Παρουσίαση ντοκιμαντέρ, συζήτηση και συγκέντρωση χρημάτων για να αγοραστούν σκηνές για τους πρόσφυγες περιελάμβανε το πέρασμα της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου» από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής «Ευγένιος Ντελακρουά».
Στους μαθητές μίλησαν ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος και εθελοντές που ασχολούνται με το προσφυγικό, ενώ σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος.
Στο σχολείο μάς υποδέχθηκε η διευθύντρια του ελληνικού τμήματος, Ζωή Πολυμεροπούλου, που μας επισήμανε ότι σκοπός είναι οι μαθητές της να αποτελούν ενεργούς πολίτες.
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση με τους μαθητές προβλήθηκαν δύο ντοκιμαντέρ, ένα για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη από τους μαθητές Λυκείου του γαλλικού τμήματος και το «Γαύδος: Η επιστροφή του Οδυσσέα», που αποτελεί την καταγραφή του «δικού μας» Βασίλη Μαθιουδάκη της περιπέτειας 147 προσφύγων από την Αφρική στη Γαύδο πέρυσι το Πάσχα και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των λίγων δεκάδων κατοίκων να τους βοηθήσουν.
«Εάν η ζωή σου και των παιδιών σου δεν απειλείται άμεσα, δεν φεύγεις. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Πρέπει να δράσουμε, όχι να συσσωρεύουμε εικόνες από το ίντερνετ και την τηλεόραση», είπε στους μαθητές ο κ. Αγγελάκος. Μετά τους μίλησε η πρώην συμμαθήτριά τους, Νεφέλη Αρδίττη, περυσινή απόφοιτος του σχολείου.
Η 19χρονη Νεφέλη έχει βοηθήσει εθελοντικά τους πρόσφυγες στη Λέσβο, το Γαλάτσι και τώρα στον Πειραιά. «Ρώτησε ένας στη Μυτιλήνη το περίφημο “γιατί δεν μείνανε να πολεμήσουνε”. Και οι πρόσφυγες απάντησαν: “Ποιον; Ολοι θέλουν να μας σκοτώσουν”. Η εμπειρία να βοηθάς τους πρόσφυγες σε αλλάζει ως άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.
«Το “Πιάσε το χέρι μου” μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε στα σχολεία και να δούμε πως οι μαθητές αγκάλιασαν τους πρόσφυγες. Το βασικότερο είναι η ανθρωπιά», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος. Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους μαθητές, όπως τι έγινε με τη συμφωνία με την Τουρκία, πού οφείλεται το ότι η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη για το προσφυγικό κύμα και γιατί παρουσιάζεται στους πρόσφυγες ότι θα φτάσουν σε μία γη της επαγγελίας ενώ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
«Πολλές ελληνικές οικογένειες έδωσαν έμπρακτη απάντηση στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, φιλοξενώντας οικογένειες προσφύγων στα σπίτια τους. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αφού έκλεισαν τα σύνορα και πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα μείνουν εδώ και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να φιλοξενηθούν εδώ. Δεν πιστεύω ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία θα λειτουργήσει.
Πιστεύω ότι τώρα έρχονται τα δύσκολα στο προσφυγικό και πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι», τόνισε μεταξύ άλλων απαντώντας στους μαθητές ο κ. Παπαϊωάννου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας