόσιες υπηρεσίες

 • A-
 • A+

Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου θα καταρτιστεί η στοχοθεσία κάθε δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή το στρατηγικό της πλάνο για το 2017, όπως ενημερώνει με εγκύκλιό του προς το σύνολο των υπουργείων ο αρμόδιος για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση υπουργός, Χρ. Βερναρδάκης.

Στη διαμόρφωση της στοχοθεσίας συμμετέχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, πέραν των προϊσταμένων και της πολιτικής ηγεσίας κάθε υπουργείου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία και πιο συγκεκριμένα η ανταπόκριση των υπαλλήλων στους στόχους της υπηρεσίας αποτελεί ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης.

Συνοπτικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στην εγκύκλιο:

◼ Εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου ο υπουργός ή το ανώτατο όργανο κάθε φορέα θα προτείνει τους στρατηγικούς στόχους κάθε υπηρεσίας για το 2017.

Στη συνέχεια οι αρμόδιοι προϊστάμενοι θα καταθέσουν στον υπουργό εξειδικευμένη εισήγηση σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους, τις υλοποιηθείσες και εν εξελίξει δράσεις, καθώς και τον γενικότερο προγραμματισμό της υπηρεσίας τους.

◼ Εντός της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου ο υπουργός, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους, θα αποφασίζει και θα κατανέμει στις γενικές διευθύνσεις τους στρατηγικούς στόχους που καλούνται να υλοποιήσουν.

Η σχετική απόφαση θα δημοσιεύεται στη «Διαύγεια», θα κοινοποιείται ηλεκτρονικά στους υπαλλήλους και θα παρουσιάζεται στην ολομέλεια της κάθε διεύθυνσης.

Οι προϊ­στάμενοι γενικής διεύθυνσης θα έχουν, νωρίτερα, εξειδικεύσει τους στόχους σε επίπεδο διεύθυνσης.

Στη συνέχεια, οι προϊστάμενοι τμήματος θα ζητούν από τους υπαλλήλους να υποβάλουν προτάσεις για τη στοχοθεσία του τμήματος, της διεύθυνσης και της υπηρεσίας τους.

Ο γενικός διευθυντής θα συγκεντρώσει τις εισηγήσεις και θα εκδώσει την τελική απόφαση επιμερισμού στόχων ανά διεύθυνση και τμήμα.

◼ Εντός της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου θα παρουσιάζεται η στοχοθεσία στην ολομέλεια των υπαλλήλων και ο προϊστάμενος θα προτείνει τους ατομικούς στόχους κάθε υπαλλήλου, λαμβάνοντας υπόψη τον κλάδο και τα προσόντα του.

Θα ακολουθεί συνέντευξη κάθε υπαλλήλου από τον προϊστάμενό του, η ατομική στοχοθεσία θα καθορίζεται γραπτά και θα αναρτάται στη «Διαύγεια».

Ρεαλιστικοί στόχοι

Οι στόχοι που θα τεθούν, όπως τονίζει η εγκύκλιος, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και προσδιορισμένοι με ακρίβεια, μετρήσιμοι, να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και στους πόρους του φορέα, να είναι συμφωνημένοι μεταξύ προϊσταμένων και υπαλλήλων, ρεαλιστικοί και χρονικά δεσμευτικοί.

Είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχη κουλτούρα στοχοθεσίας εισάγεται στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Στόχος, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών. Ανάλογες διαδικασίες θα επαναλαμβάνονται κάθε έτος. Προφανώς και προβλέπονται διορθωτικές ενέργειες στη στοχοθεσία μιας διεύθυνσης (απαιτείται εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία), καθώς και αναθεώρηση της ατομικής στοχοθεσίας.

Για τη στοχοθεσία των ΟΤΑ θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
Εκκίνηση νέου κύκλου κινητικότητας -τέταρτος κατά σειρά από την εφαρμογή του ισχύοντος ενιαίου συστήματος μετατάξεων- δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με χθεσινή εγκύκλιο καλεί τους...
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λιγότερη γραφειοκρατία, «συμμαζεμένο» Δημόσιο
Σε εργασιακά θέματα των δημοσίων υπαλλήλων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες θα δώσει έμφαση το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που ετοιμάζει «ουσιαστικές...
Λιγότερη γραφειοκρατία, «συμμαζεμένο» Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εθελοντισμός και στην... κινητικότητα
Επιτέλους... τάξη στο υπάρχον χαοτικό σύστημα κινητικότητας επιχειρεί να βάλει η πρόταση που τέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε προδιαβούλευση - Προτείνεται πρόσβαση όλων των υπαλλήλων στις...
Εθελοντισμός και στην... κινητικότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα ανακαλεί την «τιμωρητική», κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα,...
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία
Στην επαναπροκήρυξη 22 θέσεων διοικητικών και τομεακών γραμματέων υπουργείων μιας μερίδας υπουργείων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους δανειστές και γενικότερα της μνημονιακής...
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή η αξιολόγηση υπαλλήλων
Το υπουργείο θα έχει πλήρη εικόνα της συμμετοχής και είναι προφανές ότι το «μικροσκόπιο» θα εστιάσει κυρίως στους προϊσταμένους-αξιολογητές, οι οποίοι «έχουν υποχρέωση να διενεργούν την αξιολόγηση των...
Ψηφιακή η αξιολόγηση υπαλλήλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας