• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 34.2°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.6°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 33.0°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 29.8°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.2°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.7°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.4°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 30.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  36%

Πότε συνταξιοδοτείται ο δημόσιος υπάλληλος

Eurokinissi / Βάιος Χάσιαλης

Τι προβλέπει η στοχοθεσία δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων

 • A-
 • A+

Μια πλήρη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα καταρτιστεί η στοχοθεσία των δημοσίων υπηρεσιών για το 2017, παραθέτει σε εγκύκλιό του προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Το στρατηγικό πλάνο κάθε δημόσιου φορέα για το επόμενο έτος θα καταρτιστεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, χρονικές δεσμεύσεις και διαδικασίες διαφάνειας. Τόσο οι αποφάσεις των υπουργών για την κατανομή των στρατηγικών στόχων, όσο και η ατομική στοχοθεσία που θα τεθούν ανά υπάλληλο θα αναρτώνται στη «Διαύγεια».

Σημειώνεται ότι η στοχοθεσία συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχη κουλτούρα στοχοθεσίας εισάγεται στη δημόσια διοίκηση. Στόχος, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο

Στο παρακάτω διάγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο, περιγράφεται η διαδικασία για την απόφαση της στοχοθεσίας από το αρμόδιο όργανο διοίκησης.

Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που περιγράφει η εγκύκλιος έχει ως εξής:

 • Εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου κάθε έτους ο Υπουργός ή το ανώτατο όργανο κάθε φορέα γνωστοποιεί τους προτεινόμενους στρατηγικούς στόχους της υπηρεσίας για το επόμενο έτος.
 • Στο πλαίσιο των στόχων αυτών, οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων ή ελλείψει αυτών οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων, καταθέτουν στον Υπουργό ή στο όργανο διοίκησης εξειδικευμένη εισήγηση σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους, τις υλοποιηθείσες και εν εξελίξει δράσεις της υπηρεσίας τους καθώς και τον γενικότερο προγραμματισμό του τομέα ευθύνης τους.
 • Εντός της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, ο αρμόδιος Υπουργός ή το μονομελές όργανο διοίκησης, σε συνεργασία με τους ως άνω αναφερόμενους Προϊσταμένους, αποφασίζει σχετικά επί των εισηγήσεων (συμπληρώνεται το Έντυπο του Καθορισμού Στρατηγικής Στοχοθεσίας του Φορέα).
 • Στη συνέχεια γνωστοποιεί και κατανέμει σε κάθε Γενική Διεύθυνση ή σε κάθε Διεύθυνση τους στρατηγικούς στόχους της για το επόμενο έτος. (συμπληρώνεται το Έντυπο: Επιμερισμός Στρατηγικών Στόχων του Φορέα στις Γενικές Διευθύνσεις)
 • Η ανωτέρω απόφαση κοινοποιείται ηλεκτρονικά σε όλους τους υπαλλήλους και παρουσιάζεται σε ολομέλεια των Διευθύνσεων ανά Γενική Διεύθυνση, όπου αυτή υφίσταται, υπό την προεδρία του Υπουργού ή του μονομελούς οργάνου διοίκησης.
 • Οι προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης προβαίνουν σε μια κατ' αρχήν εξειδίκευση ανά οικεία Διεύθυνση των στόχων που έχουν τεθεί στην Γενική τους Διεύθυνση και ενημερώνουν σχετικά με την εξειδίκευση τους υπαγόμενους σε αυτούς προϊσταμένους Διεύθυνσης και τους ζητούν να εισηγηθούν περαιτέρω προσδιορισμό των στόχων κάθε Διεύθυνσης.
 • Οι προϊστάμενοι Διεύθυνσης ζητούν από τους προϊσταμένους Τμήματος να εισηγηθούν τον προσδιορισμό των στόχων κάθε Τμήματος.
 • Οι προϊστάμενοι Τμήματος ζητούν από τους υπαλλήλους να υποβάλουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους σχετικά με την στοχοθεσία του Τμήματος, της Διεύθυνσης και συνολικά της Υπηρεσίας.
 • Βάσει των εισηγήσεων των Προϊσταμένων εκδίδεται από κάθε Γενικό Διευθυντή απόφαση για τους στόχους κάθε Διεύθυνσης και Τμήματος του τομέα αρμοδιότητας του (συμπληρώνονται τα Έντυπα: Επιμερισμός Στόχων της Γενικής Διεύθυνσης στις Διευθύνσεις και Επιμερισμός Στόχων της Διεύθυνσης στα Τμήματα).
 • Εντός της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου κάθε έτους, ο προϊστάμενος Τμήματος παρουσιάζει στην Ολομέλεια των υπαλλήλων του Τμήματος, τους στόχους που έχουν αποφασιστεί κατά τα ανωτέρω και προτείνει, στο πλαίσιο της στοχοθεσίας αυτής, τους ατομικούς στόχους κάθε υπαλλήλου, λαμβάνοντας υπόψη την κατηγορία και τον κλάδο του υπαλλήλου, τα πρόσθετα τυπικά του προσόντα, τις γνώσεις του, τη διοικητική εμπειρία και τις δεξιότητες που κατέχει σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, καθώς και με τις ενέργειες και δράσεις που πρόκειται να αναλάβει.
 • Στη συνέχεια, ακολουθεί συνέντευξη του Προϊσταμένου με κάθε υπάλληλο. Ο Προϊστάμενος αφού λάβει υπόψη τη γνώμη του υπαλλήλου καθορίζει γραπτά την ατομική στοχοθεσία του και την ειδικότερη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων του Τμήματος, με ατομικούς στόχους, οι οποίοι αναλύονται σε συγκεκριμένες ενέργειες, με χρονικά προσδιορισμένη υλοποίηση όπου η φύση της Υπηρεσίας το επιτρέπει (συμπληρώνεται το Έντυπο: Ανάλυση Στόχων σε Επίπεδο Τμήματος).

Όπως τονίζει η εγκύκλιος, οι στόχοι οφείλουν να είναι:

Συγκεκριμένοι: Οι προγραμματισμένοι στόχοι θα πρέπει να είναι με σαφήνεια και ακρίβεια προσδιορισμένοι, να μην δημιουργούν εννοιολογική σύγχυση και να είναι κατανοητοί

Μετρήσιμοι: να είναι δυνατόν να προσδιορισθούν ποσοτικά και ποιοτικά τόσο οι στόχοι όσο και τα οφέλη

Εφικτοί και συμφωνημένοι: να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν (γνωρίζοντας τους πόρους και τις δυνατότητες που έχει ο φορέας στη διάθεσή του) καθώς και να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Προϊσταμένων και υπαλλήλων που θα εργαστούν για την επίτευξη τους

Ρεαλιστικοί: να είναι δυνατόν να αποτυπωθεί το επίπεδο αλλαγής που περιγράφεται και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί

Χρονικά Δεσμευτικοί: να δηλώνεται καθαρά η χρονική περίοδος που θα ολοκληρωθεί ο κάθε στόχος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατροί, ένστολοι, εκπαιδευτικοί και κληρικοί το 61% των δημοσίων υπαλλήλων
Κατά 18% μειώθηκε το τακτικό προσωπικό του δημοσίου τομέα στα χρόνια της κρίσης. Την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου, καθώς και την κατανομή του ανά φορέα, περιγράφουν για πρώτη φορά τόσο...
Γιατροί, ένστολοι, εκπαιδευτικοί και κληρικοί το 61% των δημοσίων υπαλλήλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Δημόσιο... αυτοαξιολογείται
Το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται στοιχεία που αφορούν την απόδοση δημόσιων δομών, αλλά και την απόδοση εφαρμοζόμενων πολιτικών για τον δημόσιο τομέα.
Το Δημόσιο... αυτοαξιολογείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
Εκκίνηση νέου κύκλου κινητικότητας -τέταρτος κατά σειρά από την εφαρμογή του ισχύοντος ενιαίου συστήματος μετατάξεων- δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με χθεσινή εγκύκλιο καλεί τους...
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ θα μπορούν να καλύπτουν θέσεις μόνιμου προσωπικού
Οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, που προκηρύσσονται μέσω του ενιαίου συστήματος κινητικότητας, θα μπορούν να καλύπτουν και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), σύμφωνα με τροπολογία που...
Οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ θα μπορούν να καλύπτουν θέσεις μόνιμου προσωπικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνεται η κινητικότητα στο Δημόσιο
Περίπου πενταπλάσιες θέσεις για μετατάξεις ή αποσπάσεις, συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο, έχει να προσφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον η νέα φάση κινητικότητας...
Αυξάνεται η κινητικότητα στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία
Στην επαναπροκήρυξη 22 θέσεων διοικητικών και τομεακών γραμματέων υπουργείων μιας μερίδας υπουργείων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους δανειστές και γενικότερα της μνημονιακής...
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας