• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 27.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 29.8°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  82%

Το πήγαινε-έλα του φοροτζόγου

 • A-
 • A+

Νέα τροπή παίρνει το σίριαλ της επιβολής του φόρου στα τυχερά παίγνια, καθώς η απόσυρση το βράδυ της Κυριακής της σχετικής διάταξης που προέβλεπε την οριζόντια αύξηση 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών τυχερών παιγνίων δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η διάταξη που αποσύρθηκε θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση τις προσεχείς μέρες, με νέες διατυπώσεις και διαφορετικούς συντελεστές, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει τις ενδεχόμενες αδικίες που θα δημιουργούνταν από τον οριζόντιο φόρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει κλιμακωτό σύστημα φόρου ανάλογα με το ύψος του τζίρου της κάθε εταιρείας, χωρίς πάντως να προβλέπεται αύξηση μεγαλύτερη του 35%, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί. Στόχος των νομοτεχνικών βελτιώσεων είναι η όσο το δυνατόν αναλογικότερη συμμετοχή των εταιρειών στην επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Επί της ουσίας, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά του τζόγου είναι ο ΟΠΑΠ, εκτιμάται ότι στους υπόλοιπους παρόχους (κυρίως στον χώρο του διαδικτύου) ο πρόσθετος φόρος θα είναι μικρότερος του 35%, ενώ σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να «κλειδώσει» η επιβάρυνση για τον ΟΠΑΠ Α.Ε. Ανεξάρτητα της προσπάθειας δικαιότερης κατανομής των βαρών, επαγωγικά προκύπτει πως το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι μικρότερο από ό,τι υπολογιζόταν το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διάταξη που αποσύρθηκε προσωρινά ακυρωνόταν η επιβολή του τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, η οποία θα απέφερε 210 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο (κατά άλλους υπολογισμούς το ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο). Το μέτρο του πεντάλεπτου τέλους είχε στηρίξει επανειλημμένα με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι έντονες αντιδράσεις της εταιρείας και κυρίως οι ακόμα σφοδρότερες των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, οδήγησαν στην επανεξέταση της αποδοτικότητας του μέτρου. Με την επιβολή του φόρου 35% στα τυχερά παίγνια οι εισπράξεις δεν θα ξεπερνούσαν συνολικά τα 50-70 εκατομμύρια ευρώ από όλους τους παρόχους.

Η απόσυρση του πεντάλεπτου τέλους ύστερα από έξι μήνες διαβουλεύσεων και η επιβολή του 35% σε όλους τους παρόχους προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα νέες, ανεπίσημες μεν αλλά ευδιάκριτες (σε όσους γνωρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης) αντιδράσεις, αυτή τη φορά από την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα.

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα οι 24 διαδικτυακές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν με το μεταβατικό καθεστώς του Ν.4002/2011, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει συστηματικά να ανοίξει η αγορά.

Επιπλέον σε εκκρεμότητα παραμένει και η ψήφιση τροπολογίας που θα δίνει την ουσιαστική αρμοδιότητα στην ανεξάρτητη εποπτική αρχή για τα παίγνια, ώστε η τελευταία να μπορεί να ελέγξει αν τηρούνται οι όροι λειτουργίας των διαδικτυακών εταιρειών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καθ’ υπαγόρευσιν το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια»
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η εταιρεία Deloitte, που εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό του υπουργείου, έχει πραγματοποιήσει παρόμοια εργασία ως εντολοδόχος του Οργανισμού, παρέχοντας...
«Καθ’ υπαγόρευσιν το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά
Ο νέος κανονισμός για τον ηλεκτρονικό τζόγο γίνεται ελαστικότερος και πιο ευνοϊκός για τον ΟΠΑΠ, ακόμα κι απ’ αυτόν που είχε καταρτίσει ο εκλεκτός της προηγούμενης κυβέρνησης. Τον Ιούλιο του 2015...
Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ισορροπία του... τζόγου
Ενα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση στη φορολογική διένεξη με τον ΟΠΑΠ, που γλιτώνει τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ (μέσω των πρακτόρων) από την απόσυρση του πεντάλεπτου τέλους ανά στήλη. Πάνω από 100 εκατ. χάθηκαν...
Η ισορροπία του... τζόγου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποφασίζομεν και... κουρεύομεν
Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο «ακήρυχτος» πόλεμος ΟΠΑΠ-κυβέρνησης, καθώς η εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» με πρωτοφανή τρόπο αποφασίζει να απαλλαχθεί της συμβατικής της υποχρέωσης να αποπληρώσει στο ελληνικό...
Αποφασίζομεν και... κουρεύομεν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φουλ του τζόγου στην Αττική
Η ρύθμιση της αγοράς παιγνίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση βρίσκει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να βάζουν λίγα και να παίρνουν πολλά. Για τον ΟΠΑΠ παρατείνεται αζημίως κατά 8 χρόνια το δικαίωμα...
Φουλ του τζόγου στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες τα «όχι» έξω από τη Βουλή
Το «χειρόφρενο που τράβηξαν» οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και ο άστατος καιρός φαίνεται να λειτούργησαν ανασταλτικά στη μαζικότερη συμμετοχή του κόσμου στη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των...
Χιλιάδες τα «όχι» έξω από τη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας