Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η νεολαία της Γαλλίας ξαγρυπνά, η ελληνική ξυπνάει;
ΑP Photo

Η νεολαία της Γαλλίας ξαγρυπνά, η ελληνική ξυπνάει;

  • A-
  • A+

Αγωνιστικό χαιρετισμό στη γαλλική νεολαία που μάχεται κατά των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων του  νομοσχεδίου El Khomri στέλνουν 8 ελληνικές νεολαϊστικές οργανώσεις, φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, δίνοντας ραντεβού σήμερα (Τετάρτη) στις 18.00 στο υπουργείο Εργασίας, με πορεία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και την πολιτική κυβέρνησης Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Το νομοσχέδιο El Khomri μας θυμίζει τα μέτρα που πήραν και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μας υπενθυμίζει ότι η επίθεση είναι ενιαία παρά τις διαφορετικές ταχύτητες προώθησής της», λένε στους Γάλλους συνομηλίκους τους, σε ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφουν οι συλλογικότητες: Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, BLOCK IT - νέοι, νέες ενάντια στο ασφαλιστικό, αριστερές φοιτητικές παρατάξεις (ΕΑΑΚ, Αριστερή Ενότητα, Δίκτυο Νεολαίας), Ανυπόταχτος Μαθητής, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και η «Λάντζα», πρωτοβουλία εργαζομένων στον επισιτισμό. 

Τη στιγμή που οι νέοι και οι νέες της Γαλλίας παλεύουν δυναμικά για δουλειά με αξιοπρέπεια, ξαγρυπνώντας στις περίφημες ολονύχτιες καταλήψεις, σαν αυτή που διέλυσε πρόσφατα η παρισινή αστυνομία στην Πλατεία Δημοκρατίας, η νεολαία της Ελλάδας μοιάζει να πελαγοδρομεί μεταξύ μαζικής ανεργίας, εργασιακής επισφάλειας και κατά συρροήν μετανάστευσης.

Ομως οι οργανώσεις που συνυπογράφουν την επιστολή και κινούνται στο χώρο της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς (με την ΑΡ.ΕΝ. πρώην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια να έχει  ανεξαρτητοποιηθεί μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου),  αντλούν έμπνευση από την εξέγερση της γαλλικής νεολαίας και επιμένουν ότι το δίκιο κερδίζεται στους δρόμους. 

«Η Γαλλία βαριέται, η νεολαία βαριέται» έγραφε σε πρωτοσέλιδα άρθρα η εφημερίδα  Le Monde την άνοιξη του 1968, λίγο πριν διαψευσθεί οικτρά με το ξέσπασμα του - ιστορικού πλέον - Μάη.

Η ελληνική νεολαία, ειδικά η προλεταριοποιημένη γενιά των 400, 200 και μηδέν ευρώ, που ψήφισε μαζικά «ΟΧΙ» στο ακυρωμένο δημοψήφισμα του Ιουλίου δε βαριέται. Διακατέχεται από βαθιά δυσαρέσκεια, στα όρια της απόγνωσης, που στο βλέμμα ενός εξωτερικού παρατηρητή εύκολα συγχέεται με την παραίτηση, την απάθεια, την απόσυρση που ακολουθεί τη ματαίωση των ελπίδων.

Όμως η ιστορία έχει την τάση να μας ξαφνιάζει και κανένας δεν μπορεί να προεικάσει τι ακριβώς θα θερίσουν αυτοί που σήμερα σπέρνουν το νεοφιλελεύθερο άνεμο της δια βίου λιτότητας, της δουλειάς μέχρι τελικής εξόντωσης,  των συντάξεων - φιλοδώρημα. 

Ακολουθούν αποσπάσματα της επιστολής - το πλήρες κείμενο  στα ελληνικά και τα γαλλικά είναι αναρτημένο στη σελίδα: www.attack.org.gr

Νέοι και νέες της Γαλλίας,

Οι κινητοποιήσεις σας αποτελούν φάρο για όλη την νεολαία της Ευρώπης, η οποία πλήττεται από την επίθεση των αντιδραστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ. Με αυτή την επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη. Θέλουμε να διδαχτούμε από τους δικούς σας αγώνες, να συντονίσουμε το δικό μας βήμα με το δικό σας.

Οι αγώνες σας, που αψηφούν το στρατιωτικό νόμο και τη βίαιη καταστολή, είναι και δικοί μας αγώνες. Όπως και εσείς έτσι και εμείς αντιμετωπίζουμε ένα καθεστώς μόνιμης ανεργίας και ελαστικής εργασίας. Η νεολαία μας ωθείται στην μετανάστευση σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να μένουμε με τους γονείς μας παρότι μεγαλώσαμε, αφού αδυνατούμε να συντηρηθούμε μόνοι μας, να διασκεδάσουμε, να μορφωθούμε, να ερωτευτούμε, να ζήσουμε. Η νεολαία αποτελεί το πειραματόζωο της πολιτικής τους.

Ενώ από τη μία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες μας, παράλληλα τεράστια τμήματα της γενιάς μας αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας του μαρασμού των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας μας. Στόχος τους να δουλεύουμε με τους χειρότερους όρους, ελαστικά, χωρίς καμία ασφάλιση. Το νομοσχέδιο El Khomri είναι πλήρως εναρμονισμένο με αυτές τις επιδιώξεις, και μας θυμίζει τα μέτρα που πήραν και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μας υπενθυμίζει ότι η επίθεση είναι ενιαία παρά τις διαφορετικές ταχύτητες προώθησής της. Κι αν σήμερα βρίσκεστε εσείς στο στόχαστρο, στην επόμενη στροφή θα βρεθούμε εμείς.

Παλεύουμε, λοιπόν, μαζί σας, γιατί, όπως λέτε κι εσείς, "αξίζουμε πολύ περισσότερα". Σας ευχαριστούμε που μας υπενθυμίσατε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν έχει κριθεί. Η νίκη του αγώνα σας ξεπερνάει τα σύνορα της Γαλλίας, και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και τους δικούς μας αγώνες.

(....) 

Αυτές τις μέρες στην Ελλάδα δίνουμε το δικό μας αγώνα για την ανατροπή του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά και όλου του πακέτου των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δίνουμε τη μάχη για να μην τολμήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει το δικό της νόμο El Khomri όπως σχεδιάζει.

(....)

Ο αγώνας μας θα πρέπει να έχει διάρκεια και να χαρακτηρίζεται από επιμονή μέχρι την τελική νίκη. Ακριβώς επειδή δεν υιοθετούμε την λογική των συμβολικών κινήσεων, οι αγώνες μας ολοκληρώνονται μόνο όταν μας δώσουν αυτά που απαιτούμε. Άρα κλιμακώνουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτούς και την πολιτική τους, κλιμακώνουμε με μαχητικές σε περιεχόμενο και μορφή κινητοποιήσεις μέχρι να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Εκτιμάμε ότι τα παραπάνω κριτήρια όχι απλά τα κατέχετε, αλλά τα διδάσκετε στην νεολαία της Ευρώπης. Είναι σημαντικό για εμάς να δικαιωθεί ο αγώνας σας. Γιατί τον θεωρούμε και δικό μας αγώνα. Θα αποτελέσει μια σημαντική απόδειξη ότι οι αντίπαλοι μας δεν είναι ανίκητοι! Θα δώσει το έναυσμα για ένα ξεσηκωμό της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη. Και να είστε σίγουροι ότι έρχονται και οι δικές μας μέρες. Μέρες όπου η νεολαία θα δείξει την δύναμη της, την μαχητικότητα, την επιμονή της για να ζήσει ένα καλύτερο αύριο. Μέρες που όλοι αυτοί που μας θέλουν υπάκουους θα πληρώσουν για την αθλιότητα που ζούμε. Για τους πνιγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο, για τους άνεργους που ψάχνουν δουλειά για να επιβιώσουν, για όλους εκείνους που δουλεύουν για ψίχουλα, για όλους αυτούς. Και εκείνες τις μέρες θα ξεκινήσουμε να χτίζουμε την δική μας κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πόλεμο και ρατσισμό, με κριτήριο όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανάγκες των πολλών. Δίνουμε τη μάχη με ενθουσιασμό και χωρίς φόβο, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας αυτό που εσείς γράψατε στους τοίχους του πανεπιστημίου της Σορβόνης:

«Η κατάσταση είναι εξαιρετική! Πού θα σκορπίσουμε τις στάχτες του παλιού κόσμου;"

Με τη νίκη!

Συντροφικά,

  • ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
  • Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
  • ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια
  • BLOCK IT! νέοι/νέες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό
  • Δίκτυο Ελέυθερων Φαντάρων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
  • ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • ΛΑΝΤΖΑ / εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό – τουρισμό

ΥΓ: Ο νους μας είναι στους αγώνες σας. Στις 13 Απρίλη θα είμαστε και εμείς στους δρόμους στη διαδήλωση της νεολαίας ενάντια στο ασφαλιστικό και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν μπορεί η Αριστερά να ψηφίσει μνημόνια»
Σαν κεραυνόπληκτοι στέκονταν χθες το βράδυ στο Σύνταγμα οι περισσότεροι από τους περίπου 1.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πρώτη αυθόρμητη κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια «στο νέο μνημόνιο», ελάχιστες...
«Δεν μπορεί η Αριστερά να ψηφίσει μνημόνια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
Αντιιμπεριαλιστικές και αντιΝΑΤΟϊκές συγκεντρώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών οργανώνουν το απόγευμα κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που λένε «όχι» στον φασισμό-εθνικισμό και...
Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στον Γέρακα
Αντιφασιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Γέρακα πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, καταδικάζοντας τη φασιστική δράση στην περιοχή, με αφορμή τη θρασύδειλη επίθεση...
Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στον Γέρακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
Η αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο στην Εύβοια θεωρήθηκε επιτυχημένη, κυρίως επειδή χάρη στις άμεσες εκκενώσεις οικισμών δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές....
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαραθώνια αντιφασιστική πορεία από το Σύνταγμα ώς τη Μεσογείων και κατάληξη σήμερα στο Κερατσίνι...
Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν το Σάββατο το απόγευμα, παρά την αποπνικτική ζέστη, σε μια μαραθώνια πορεία από το Σύνταγμα ώς τη Μεσογείων και πάλι πίσω, μέσω Αλεξάνδρας, απαιτώντας «να κλείσουν τα γραφεία της...
Μαραθώνια αντιφασιστική πορεία από το Σύνταγμα ώς τη Μεσογείων και κατάληξη σήμερα στο Κερατσίνι...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Φιλαδέλφεια δεν τρομοκρατείται
​«Οχι» στον φόβο και στη σιωπή είπαν χθες κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και κινήματα πόλης από όλη την Αττική, που έδωσαν το «παρών» στην κεντρική πλατεία...
Η Φιλαδέλφεια δεν τρομοκρατείται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας