Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυκλοφορεί... φακελάκι στα αραβικά

AP Photo/Amel Emric

Κυκλοφορεί... φακελάκι στα αραβικά

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Ο αθόρυβος επικοινωνιακός πόλεμος συνεχίζεται σε όλους τους χώρους και από τα σύνορα πέρασε στο Κιλκίς, ενόσω στην Ειδομένη οι πρόσφυγες καταφεύγουν στις έσχατες μορφές διαμαρτυρίας με συγκεντρώσεις μπροστά στον φράχτη.

Το τελευταίο κρούσμα ανυπόγραφων ανακοινώσεων που επιτείνουν τη σύγχυση καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Κιλκίς, όπου βρίσκονται οικογένειες προσφύγων, οι οποίες συνοδεύουν συγγενικά τους πρόσωπα που νοσηλεύονται εκεί.

Σε χαρτί που διακινήθηκε, γραμμένο σε ασύντακτα αραβικά -μοιάζει να είναι από αυτόματη μετάφραση σελίδας διαδικτύου- αναφέρεται ότι «οι υπάλληλοι στον χώρο της υγείας παίρνουν τα ελάχιστα από τους μισθούς τους, προσφέρουν όμως ανώτερες παροχές-Υπηρεσίες σε όσους μπορούν να λαδώσουν τους γιατρούς».

Το κείμενο φέρει την αόριστη υπογραφή «Συντονισμός και αγώνας για ελεύθερη ιατρική περίθαλψη» και δίνει ασαφείς οδηγίες στους πρόσφυγες για το καθεστώς υγείας που επικρατεί και τι πρέπει να κάνουν, η πολιτική του «ρητορική» είναι χαώδης και ανερμάτιστη, καθώς καλεί αορίστως σε «οργάνωση» και βάλλει κατά των ΜΚΟ για «υποκριτική και θρασύτατη συμπεριφορά όταν μιλάνε για αλληλεγγύη», αλλά δεν παραβλέπει και το έργο τους.

Το γεγονός εντοπίστηκε τυχαία όταν κάποιοι είχαν την περιέργεια να ζητήσουν μετάφραση της προκήρυξης που διακινήθηκε από αγνώστους και προκάλεσε την οργή της διοίκησης και των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή τους η Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κιλκίς τονίζουν ότι «τα κείμενα που κυκλοφορούν στην αραβική δηλώνουμε ότι είναι απολύτως ανυπόστατα και αναληθή. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου από την ημέρα που προέκυψε το προσφυγικό ζήτημα προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους χωρίς να διαχωρίζουν τους ασθενείς σε Ελληνες, αλλοδαπούς, ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους».

Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις και ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι «το γεγονός δεν χρήζει μόνο διάψευσης, αλλά έδωσα εντολή να καταφύγουν στον εισαγγελέα, πρόκειται περί καθαρής αλητείας και πρέπει να εντοπιστούν αυτοί που διαδίδουν τέτοιας μορφής κακοήθειες».

Παράλληλα ο κ. Πλωμαρίτης δηλώνει ότι «οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ηλεκτρονικά μέσα για την εμφάνιση περιστατικών ψώρας είναι ψευδείς, κάναμε έρευνα και, όπως διαπιστώθηκε, ούτε ένα περιστατικό δεν έχει καταγραφεί στο νοσοκομείο ή άλλη μας μονάδα, κανένας γιατρός δεν έχει ασχοληθεί με ανάλογο περιστατικό».

Στην Ειδομένη για δύο συνεχόμενες μέρες μεγάλες ομάδες προσφύγων με γυναίκες και παιδιά διαμαρτύρονται μπροστά στον φράχτη και απέναντι από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ και τα τεθωρακισμένα οχήματα που έχουν παρατάξει στα σύνορα. Ομάδα προσφύγων από τα Διαβατά διαδήλωσε δυναμικά μαζί με τους συγκεντρωμένους της ΕΔΟΘ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η αποχώρηση των προσφύγων και το άνοιγμα της εθνικής οδού Ευζώνων-Θεσσαλονίκη στο ύψος του Πολυκάστρου και στον Λιμνότοπο συνοδεύτηκαν από τις συγγνώμες τους για την ταλαιπωρία, αλλά και από… το σκούπισμα του δρόμου από τα σκουπίδια.

Για δεκαέξι ανηλίκους που βρίσκονται σε διαδικασία προσωρινής φύλαξης στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων Αξιούπολης, Δοϊράνης και Πολυκάστρου αναζητείται χώρος φιλοξενίας.

Χωριό χαμένο στον χάρτη

Στο μεταξύ, εμπλοκή είχαμε στο ζήτημα του Κέντρου Φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι Βόλβης, καθώς χάθηκε κυριολεκτικά στον… χάρτη.

Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόλβης να υπερψήφισε την πρόταση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Βαγιοχώρι, το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά όμως ζήτησε την αναστολή της απόφασης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο χώρος ανήκει στα εδαφικά όρια του Δήμου Λαγκαδά και ζητούν διακοπή των εργασιών και την υπόδειξη άλλου χώρου.

Εστειλαν μάλιστα επιστολές προς τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Βίτσα και τον δήμαρχο Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, και υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στα όρια του Δήμου Λαγκαδά και συγκεκριμένα στα Λαγκαδίκια.

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας σημειώνει ότι «κάποιοι ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα, στέκονται στον τύπο και όχι την ουσία, στο νόμιμο και όχι το ηθικό», καθώς «αυτό που προέχει είναι η φιλοξενία των προσφύγων», παρατηρεί ότι «ο κοντινότερος οικισμός του Δήμου Λαγκαδά στο σημείο είναι ο Ασκός, που απέχει 8 χιλιόμετρα, αλλά αφού αμφισβητείται ο χώρος θα επανεξετάσουμε τη στάση μας, θα ήμουν ο τελευταίος που θα δημιουργούσε πρόβλημα σε γείτονα».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον τραυμάτισε η κακιά στιγμή
Με έναν 40χρονο πρόσφυγα να χαροπαλεύει, εξαιτίας ενός ατυχήματος για το οποίο φαίνεται να συνέτρεξαν όλες οι αναποδιές και οι κακές συμπτώσεις,...
Τον τραυμάτισε η κακιά στιγμή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρ... κατά βούληση και χθες στην Ειδομένη
Μικρής έκτασης επεισόδια στον φράχτη, νέες προσαγωγές και συλλήψεις πέντε νεαρών με ευρωπαϊκά διαβατήρια σημάδεψαν τη χθεσινή μέρα στην Ειδομένη....
Πυρ... κατά βούληση και χθες στην Ειδομένη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μη Κυβερνητική... οργάνωση στην Ειδομένη
Βαγόνια πήγαιναν κι έρχονταν χθες στην Ειδομένη. Πρόσφυγες έσυραν το μεσημέρι ένα βαγόνι μέχρι το μπλόκο της ελληνικής αστυνομίας και το απέσυραν το...
Μη Κυβερνητική... οργάνωση στην Ειδομένη