• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 25.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.4°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.8°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 24.8°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 28.3°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  54%

Πρώτη απόπειρα επαναπροώθησης

EUROKINISSI

Απελάσεις χωρίς σαφείς εγγυήσεις

 • A-
 • A+

«Κατά λάθος» μπορεί να απελάθηκαν 13 από τους 202 πρόσφυγες, που επαναπροωθήθηκαν τη Δευτέρα, διότι η αστυνομία «ξέχασε» τα αιτήματα ασύλου, σύμφωνα με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους προσφυγές.

Ο Βινσέντ Κοσετέλ δήλωσε στην εφημερίδα Guardian πως αν το παραπάνω αποδειχθεί, θα υπονομεύσει το επιχείρημα τις Ε.Ε. ότι οι απελάσεις γίνονται σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία.

Από την πλευρά της η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο κ. Κοσετέλ πρόκειται για 13 Αφγανούς και Κογκολέζους αιτούντες ασύλου, «που έφτασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου και στους οποίους δεν επετράπει να καταθέσουν επίσημα αίτημα λόγω τους διοικητικού χάους που επικρατεί στο νησί».

«Επί 4 μέρες μετά την 20η Μαρτίου η ελληνική αστυνομία δεν κατέγραψε κανένα αίτημα ασύλου, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένη γι αυτό, έτσι αρχίσαμε εμείς να δίνουμε αιτήσεις σε όσους έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο. Η αστυνομία υποδέχτηκε τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους και... προφανώς ξέχασε ορισμένους. Ελπίζουμε ότι πρόκειται για λάθος και όχι για κάτι άλλο». 

Από την Παρασκευή οι επαναπροωθήσεις

Και ενώ επιχειρείται να βρεθεί ο απαραίτητος βηματισμός για την εφαρμογή της συμφωνίας, η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία.

Σαν αποτέλεσμα, δεν αναμένεται να υπάρξουν απελάσεις άλλων μεταναστών στη γειτονική χώρα.

Ραγδαία αύξηση αιτήσεων ασύλου

Η ραγδαία αύξηση αιτήσεων παροχής ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στα hotspots της Λέσβου και της Χίου προβληματίζει διωκτικές αλλά και πολιτικές αρχές.

Το πρόβλημα προέκυψε την Κυριακή και στα δύο νησιά, αφού η ανακοίνωση της προοπτικής επαναπροώθησης προκάλεσε σειρά δηλώσεων. 

Τελικά έγινε η απέλαση μόνο 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο.

Συνολικά στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί από τους οποίους έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Οι δηλώσεις εξετάζονται από υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται μέσα στα hot spots. Ωστόσο, η στελέχωση τους από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί.

Η ευρωπαϊκή ενίσχυση, αποτελούμενη από περίπου 30 εμπειρογνώμονες, με καθυστέρηση αναμένεται να φτάσει αύριο Τετάρτη, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να λειτουργεί από την Παρασκευή.

AP Photo/Petros Giannakouris

Έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου

Καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα, η Υπηρεσία Ασύλου καλείται καθημερινά να καταγράψει ως αιτούντες άσυλο χιλιάδες ανθρώπους, πράγμα που ξεπερνά κατά πολύ τις αντικειμενικές δυνατότητές της.

Παράλληλα με τη συνεχή προσπάθεια για ενίσχυση της στελέχωσής της και τον διπλασιασμό του αριθμού των ατόμων που εξυπηρετούνται πλέον καθημερινά σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016, έχει διευρυνθεί και η λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, μέσω Skype, το ωρολόγιο πρόγραμμα της οποίας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας (www.asylo.gov.gr). 

Παρ’ όλα αυτά, και με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό προσφύγων για τους οποίους πρέπει να βρεθούν λύσεις είτε μέσω της παροχής διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα είτε μέσω μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε., η Υπηρεσία Ασύλου προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου καταγραφής αιτήσεων ασύλου των ατόμων που βρίσκονται στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας. 

Η καταγραφή των αιτήσεων αυτών, θα γίνει σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Αρχές και με τη συμβολή τόσο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO) όσο και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου έναν μήνα.

CONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Σε στάση αναμονής στον Πειραιά

Σε στάση αναμονής βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά οι 4.761 πρόσφυγες, που ​προσπαθούν να ενημερωθούν, και οι αρχές που επείγονται να παραδοθούν οι δομές.

Άκαρπες παρέμειναν και τη Δευτέρα οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων να πείσουν τους ανθρώπους να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς η δυσπιστία για την κατάσταση των χώρων που θα τους μεταφέρουν φαίνεται να αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο.

Μέχρι το μεσημέρι κανείς δεν είχε επιβιβαστεί σε κάποιο από τα πούλμαν που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόσφυγες ανέφεραν ότι θα ήθελαν να πάνε σε άλλη δομή φιλοξενίας, αρκεί οι συνθήκες διαβίωσης να είναι καλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.

Στο λιμάνι του Δεκελί

Οι 202 πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες, που επαναπροωθήθηκαν τη Δευτέρα στο λιμάνι του Δεκελί, τοποθετήθηκαν σε σκηνές στην περιοχή έπειτα από καταγραφή και ιατρική εξέταση, σύμφωνα με τουρκικά μέσα.

Στο μεταξύ ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου ότι 78 Σύροι πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Δύο Σύροι περιλαμβάνονται στους δεκάδες Πακιστανούς που επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην τουρκική πόλη Δεκέλι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκία.

MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Ειδομένη

Παράλληλα, συνεχίζεται η κινητοποίηση προσφύγων, που ζητούν το άνοιγμα των συνόρων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα από το σημείο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ένταση δημιουργήθηκε χθες από οδηγούς φορτηγών και διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες. Δεν λείπουν τα περιστατικά με θυμωμένους οδηγούς, που καλούνται να κάνουν το δρομολόγιο από επαρχιακούς δρόμους.

Αντίθετα, συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός στον ίδιο οδικό άξονα, στον κόμβο τουΠολυκάστρου, όπως επίσης στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Πρόσφυγες και μετανάστες κατέβαλαν από το Σάββατο το οδόστρωμα στα δύο συγκεκριμένα σημεία, επιτρέποντας τη διέλευση σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά, τα οποία κινούνται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου.

Για 18η μέρα συνεχίζεται η συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Στην Ειδομένη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ενημέρωση από σκηνή σε σκηνή από διερμηνείς και μεταφραστές, ώστε να πειστούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς για κάποιον άλλο χώρο φιλοξενίας.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, ωστόσο ο προβληματισμός των προσφύγων για την επόμενη μέρα είναι φανερός.

Τέλος, πάνω από 4.000 ατομικά πακέτα με ξηρά τροφή έκαναν φτερά από αποθήκη τροφίμων στον καταυλισμό. Η κλοπή αποδίδεται σε κύκλωμα αλλοδαπών με σκοπό την εμπορία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
Πολλαπλασιασμός απελάσεων Σύρων και άλλων προσφύγων στην Τουρκία και αξιοποίηση της δυνατότητας ταχείας παρέμβασης της Frontex στα σύνορα της Ευρώπης, μερικά από τα μέτρα της Κομισιόν. Στόχος, η χώρα μας να...
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό άκρα μυστικότητα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά οι 17 Τούρκοι
Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν το πρωί της Τετάρτης οι 17 Τούρκοι πολίτες που αποβιβάστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πούντα Οινουσσών ζητώντας πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα,...
Υπό άκρα μυστικότητα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά οι 17 Τούρκοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Plan B για το προσφυγικό ζητάει ο Μουζάλας
Στον απόηχο των τουρκικών απειλών για το προσφυγικό ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ανήσυχος για το αν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. - Άγκυρας για τη μεταναστευτική κρίση και επισημαίνει την ανάγκη...
Plan B για το προσφυγικό ζητάει ο Μουζάλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Δικελί 22 πρόσφυγες-μετανάστες
Ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην Τουρκία, 22 μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του...
Στο Δικελί 22 πρόσφυγες-μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικρές ροές στις αφίξεις προσφύγων στα νησιά
Συνεχίζουν να διαπιστώνονται μικρές ροές στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς χθες και σήμερα έφτασαν μόλις 17 πρόσφυγες και μετανάστες. Τέσσερις έφυγαν για την Τουρκία. • Σε 54.574 ο αριθμός των...
Μικρές ροές στις αφίξεις προσφύγων στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το καλημέρα οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
Πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, που επισφραγίζει το δόγμα της Ευρώπης-φρούριο και μαζί την πλήρη κυριαρχία των ξενοφοβικών πολιτικών στην Ευρώπη, η ιδέα των αλληλέγγυων υλοποιείται στο...
Με το καλημέρα οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας