• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.2°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.2°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.6°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 21.8°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.4°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
Φτηνές απόπειρες στοχοποίησης των προσφύγων στο Ελληνικό

Στα κέντρα υποδοχής στα νησιά προβλέπονται για κάθε νεοεισερχόμενο πρόσφυγα και μετανάστη εξετάσεις μεταξύ άλλων για ελονοσία.

EUROKINISSI - ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φτηνές απόπειρες στοχοποίησης των προσφύγων στο Ελληνικό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών της χώρας σχετικά με την «Εκτίμηση κινδύνου και δράσεις πρόληψης για νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια και σκνίπες», με σκοπό να υπενθυμίσει τις προβλεπόμενες ενέργειες πρόληψης της εκδήλωσης νοσημάτων όπως η ελονοσία, χρησιμοποιήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ με τρόπο που προξενεί πανικό και στοχοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία.

Οπως διευκρινίζει το έγγραφο, νοσήματα όπως η ελονοσία οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα κάποιων ειδών κουνουπιών που έχουν μολυνθεί, όταν τσιμπήσουν μολυσμένο άτομο.

Καθώς η ελονοσία έχει εμφανιστεί σε αυξημένο βαθμό σε περιοχές όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και η Ινδία, η παρουσία προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα, σε περιοχές όπου υπάρχουν τα κατάλληλα κουνούπια, δημιουργεί θεωρητικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελονοσίας.

Ο κίνδυνος αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς που εξοντώνουν τα κουνούπια αυτά και με μέτρα που περιορίζουν την κυκλοφορία των κουνουπιών, όπως η αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμου νερού ή το κούρεμα φυτών και θάμνων.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το φετινό έγγραφο κάνει ειδική αναφορά «σε περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες», καθώς κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται φέτος σε πολλές περιφέρειες, στις οποίες επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να αμελήσουν τους ψεκασμούς όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής δυσκολίας.

Στα κέντρα υποδοχής στα νησιά προβλέπονται για κάθε νεοεισερχόμενο πρόσφυγα και μετανάστη εξετάσεις μεταξύ άλλων για ελονοσία.

Στην πράξη, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οργανωμένα κέντρα υποδοχής, είναι δύσκολο να γίνει ο έλεγχος σε κάθε νεοεισερχόμενο και περιορίζεται σε περιπτώσεις στις οποίες έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα ασθένειας ή στον πληθυσμό που με βάση το ιστορικό μετακίνησης υπάρχει πιθανότητα να έχει νοσήσει.

Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή, καθώς όσοι προέρχονται από τις χώρες κινδύνου διασχίζουν πρώτα άλλες χώρες και μένουν για αρκετό διάστημα στην Τουρκία, οπότε το πιθανότερο είναι πως θα εμφανίσουν συμπτώματα πριν έρθουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι για άλλα νοσήματα, όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος Ζίκα, που εμφανίζουν συμπτώματα σε διάστημα λίγων ημερών, η πιθανότητα μετάδοσης αφορά κυρίως όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τις χώρες κινδύνου, όπως η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, και όχι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Προξενεί λοιπόν πολύ σοβαρά ερωτήματα το δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας των νοτίων προαστίων vimaonline.gr στις 8 Απριλίου, το οποίο, σχεδόν ένα μήνα αφού είχε αποσταλεί στην τοπική αυτοδιοίκηση στις 15 Μαρτίου το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το παραθέτει ολόκληρο με την ένδειξη «αποκλειστικά» και με τίτλο «Αποκάλυψη: Εγγραφο βόμβα για Ελληνικό - Κίνδυνος για Ελονοσία, Δάγκειο Πυρετό και ιό Ζίκα».

Παραθέτει μάλιστα αριθμούς νοσούντων από δάγκειο πυρετό, Ζίκα ή τη νόσο Chikungunya στην Αϊτή, τη Λατινική Αμερική ή παγκοσμίως, που και μόνο η ανάγνωσή τους μπορεί να δημιουργήσει πανικό, αν και δεν έχουμε προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα από εκεί, ενώ και όσοι προέρχονται από την Ασία θεωρείται απίθανο να έχουν νοσήσει.

Την ίδια ημέρα η ιστοσελίδα δημοσιοποίησε την επιστολή της προέδρου τής «Ελληνικόν Α.Ε.», της εταιρείας που συστήθηκε για την ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου (με ορίζοντα τις 15 Νοεμβρίου) και έχει παραχωρήσει τον χώρο στην κυβέρνηση για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

Η επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει ότι έληξε στις 31 Μαρτίου η σύμβαση παραχώρησης, ότι εκκρεμεί η κάλυψη των δαπανών από το αρμόδιο υπουργείο και ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη εξαιτίας του αριθμού φιλοξενούμενων, υπερπολλαπλάσιου όσων είχαν συμφωνηθεί, όπως και σοβαρών προβλημάτων φύλαξης, ασφάλειας και υγιεινής.

Ωστόσο πηγές της «Ελληνικόν Α.Ε.» διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» πως η εταιρεία αντιλαμβάνεται την έκτακτη κατάσταση που δημιουργεί το κλείσιμο των συνόρων στο προσφυγικό και πως δεν ζητά την εκκένωση του χώρου, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, βελτίωση των συνθηκών, όπως και να μην προστεθούν άλλοι φιλοξενούμενοι.

Ωστόσο η ιστοσελίδα επανήλθε τη Δευτέρα, αναφέροντας πως η πρόεδρος της «Ελληνικόν Α.Ε.» «ζήτησε την εκκένωση του χώρου», το ίδιο και οι δήμαρχοι της περιοχής με προθεσμία τη λήξη της σύμβασης, ενώ δεν αντιστέκεται σε σχόλια που κινούνται πια εντός των ορίων του ρατσισμού: «Εικόνες με τα σκουπίδια που υπάρχουν παντού όπου ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κάνουν να σκεφτείς ότι η καθαριότητα δεν είναι στοιχείο του πολιτισμού τους. Είναι σαν να περιμένουν τις ‘‘υπηρέτριες’’ του Ελληνικού Κράτους [...]».

Την Πέμπτη, η Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών αναμένεται να στείλει κλιμάκιο και να εξετάσει τη δυνατότητα ψεκασμού σε παραπλήσια ρέματα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως αναζητούνται χώροι για την αποσυμφόρηση του Ελληνικού από τους 4.500 τωρινούς φιλοξενούμενους σε άμεση προτεραιότητα μετά την Ειδομένη και τον Πειραιά και πως θα καταβληθεί προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών.

Η «Εφ.Συν.» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ελληνικού, Γ. Κωνσταντάτο, για να έχει τη θέση του.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες
Δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις.
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες
Σε ένα απόλυτο επιτελικό μπάχαλο έχει εξελιχθεί η τρίτη φάση του προγράμματος επιδοτούμενης φιλοξενίας προσφύγων ● Η έλλειψη χρηματοδότησης αφήνει σοβαρά εκτεθειμένους σπιτονοικοκύρηδες, εργαζόμενους και...
ESTIA 2021: απροστάτευτοι οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνα για τον θάνατο του 8χρονου Κούρδου
Eρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς που οδήγησε σε φρικτό θάνατο οκτάχρονο προσφυγόπουλο κουρδικής καταγωγής στη δομή της Θήβας το βράδυ της Τρίτης διεξάγουν Πυροσβεστική και Αστυνομία
Ερευνα για τον θάνατο του 8χρονου Κούρδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας