Στιγμές έντασης, ακόμα και βιαιοπραγίες σε βάρος των απελαθέντων προσφύγων φέρνουν στην επιφάνεια βίντεο που τραβήχτηκαν εντός της ΒΙΑΛ καθώς και καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων.
Οι στιγμές αγωνίας και οι διαμαρτυρίες των προσφύγων που ζητούν απεγνωσμένα τη ματαίωση των απελάσεων, με το χαρακτηριστικό «No deport» να συνοδεύει ως ήχος κάθε σκηνή από τα βίντεο των λίγων δευτερολέπτων, έρχονται σε σαφέστατη αντίθεση με την εικόνα που μεταφέρουν οι ελληνικές αρχές.
Ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όταν και ξέσπασε η συμπλοκή μεταξύ ομάδων προσφύγων, που είχε αποτέλεσμα την καταστροφή των υποδομών του Κέντρου Κράτησης, είχαν φτάσει μόλις τις 140 αντί των περίπου 500 που είναι σήμερα, με τις περισσότερες να προέρχονται από πρόσφυγες εκτός ΒΙΑΛ και συγκεκριμένα από όσους πείστηκαν να υπογράψουν το σχετικό αίτημα έπειτα από προσπάθεια της UNHR στον χώρο του λιμένα.
Στα συγκεκριμένα βίντεο φαίνεται η ομάδα των υπό απέλαση προσφύγων να έχει απομονωθεί από ομάδα αστυνομικών με πολιτικά, οι οποίοι τουλάχιστον σε μία περίπτωση απωθούν γυναίκα που διαμαρτύρεται έντονα για την επιλογή των αρχών που την κατέταξε σε αυτή την κατηγορία.
Βάσει αυτών των βίντεο, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση για τη συμπεριφορά των αστυνομικών.
Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι μιλούν για αστυνομικά όργανα που βάζουν με τη βία τους συγκεκριμένους πρόσφυγες στα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν αρχικά στα Ταμπάκικα και το επόμενο πρωί στο πλοίο της επιστροφής στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικό ακόμη είναι ότι πολίτες στη Χίο τα μεσάνυχτα της Κυριακής έξω από τα Ταμπάκικα, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν, ζήτησαν από την αστυνομία την εξέταση των προσφύγων από γιατρό, αίτημα που οι αρχές αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν.
Οι 66 απελαθέντες
Πρόκειται για 56 άνδρες και 10 γυναίκες, εκ των οποίων οι 42 είναι αφγανικής καταγωγής, 10 ιρανικής, έξι Πακιστανοί, ένας Ινδός, ένας Σομαλός, πέντε Κονγκολέζοι και ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού.
Περιοχές δηλαδή που «γεννούν» μεταναστευτικά κύματα, εξαιτίας επεμβάσεων, συγκρούσεων, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Το ερώτημα κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι είχαν τελικά την πλήρη ενημέρωση που απαιτούν οι διεθνείς συνθήκες αλλά και την ευκαιρία να εκδηλώσουν έστω και προφορικά τη θέλησή τους να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, παραμένει.
Οσον αφορά την τύχη τους, όλοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο Δεκελί, ενώ στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό από δικηγόρους της γειτονικής χώρας, θα διαχωριστούν βάσει της εθνικότητας του καθενός σε άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της.
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα για τους πρόσφυγες, που εδώ και ημέρες έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι της Χίου, υποχρεώνοντας τις αρχές στην αναστολή της λειτουργίας του υπό τον φόβο ατυχημάτων, ακόμη και κάποιας απεγνωσμένης επιχείρησης κατάληψης πλοίου εκ μέρους των προσφύγων.
Το πρωί είχε προγραμματιστεί σύσκεψη μεταξύ Αστυνομίας και Λιμενικού ώστε να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις, μη αποκλειόμενης ακόμα και της κλιμακούμενης πίεσης, η οποία ωστόσο, όπως έλεγαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, θα πρέπει να είναι μη βίαιη.
Στόχος των αρχών είναι η αποφυγή επεισοδίων ανάλογων με όσα πρωτόγνωρα στην κοινωνία συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και ανάγκασαν ακόμη και τον κυβερνητικό βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Χίο.
«Η βία ποτέ δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.», διατυπώνοντας όμως και τις επιφυλάξεις του για τον ρόλο των ΜΚΟ στις εξελίξεις και ιδιαίτερα στην επιμονή των προσφύγων να παραμένουν εκεί χωρίς να ζητούν άσυλο στην υπηρεσία που λειτουργεί στον χώρο της ΒΙΑΛ, παρά τις διαβεβαιώσεις για τη μη παραμονή τους εκεί κατόπιν της σχετικής διαδικασίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας