Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Γιατρών του Κόσμου στη σεισμόπληκτη Αϊτή, το Φεβρουάριο του 2010

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

  • A-
  • A+

Νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη θέση του Αθ. Γιαννόπουλου, είναι από τη Μ. Πέμπτη ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτής και επί πολλά έτη πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου, ο οποίος από το 2007 διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Ο Αθ. Γιαννόπουλος, που είχε τοποθετηθεί στη θέση επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή, παύθηκε από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο λόγος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι «οι απαράδεκτες δηλώσεις του Αθ. Γιαννόπουλου που με προκλητικό τρόπο αρνήθηκε -και μάλιστα εξ ονόματος όλων των οριζόμενων από το υπουργείο μελών του Δ.Σ.- να διευκολύνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ζήτησε τις παραιτήσεις τους». 

Εξηγώντας το απόγευμα της Μ. Πέμπτης τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει τις παραιτήσεις του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Π. Πολάκης ανέφερε ότι «μετά τη διαπιστωθείσα σωρεία παρατυπιών στη μοριοδότηση 88 υποψηφίων γιατρών και εν συνεχεία τις διαβεβαιώσεις του Δ.Σ. προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την άμεση και με διαφάνεια ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις, αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως η ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ΑΣΕΠ στην προκήρυξη».

Ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για «παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με στόχο τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και το άνοιγμα νέων κλινών». 

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η περίοδος πολιτικής ασυλίας στο καθεστώς της αδιαφάνειας, της ημετεροκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής με τα συμφέροντα και των κομματικών επιρροών, τελειώνει οριστικά», εξηγούσε και πρόσθετε ότι «όσοι εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις ενέργειές του στην ουσία προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε αυτό το ανυπόληπτο καθεστώς με το οποίο έχει αρχίσει συστηματικά να ασχολείται η Δικαιοσύνη». 

Οι παραιτήσεις, επισήμαινε, ζητήθηκαν και για ακόμα δύο λόγους

► Το γεγονός ότι το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προέβη ως όφειλε και παρά τις ρητές προς τούτο εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, στις ενδεδειγμένες από τον νόμο ενέργειες σε ό,τι αφορά τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί στη θέση του, ενώ:

α) έχει αμετακλήτως παραπεμφθεί για κακουργηματική απάτη σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και έχει σαφείς ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για την παράνομη διάθεση χρηματικών ποσών για διαφημιστικές καμπάνιες σε ΜΜΕ,

β) εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013 που αποκαλύφθηκε με έλεγχο του ΣΕΥΥΠ και για το οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε και εναντίον του ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, και

γ) παρεμποδίζει συστηματικά τη συνέχεια του διαχειριστικού ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ. 

► Η ανοχή του Δ.Σ. στην άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διενέργεια ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και συγκεκριμένα στη μη χορήγηση στοιχείων και εγγράφων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ παρελθόντων ετών, τα οποία έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το ΣΕΥΥΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης είχε ανακοινώσει από τα μέσα του περασμένου μήνα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ («Εφ.Συν.» 15/4/2016) ότι σύντομα θα οριστεί νέα διοίκηση και διεύθυνση στο Κέντρο.

Λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος βρέθηκε έκθετος διότι παρενέβη, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα, στις λίστες με τους επιτυχόντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την κάλυψη των 100 θέσεων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Οπως είχε εξηγήσει ο Π. Πολάκης, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του υπουργείου Υγείας είχαν διαπιστωθεί τραγικά λάθη στην αξιολόγηση των φακέλων των γιατρών και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αναλάμβανε να εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα γίνουν ή που έχουν ήδη υποβληθεί. 

Αυτό όμως δεν έγινε, καθώς ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλος αρνήθηκε τελικά να φέρει σε πέρας τον διαγωνισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε τότε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Αθ. Γιαννόπουλος απάντησε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια παύθηκε από τα καθήκοντά του. 

 
 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στηρίζει Ρόζενμπεργκ το Υπουργείο Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει τη στήριξη του προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και κατηγορεί τη ΝΔ ότι βασίζεται σε καταγγελίες για «παραδιοίκηση» στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει ήδη απολυθεί.
Στηρίζει Ρόζενμπεργκ το Υπουργείο Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Ποιοι πρέπει να τρέξουν για εμβόλιο
Στη φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς εισήλθε η χώρα μας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Η σχετική εγκύκλιος του υπ. Υγείας κάνει έκκληση για πλήρη εμβολιασμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Στην...
Ποιοι πρέπει να τρέξουν για εμβόλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σουπερμάρκετ στη Χίο πουλά παρανόμως φάρμακα»
Την επιβολή προστίμου σε σουπερμάρκετ προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προς τον υπουργό Υγείας για παράνομη πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Η καταγγελία έγινε από τον Φαρμακευτικό...
«Σουπερμάρκετ στη Χίο πουλά παρανόμως φάρμακα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση
Το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων μετά από πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ καθώς και τα ζητήματα της τιμολόγησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και του ωραρίου των φαρμακείων συζήτησαν χθες ο...
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας