• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  66%

Βαφτίζουν ανάδοχους τους εργαζόμενους

 • A-
 • A+

Ακολουθώντας πιστά το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) δίνει προς υπογραφή ένα ατομικό συμφωνητικό στους εργαζόμενους σε αυτή μηχανικούς, με καταχρηστικούς όρους εργασίας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. 

Μάλιστα η εταιρεία απέλυσε εργαζόμενη που επί τέσσερα χρόνια δούλευε για τη θυγατρική του ομίλου, Biosar Energy, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει το εν λόγω συμφωνητικό.

⬆ H Biosar Energy ζητά από τον υπογράφοντα να δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο, εργαζόμενο, αντιπρόσωπο ή συνεργάτη του ομίλου, αλλά «ανεξάρτητο ανάδοχο» και ξεκαθαρίζει ότι «η παρούσα συμφωνία συνιστά μια σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών και όχι σύμβαση εργασίας»,

Το Σωματείο κάνει λόγο για «πρόκληση για κάθε εργαζόμενο και αιτία πολέμου για το εργατικό κίνημα».

Το ατομικό αυτό συμφωνητικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει να επιβάλει ο όμιλος προκειμένου να κατοχυρώσει με τη μορφή γραπτής σύμβασης όλα όσα αποτελούν «γκρίζες ζώνες» για τους μηχανικούς και τεχνικούς που απασχολούνται με μπλοκάκι στον κλάδο των κατασκευών.

Παρά το γεγονός ότι το μπλοκάκι ουσιαστικά συγκαλύπτει τις μισθωτές σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Οι όροι του ατομικού συμφωνητικού μοιάζουν βγαλμένοι από βιβλίο του Ανταμ Σμιθ.

Με αυτή τη σύμβαση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζητά από τον υπογράφοντα να δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο, εργαζόμενο, αντιπρόσωπο ή συνεργάτη του ομίλου, αλλά «ανεξάρτητο ανάδοχο» και ξεκαθαρίζει ότι «η παρούσα συμφωνία συνιστά μια σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών και όχι σύμβαση εργασίας».

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος εισάγει το αγγλικό δίκαιο στις συμβάσεις των εργαζόμενων μηχανικών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με τη δικαιολογία ότι η θυγατρική στην οποία εργάζονται έχει έδρα το Λονδίνο.

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο εργαζόμενος που υπογράφει το συμφωνητικό θα πρέπει να προσφύγει στα αγγλικά δικαστήρια σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα που χρήζει νομικών διαδικασιών.

Η σύμβαση αναφέρει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να αποζημιώσει την εταιρεία για οποιαδήποτε «απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των εύλογων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες» προκύψουν κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του, συνάπτοντας ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Το ΣΜΤ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει να εκμηδενίσει το επιχειρηματικό της ρίσκο, καλύπτοντας όποιες πιθανές αστικές ευθύνες της με χρήματα των υπαλλήλων της.

Ενας άλλος όρος του συμφωνητικού ζητά από τους εργαζομένους να δεσμευτούν ότι στην περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, θα αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα ασφάλισης υγείας, βίζας, αλλά και για τυχόν εμβολιασμούς.

Η εταιρεία ορίζει επίσης ότι σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού ο υπογράφων δεν θα πληρώνεται, ενώ όποιος αρρωστήσει αθροιστικά για πάνω από 15 μέρες τον χρόνο θα απολύεται.

Η εταιρεία -μεγαλόκαρδη γαρ- δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διορίσει έναν αναπληρωτή, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του στον όμιλο μέχρις ότου επιστρέψει στα καθήκοντά του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ασθενής εργαζόμενος οφείλει να «αποζημιώνει» τον αντικαταστάτη του.

Υστερα απ’ όλα αυτά, τα προσωπικά δεδομένα φαντάζουν ίσως ελάσσονος σημασίας, ωστόσο η εταιρεία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Υποχρεώνει τους εργαζομένους να κοινοποιήσουν στην εργοδοσία πληροφορίες σχετικά με τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, τη φυλετική ή εθνική καταγωγή τους και τα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, με την πρόφαση της «παρακολούθησης της απουσίας λόγω ασθένειας» και της «συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί ίσων ευκαιριών».

Υστερα από καταγγελία εργαζομένης, την Παρασκευή 1η Απριλίου, αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε με τη διευθύντρια προσωπικού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των ατομικών συμφωνητικών.

«Μας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό, ωστόσο ύστερα από λίγο επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τη συνάδελφο υποστηρίζοντας ότι νομικά η σύμβαση είναι εντάξει, καταλήγοντας τελικά να την απολύσουν επειδή αρνήθηκε να υπογράψει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

«Αν περάσει αυτό, τότε όλες οι μεγάλες εταιρείες που έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό θα υποχρεώνουν τους εργαζομένους να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις με σκοπό φυσικά να γενικευθούν και σε ολόκληρο τον κλάδο».

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε να μιλήσει με αντιπρόσωπο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.

Το ΣΜΤ πραγματοποίησε χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικό γραφεία του ομίλου, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, ζητώντας να επιστρέψει στη δουλειά της η απολυμένη εργαζόμενη, αλλά και να αποσυρθεί το ατομικό συμφωνητικό.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τη διεύθυνση προσωπικού του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την απόλυση της επί τέσσερα χρόνια εργαζομένης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται για απόλυση, καθώς η εργαζόμενη δεν θεωρείται μισθωτή αλλά συνεργάτις, της οποίας έληξε η σύμβαση έργου, ενώ για το συμφωνητικό υποστήριξαν ότι οι όροι των συμβάσεων πρέπει να διέπονται από το δίκαιο της χώρας όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Η διεύθυνση προσωπικού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματα του Σωματείου και δήλωσε αναρμόδια για τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι του λείπει του λαού; Ψώνια και τη νύχτα!
Επανέρχονται οι εμπορικές φιέστες, γνωστές και ως Λευκές Νύχτες, που πάνε χέρι χέρι με την ανεξέλεγκτη επιμήκυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Στον βωμό λοιπόν της «τόνωσης της τοπικής αγοράς» με...
Τι του λείπει του λαού; Ψώνια και τη νύχτα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης
Επτά ουρανοξύστες με 60 ορόφους, αντί για δύο υψηλά κτίρια-τοπόσημα, αλλά και 16ώροφες οικοδομές γύρω από το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων προτείνουν οι επενδυτές για το Ελληνικό,...
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για πλαστά πτυχία διορισθέντων στο Δημόσιο
Σε σοβαρές καταγγελίες για διορισμό στο Δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προχωρά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Υστερα από σύγκριση τίτλων σπουδών...
Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για πλαστά πτυχία διορισθέντων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων και τηλε-εργασία που βαφτίζεται άδεια ανάμεσα στα στρατηγήματα με τα οποία πολλές επιχειρήσεις ερμηνεύουν και αξιοποιούν κατά βούληση τις «τρύπες» των...
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
Ενάντια στην πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων αλλά και στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου παλεύουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες η μια μετά την άλλη υιοθετούν νέα ωράρια.
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενθούν ξανά στη ΛΑΡΚΟ
Ο θάνατος νεαρού ηλεκτρονικού εργαζόμενου στη χαλυβουργία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έρχεται να προστεθεί στη μακρά μακάβρια λίστα όσων ξεκινούν το πρωί από το σπίτι τους για το μεροκάματο και δεν επιστρέφουν ποτέ.
Πενθούν ξανά στη ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας