Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οριστικά στο δήμο η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων
ΕΦ.ΣΥΝ/Μάριος Βαλασόπουλος

Οριστικά στο δήμο η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων

  • A-
  • A+

Στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας περνά οριστικά το παράκτιο μέτωπο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα με νομοθετική ρύθμιση που έχει συμπεριλάβει ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, στο σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος και άλλες διατάξεις» το οποίο τέθηκε τη Μ. Πέμπτη σε διαβούλευση. Με το σχέδιο νόμου συστήνεται η Δημόσια Αρχή Λιμένος (ΔΑΛ) και επανασυστήνεται η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος(ΡΑΛ).

Με την πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας, ένα θέμα που απασχόλησε τουλάχιστον για 23 χρόνια δημοτική αρχή, κατοίκους και φορείς, και που το τελευταίο χρονικό διάστημα προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε στην παραχώρηση της έκτασης στο δήμο, τακτοποιείται οριστικά και η έκταση περνά πλέον από τον ΟΛΠ στη δημοτική αρχή, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση της.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχαν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία κατέθεταν τους προβληματισμούς τους για την εμπλοκή που υπήρχε στη διαδικασία και ζητούσαν από τον υπουργό Ναυτιλίας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκταση των περίπου 90 στρεμμάτων είχε εξαιρεθεί από το πακέτο πώλησης του ΟΛΠ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί από τον Δεκέμβριο του 2015 σε επίσκεψή του στην περιοχή ότι η έκταση θα περάσει στην αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει δημόσιος χώρος.

Το άρθρο 49 του Σχεδίου Νόμου που έχει τίτλο «Απόδοση έκτασης Λιπασμάτων» αναφέρει:

1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «περιοχή Λιπασμάτων» ορίζεται η χερσαία έκταση (περίπου 86.000 τ.μ.) εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων).

2. Η χρήση της έκτασης της προηγούμενης παραγράφου παραχωρείται με τη δημοσίευση του παρόντος και χωρίς καμία άλλη διατύπωση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την εξυπηρέτηση των σκοπών της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Νόμου 4342/2015 “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 143). Για την παραχωρούμενη χρήση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν οφείλεται αντάλλαγμα, υπό τον όρο ότι χρήστης της παραχωρούμενης έκτασης είναι ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

3. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της παραχώρησης του παρόντος άρθρου, η διαχείριση των παραχωρούμενων ακινήτων γίνεται κατά παρέκκλιση των περί των χρήσεων γης και των όρων δόμησης κειμένων πολεοδομικών διατάξεων.
O υπουργός Ναυτιλίας θέτει από σήμερα 28/4/2016 και ώρα 10:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος και άλλες διατάξεις» και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με το ανωτέρω σχέδιο Νόμου ρυθμίζονται επείγοντα θέματα, η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 6/5/2016 και ώρα 14:00.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δήμους οι «εξαιρέσεις» του ΟΛΠ
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο σύντομα αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, θα ενταχθεί ρύθμιση με την οποία θα αποδίδονται στους δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά χώροι...
Στους δήμους οι «εξαιρέσεις» του ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων οριστικά στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας πέρασε η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων, μετά την υπερψήφιση στη Βουλή απ’ όλα τα κόμματα (εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής) της ρύθμισης για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής...
Η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων οριστικά στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
Αφήνοντας σαφή αιχμή ότι ενημερώθηκε για την τοποθέτηση του συντονιστή μέσω δελτίου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία αυτή «θετικό γεγονός».
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεφύρι της Αρτας το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας
Εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2019 η δημιουργία του στον χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, μεσολάβησε τον Δεκέμβριο μια άλλη εξαγγελία για το κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ και επανήλθε πρόσφατα πάλι για...
Γεφύρι της Αρτας το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μομφή από τον αρχηγό του Λιμενικού
Ο αρχηγός του Σώματος Σταμάτης Ράπτης αντικαταστάθηκε, ύστερα από θητεία τριών ετών και οκτώ μηνών, από τον αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, αφήνοντας αιχμές για τη μεθόδευση της αποστρατείας του.
Μομφή από τον αρχηγό του Λιμενικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας