Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πετροπόλεμος στην Ειδομένη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πετροπόλεμος στην Ειδομένη

  • A-
  • A+

Η ηρεμία της Δευτέρας ήταν προσωρινή στην Ειδομένη, καθώς χθες καταγράφηκε η πρώτη σύγκρουση προσφύγων με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο.

Ηταν ευτυχώς μικρής χρονικά έκτασης, αλλά και πετροπόλεμο είχαμε και μικρές φθορές υπέστη όχημα της αστυνομίας, ενώ διακόπηκε και η παροχή του κεντρικού συσσιτίου που γίνεται σε απόσταση αναπνοής από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Το πρωινό δεν έδειχνε τι θα ακολουθούσε, καθώς περίπου τριάντα πρόσφυγες που κρατούσαν κλειστές τις γραμμές αποχώρησαν και η κυκλοφορία των συρμών είχε αποκατασταθεί.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, περί τα 20 άτομα θέλησαν να επιστρέψουν και έκλεισαν εκ νέου τις γραμμές, γεγονός που οδήγησε σε αστυνομική παρέμβαση για εκκένωση του σημείου.

Οι πρόσφυγες απάντησαν με πετροπόλεμο, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να προσαγάγουν μία γυναίκα.

Η ακτιβίστρια

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονταν από την αστυνομία έκαναν λόγο για γυναίκα ακτιβίστρια (;).

Το όχημα στο οποίο την έβαλαν δέχθηκε επίθεση, οι πρόσφυγες την απελευθέρωσαν, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν τίποτα περισσότερο, οι ψυχραιμότεροι των προσφύγων συνέβαλαν κι αυτοί και εκεί σταμάτησαν όλα, καθώς η αυτοκυριαρχία τελικά επικράτησε.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν στη συνέχεια σε προσπάθεια, με την Υπατη Αρμοστεία, να ηρεμήσουν τα πνεύματα με συνεχείς ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα του καταυλισμού, τονίζοντας ότι η ένταση δεν ωφελεί κυρίως τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως αντίπαλοι από τις ελληνικές αρχές και πως δεν είναι αυτές που τους εμποδίζουν.

Η Praxis, που είχε αναστείλει τη διανομή συσσιτίου λόγω των επεισοδίων, επέστρεψε και άρχισε διανομή ειδικά για τα παιδιά και αργά το απόγευμα διένειμε κανονικά και φαγητό.

Η Ανοιχτή Κουζίνα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην άλλη πλευρά του καταυλισμού, πάντως, 150 μέτρα μακρύτερα, η διανομή γινόταν κανονικά από την Ανοιχτή Κουζίνα, στην οποία έφτανε ο απόηχος μόνο της έντασης μέσω των μηνυμάτων για ψυχραιμία που ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

Μικρής διάρκειας διαμαρτυρία με κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους, είχαμε από ολιγομελή ομάδα προσφύγων που μένουν στους καταυλισμούς των δύο βενζινάδικων της περιοχής.

Η πρώτη φωνή διαμαρτυρίας ακούστηκε όμως και από τον Δήμο Κιλκίς, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου υιοθέτησε ψήφισμα για άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Χέρσου βιώνουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χωριού τους (…), αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου και η σταδιακή εκκένωσή του, σε εύλογο χρονικό διάστημα…», διότι «βρέθηκαν ξαφνικά μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στο ίδιο τους το χωριό, αφού σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφυκτικά κατειλημμένοι από πρόσφυγες».

Ακραίες φωνές

Υπενθυμίζουν ότι «ο αριθμός των φιλοξενούμενων καταγεγραμμένων προσφύγων στον Νομό Κιλκίς είναι τεράστιος σε αναλογία με τον αριθμό των προσφύγων σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα» και ζητούν μεταξύ άλλων «παραμονή του στρατού στον χώρο φιλοξενίας, καθώς η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία τόσο στη διανομή ειδών διατροφής, ένδυσης κ.λπ., αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας».

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Χέρσου, Φίλιππος Κοτανίδης, που έχει δώσει μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα κατά των ακραίων φωνών και για τη βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων, σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» σημειώνει ότι «μπορεί σήμερα ο αριθμός αυτών που μένουν στον καταυλισμό να είναι περίπου 2.500 άτομα –επίσημα καταγεγραμμένοι 4.000– αλλά το βάρος για την περιοχή είναι δυσανάλογο, δεν θα υποχωρήσουμε σε ακραίες φωνές, όμως ζητάμε να κάνει και η κυβέρνηση μια κίνηση για να δείξει ότι δεν μας έχει ξεχάσει. Τα αιτήματα του ψηφίσματος είναι εύλογα».

Χθες, πάντως, αγγλική ΜΚΟ κουβάλησε στο Χέρσο επιπλέον 40 τουαλέτες και 40 ντουσιέρες που έλειπαν όσο τίποτε άλλο από τον καταυλισμό, καθώς για να πλυθούν οι πρόσφυγες κατέφευγαν ακόμη και στα μικρά αποδυτήρια της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας…

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα επεισόδια τρομοκράτησαν τους πρόσφυγες
Αν ο σκοπός όσων υποδαύλισαν τα επεισόδια στην Ειδομένη παραμένει άγνωστος, τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανώς τα ακριβώς αντίθετα. Για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες κανείς πρόσφυγας δεν κατευθύνεται στην...
Τα επεισόδια τρομοκράτησαν τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαράδεκτη λεηλασία
Πάνω από 4.000 ατομικά πακέτα με ξηρά τροφή έκαναν φτερά από αποθήκη στην Ειδομένη. Η κλοπή αποδίδεται σε κύκλωμα αλλοδαπών με σκοπό την εμπορία. Ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε την επέμβαση της κυβέρνησης για το...
Απαράδεκτη λεηλασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στέγνωσε η λάσπη, ξεφυτρώνουν ασθένειες
Οι λάσπες στέγνωσαν στην Ειδομένη γρηγορότερα από την ελπίδα των προσφύγων που παραμένουν στο σημείο, πιστεύοντας σε ένα θαύμα. Ο νέος κίνδυνος είναι πλέον οι ιώσεις, που θα καταστήσουν την περιοχή «μολύσμενο...
Στέγνωσε η λάσπη, ξεφυτρώνουν ασθένειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μέσα στις σκηνές γεννήθηκε η ελπίδα»
Διαψεύστηκαν χθες οι φόβοι για έκτροπα στην Ειδομένη. Η συγκέντρωση των προσφύγων στις σιδηροδρομικές γραμμές δεν είχε τη μαζικότητα που οι διοργανωτές της θα επιθυμούσαν.  Γεννητούρια... ελπίδας στον...
«Μέσα στις σκηνές γεννήθηκε η ελπίδα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανοίξτε τα σύνορα, δεν είμαστε τρομοκράτες»
​Παγερή ηρεμία στην Ειδομένη. Κυριολεκτικά. Μετά τη βροχή, άγριος Βαρδάρης ανέλαβε τη συνέχεια του μαρτυρίου των προσφύγων κατεβάζοντας δραματικά τη θερμοκρασία και καθιστώντας περιπέτεια ακόμη και το...
«Ανοίξτε τα σύνορα, δεν είμαστε τρομοκράτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στον βάλτο
Σε εύθραυστη ισορροπία η κατάσταση στην Ειδομένη, που ξανάγινε βαλτότοπος με τις «βρετανικές» καιρικές συνθήκες που επικρατούν -η δυνατή βροχή εναλλάσσεται με ηλιοφάνεια- να πλήττουν τις αντοχές των προσφύγων....
Επιστροφή στον βάλτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας