• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.7°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.0°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  82%
dreamstime

Ποιοι μπαίνουν στη μαύρη λίστα για τον ηλεκτρονικό τζόγο

 • A-
 • A+

Σημαντικές αλλαγές, με στόχο να διορθώσουν αμαρτωλές ρυθμίσεις του πρόσφατου παρελθόντος σχετικά με την παροχή τυχερών παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, έρχονται με απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων (ανεξάρτητη αρχή) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Οι τροποποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής, Αντώνη Στεργιώτη, αφορούν τους λόγους για τους οποίους εντάσσεται μια εταιρεία παροχής τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο στην περίφημη μαύρη λίστα της Επιτροπής.

Από τη στιγμή που παραβιάζει τους κανονισμούς και μπαίνει στη λίστα των μη αδειοδοτημένων παρόχων, υφίσταται άμεσες κυρώσεις. 

Μετά την ανάρτηση 

Πιο αναλυτικά, οι πάροχοι των υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) με την ανάρτηση του καταλόγου αυτού οφείλουν αμέσως να διακόψουν την πρόσβαση του κοινού στους ιστότοπους που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων.

Επιπλέον, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, επίσης χωρίς καθυστέρηση, θα διακόπτουν κάθε συναλλαγή καθώς και πληρωμές ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, σε λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά μη αδειοδοτημένοι πάροχοι μέσω του διαδικτύου.

Επιπροσθέτως οφείλουν να διαβιβάζουν όλα τα σχετικά στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Δεδομένου ότι στον χώρο του διαδικτυακού τζόγου διακινούνται (κυρίως μαύρα) εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας, καθημερινά, η εγγραφή ενός παρόχου στη «μαύρη λίστα» είναι πολύ σημαντική για τον ανταγωνισμό.

Με τις νέες αλλαγές, φυσικό και νομικό πρόσωπο, όνομα χώρου ή και ιστότοπος που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων παραμένουν υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την ημερομηνία εγγραφής τους.

Μετά το πέρας του έτους, ο μη αδειοδοτημένος πάροχος δεν βγαίνει αυτόματα από τη «μαύρη λίστα», αλλά θα πρέπει να υποβάλει αίτηση, με τα σχετικά συνοδευτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει προβεί στην πλήρη παύση της διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών στην Ελληνική Επικράτεια. 

Ουσιώδεις λεπτομέρειες 

Η ουσία των αλλαγών όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μέχρι σήμερα, με μια φωτογραφική ρύθμιση (υπέρ των 24 εταιρειών που λειτουργούν σε μόνιμο «δήθεν μεταβατικό» καθεστώς) το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ένας πάροχος έμπαινε στη «μαύρη λίστα» ακόμα και αν δεν μπορούσε κάποιος στην Ελλάδα να παίξει μέσω αυτής της εταιρείας.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη ξένη εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού, της οποίας η διαφήμιση εμφανιζόταν σε ελληνική ιστοσελίδα, χωρίς να μπορεί ο παίκτης να εγγραφεί σε αυτήν (άρα και να παίξει), έμπαινε αυτομάτως στη «μαύρη λίστα», χάνοντας μελλοντικά δικαιώματα σε περίπτωση που νομοθετηθεί η πολυαναμενόμενη ρύθμιση, μέσω ανοιχτών διαγωνισμών, του διαδικτυακού στοιχηματισμού. 

Πλέον, μη αδειοδοτημένη παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών διά του διαδικτύου υπάρχει, όταν είναι δυνατή η πρόσβαση και η εγγραφή (registration), εφόσον αυτή επιχειρείται από ηλεκτρονική διεύθυνση (IP) που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια, σε ιστότοπο μη αδειοδοτημένου παρόχου.

Το ζήτημα είναι πότε θα νομοθετηθεί η εξαγγελθείσα εδώ και χρόνια αδειοδότηση των συγκεκριμένων εταιρειών, ώστε να μπορέσει το κράτος και να ελέγξει τους παράνομους παρόχους όσο και να περιορίσει τα εκατομμύρια των διαφυγόντων εσόδων του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φρουτο... πόλεμος μέχρις εσχάτων
Οι πρόσφατες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας των VLTs μπήκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Καζίνο Πάρνηθας και Λουτρακίου προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Επιτροπής...
Φρουτο... πόλεμος μέχρις εσχάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος ο Στεργιώτης από την Επιτροπή Παιγνίων
Υστερα από μόλις 12 μήνες στο πόστο του, ο Αντώνης Στεργιώτης -που αποτελούσε πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ- οδηγείται στην έξοδο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων ● Δεν αρκούσε η στήριξη του Ευκλείδη...
Τέλος ο Στεργιώτης από την Επιτροπή Παιγνίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τζογάραμε τη δόση της αξιολόγησης
5,7 δισ. ευρώ «επένδυσαν» οι Ελληνες σε όλα τα τυχερά παιχνίδια το 2015, ποσό περίπου ίσο με αυτό που διεκδικούμε από τους δανειστές και για το οποίο νομοθετούμε σωρηδόν μέτρα λιτότητας. «Σύνηθες πεδίο...
Τζογάραμε τη δόση της αξιολόγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόσο ζεστότερη είναι κάθε περιοχή της Ελλάδας σήμερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1960
Δεν είναι, δυστυχώς, ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο για την Ελλάδα ο πολυήμερος καύσωνας της τελευταίας περιόδου. Οπως καταγράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 1981 μέχρι σήμερα, συνολικά 10 καύσωνες με...
Πόσο ζεστότερη είναι κάθε περιοχή της Ελλάδας σήμερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1960
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντεργατικά «γαλάζια» ρουσφέτια σε καζινάδες
Για φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών και κατά των εργαζομένων στα τυχερά παιχνίδια καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στα Τυχερά Παιχνίδια, κάνοντας αναφορά σε...
Αντεργατικά «γαλάζια» ρουσφέτια σε καζινάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πτωχή πλην... τιμία η ΕΡΤ
Η ΕΡΤ κατέχει τον υψηλότερο δείκτη σε μη λαϊκιστικό κοινό την περίοδο 2016-2019 από τα υπόλοιπα 7 ευρωπαϊκά κρατικά κανάλια που ερευνήθηκαν, αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο συνολικό ακροατήριο.
Πτωχή πλην... τιμία η ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας