Μόνο η ηγεσία της Ε.Ε. έμεινε να εκφράζει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή της αμφισβητούμενης συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, που «αποδίδει», όπως δηλώνουν Ευρωπαίοι ηγέτες και μέλη της κυβέρνησης, κλείνοντας τα μάτια στις σοβαρές παραβιάσεις του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο που απελάθηκαν οι κρατούμενοι της ΒΙΑΛ στη Χίο, που νόμιζαν ότι πηγαίνουν σε διπλανό χώρο, για να υποβάλουν αίτημα ασύλου και τελικά βρέθηκαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπως και στις καταγγελίες για παραβίαση κάθε διαδικασίας στα κέντρα κράτησης, προστίθεται η καταγγελία πέντε αλληλέγγυων ομάδων από το ανατολικό Αιγαίο.
Καταγγέλλουν ότι στο κρατητήριο του Α.Τ. Ρόδου κρατούνται από τις 15 Απριλίου 19 Σύροι και Κούρδοι, ανάμεσα στους οποίους 12 παιδιά, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν άλλοι τρεις.
Η πρακτική της κράτησης σε κρατητήρια, που δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις τρεις ημέρες, όπως και η κράτηση ανηλίκων, που απαγορεύεται, είχε περιοριστεί αισθητά κατά την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι επανέρχεται.
Ελληνικό
Στο μέτωπο της φιλοξενίας των προσφύγων που μένουν στην Ελλάδα, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνουν πως ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του χώρου αφίξεων στο Ελληνικό, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες. Οι πρώτοι 200 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν την Πέμπτη στη Μαλακάσα.
Ενώ αναμένεται η απόφαση των επιτροπών σχετικά με την προσφυγή Σύρων, των οποίων το αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα κρίθηκε απαράδεκτο με το σκεπτικό ότι γι’ αυτούς είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα και καλεί την Ανγκελα Μέρκελ, που επισκέφτηκε χθες τη νότια Τουρκία, να μην κάνει τα στραβά μάτια.
«Δεν υπάρχει κατάλληλο πέπλο που να μπορεί να καλύψει τα σημαντικά κενά στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Είναι ανάγκη η Ανγκελα Μέρκελ να φέρει πίσω από την Τουρκία όχι χαμογελαστές φωτογραφίες, αλλά ακλόνητες εγγυήσεις ότι οι τουρκικές αρχές θα σταματήσουν να στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω στις χώρες καταγωγής τους και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τους νόμους περί ασύλου αποτελεσματικά», σημειώνει ο διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της οργάνωσης, Τζον Νταλουίσεν.
Συμβούλιο της Ευρώπης
Σε ευθεία αμφισβήτηση της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας και ευρύτερα της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό προχώρησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τρεις κατά πλειοψηφία αποφάσεις για την κατάσταση των προσφύγων: α) στις γειτονικές χώρες της Συρίας, β) στα Βαλκάνια μετά το κλείσιμο των συνόρων και γ) στο πεδίο της εφαρμογής της συμφωνίας.
Η συμφωνία «εγείρει πολλά και σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σχετίζονται τόσο με την ουσία της συμφωνίας όσο και με την εφαρμογή της, τώρα και στο μέλλον», σημειώνει η απόφαση.
Αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στις ελλείψεις του συστήματος ασύλου της Ελλάδας, στις παραβιάσεις κατά την κράτηση στα hotspots, στην κράτηση παιδιών και ευάλωτων ομάδων, στις απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία μέσω της νομικής οδού της «πρώτης χώρας ασύλου» ή της «ασφαλούς τρίτης χώρας», που σκοντάφτουν σε νομικές και πρακτικές ελλείψεις που δεν εγγυώνται την προστασία των προσφύγων στη γειτονική χώρα.
Ενώ τα τουρκικά κέντρα φιλοξενίας ξεπερνούν τις προσδοκίες, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων βρίσκεται έξω από τα κέντρα και αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση (μόνο το 25% των παιδιών των Σύρων που βρίσκονται έξω από τα κέντρα πηγαίνουν στο σχολείο), στην εργασία και στο σύστημα ασύλου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας