• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.1°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.3°C / 16.0°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.3°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  93%
Στο ΣτΕ η αλιεία με βιντζότρατες

Τα τελευταία 17 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει επανειλημμένα από τη χώρα μας την εκπόνηση ενός Διαχειριστικού Σχεδίου για την αλιεία με βιντζότρατα.

MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στο ΣτΕ η αλιεία με βιντζότρατες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η διενέργεια αλιείας με βιντζότρατες στις ελληνικές θάλασσες, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε το Σωματείο Ψαράδων Νεάπολης Λακωνίας.

Στην προσφυγή ζητείται η ακύρωση της απόφασης που υπογράφτηκε στις 18/12/2015 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που επανέφερε την αλιεία με βιντζότρατες με το πρόσχημα των «ερευνητικών σκοπών».

Οπως, δηλαδή, πράττει η Ιαπωνία, που με το πρόσχημα των αναγκών της «επιστημονικής έρευνας» επιτρέπει τα τελευταία χρόνια, διά της πλαγίας οδού, τη φαλαινοθηρία.

Στην ελληνική πραγματικότητα, αυτό που καταδεικνύεται σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση ή μη της αλιείας με βιντζότρατες είναι ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία υποκύπτει στις συνεχείς πιέσεις των κατόχων των συγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών, παρ’ όλο που επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, που αντιτίθενται στις αρχές της βιώσιμης αλιείας και τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων.

Με το τίμημα, επίσης, να είναι βαρύ για τους αλιείς της παράκτιας, ήπιας αλιείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μόλις μέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, καταργώντας την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, επανέφερε ένα βασιλικό διάταγμα του 1966 για την αλιεία με βιντζότρατα.

Με αυτό –και στο όνομα της «επιστημονικής έρευνας»– έδωσε τη δυνατότητα στις 267 ελληνικές βιντζότρατες να ψαρεύουν επί ένα εξάμηνο μέσα στο 2015 σε όλη την επικράτεια και χωρίς περιορισμούς σε ό,τι αφορά την απόσταση από τις ακτές.

Αυτή η απόφαση, που εξυπηρετούσε τα σκάφη βιομηχανικής αλιείας, εις βάρος των 16.000 παράκτιων ψαράδων και των 35.000 και πλέον οικογενειών που εξαρτώνται από την αλιεία, παραβίαζε ευθέως απόφαση του ΣτΕ με την οποία έμπαινε φρένο σε προηγούμενη απόφαση του ίδιου υπουργού που επέτρεπε το ψάρεμα με βιντζότρατα.

Την απόφαση του κ. Καρασμάνη ανακάλεσε –σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του– ο σημερινός υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τον Μάρτιο του 2015, γεγονός που χαιρετίστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και έφερε ανακούφιση στους παράκτιους αλιείς.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και έπειτα από τη νέα εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Αποστόλου από τον ίδιο υπουργικό θώκο έκανε στροφή 180 μοιρών, επιτρέποντας και πάλι τη διενέργεια αλιείας με βιντζότρατες, για μια περίοδο περίπου δυόμισι μηνών σε 186 σκάφη και με τις ίδιες προϋποθέσεις που είχε ανακαλέσει!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 17 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει επανειλημμένα από τη χώρα μας την εκπόνηση ενός Διαχειριστικού Σχεδίου για την αλιεία με βιντζότρατα, αλλά όλοι οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί κώφευαν, έπειτα από τις συνεχείς παρεμβάσεις και προσφυγές των ιδιοκτητών των αλιευτικών σκαφών.

Ετσι, οι βιντζότρατες συνέχισαν να «οργώνουν» τις ελληνικές θάλασσες, με εξαίρεση κάποια μικρή περίοδο απαγόρευσης, λειτουργώντας σαρωτικά, αφού συλλαμβάνουν το σύνολο των θαλάσσιων οργανισμών μέχρι και τον βυθό, καταστρέφοντας τα πολύτιμα για την αναπαραγωγή τους λιβάδια Ποσειδωνίας και πετώντας περίπου το 80% της ψαριάς πίσω στη θάλασσα ως άχρηστο.

Λιβάδια Ποσειδωνίας

Μόνο το 2010, αξιοποιώντας όλες τις παρατάσεις που θα μπορούσε να πάρει, η χώρα μας εναρμονίστηκε με τις τεχνικές προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, επιβάλλοντας ουσιαστικά την απαγόρευση του εργαλείου πάνω από τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Μέχρι που… επινοήθηκε η «δοκιμαστική αλιεία με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς», ώστε να ξαναβγούν για ψάρεμα κοντά στις ακτές, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «κρίθηκε απαραίτητο για τη συμπλήρωση των επιστημονικών δεδομένων στήριξης του υπό εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου για αλιεία με βιντζότρατα».

Με τη διαφορά ότι η συλλογή επιστημονικών δεδομένων γινόταν στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς την παρουσία επιστημόνων στα σκάφη και όταν αυτή υπήρχε άλλαζε η αλιευτική τους «συμπεριφορά».

«Αυτό που κάνουμε και με τη βιντζότρατα είναι ότι εφαρμόζουμε επιλεκτικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν και όπου μας βολεύει και εφαρμόζουμε πιο πολύ τα παραθυράκια των διάφορων ευρωπαϊκών κανονισμών και Οδηγιών, μην μπαίνοντας στην ουσία που θα μπορούσε να λύσει πάρα πολλά προβλήματα στη βιωσιμότητα της αλιείας μακροπρόθεσμα», λέει η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Ερευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Ωστόσο, η συνέχιση της χρήσης της βιντζότρατας θα εξαρτηθεί τελικά από την έγκριση ή μη του Διαχειριστικού Σχεδίου από την Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ο οποίος επίσης αναφέρει ότι «οι πιθανότητες έγκρισης με τα ισχύοντα ώς σήμερα δεν είναι πολλές».

Αλλά ποιου Διαχειριστικού Σχεδίου; «Η επιστημονική έρευνα ήταν απαράδεκτη, άρα το Διαχειριστικό που έχει παραγάγει δεν βοηθά, παρά μόνο μας εκθέτει και, τελικά, αντί να δίνει λύσεις διχάζει και τον κόσμο της αλιείας και επιβαρύνει τα παράκτια αποθέματα που είχαν πάρει μια ανάσα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εμείς ως “Αρχιπέλαγος” είμαστε σε επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές που έχουμε ενημερώσει με λεπτομέρεια για την κακή ποιότητα της επιστημονικής έρευνας και τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό το Διαχειριστικό», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Μήλιου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ
Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενoι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), αντιδρώντας στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του ομίλου από την κυβέρνηση, που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας.
Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 150.000 για διαρροή προσωπικών δεδομένων
Θα καταβληθεί τελικά το πρόστιμο των 150.000 ευρώ που επιβλήθηκε πριν από έξι χρόνια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για παραβίαση...
Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 150.000 για διαρροή προσωπικών δεδομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
Πάνω από 157 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων θα αποκτήσουν οι πολίτες στην Παλλήνη, με την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το επενδυτικό σχήμα που έχει στην ιδιοκτησία του το Κτήμα Καμπά....
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκληση για τη σωτηρία του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ
Τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα ως μνημείου και ιστορικού τόπου, καθώς και των κτιρίων του Πυροτεχνουργείου και του Γομωτηρίου ως νεότερων μνημείων -χρονολογούνται...
Εκκληση για τη σωτηρία του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργίες για την επισφάλεια και την πώληση των ΕΛΠΕ
Τα σωματεία του ομίλου που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους διεκδικούν την ακύρωση της πώλησης του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο και τη διατήρηση της άσκησης του μάνατζμεντ του ομίλου ΕΛΠΕ, τη διαφύλαξη του...
Οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργίες για την επισφάλεια και την πώληση των ΕΛΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία της ΟΙΕΛΕ και κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έξω...
24ωρη απεργία της ΟΙΕΛΕ και κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας