• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.4°C / 16.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 13.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.5°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  65%

Με την κούραση αποτυπωμένη στα πρόσωπα τους πρόσφυγες επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη

 • A-
 • A+

Ηταν η πιο ήρεμη μέρα η χθεσινή στην Ειδομένη, αν ο ψυχικός κάματος των προσφύγων και η απογοήτευσή τους μπορούν να ονομαστούν ηρεμία.

Ολοι είχαν ανάγκη πάντως από μερικές στιγμές χωρίς ένταση και συνηγόρησε σ’ αυτό και ο ήλιος που ήταν επιτέλους ανοιξιάτικος, αν και οι θερμοκρασίες δεν έφτασαν ακόμη σε επιθυμητά επίπεδα. 

Χαρακτηριστικό του κλίματος, η αντίδραση ενός από τους παλιούς της Ειδομένης, του υπευθύνου της Ανοικτής Κουζίνας του Οικόπολις, Θανάση Μακρή, που μετά τη διανομή φαγητού δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «το μόνο που μας στεναχώρησε -και πολύ μάλιστα- ήταν η διανομή στις καραμέλες, γιατί δεν έφτασαν για όλα τα παιδιά που τις ζητούσαν, αλλά και για τις γερόντισσες του καταυλισμού που ήθελαν κι αυτές να πάρουν, διότι και οι μεγάλοι έχουν ανάγκη από λίγη γλύκα». 

Η κούραση, όμως, είναι εμφανής πια στα πρόσωπα και τις διαθέσεις των προσφύγων, γι' αυτό μάλλον πολλαπλασιάστηκαν και οι αναχωρήσεις τους -13 λεωφορεία- για άλλα κέντρα, καθώς τουλάχιστον έτσι έχουν ελπίδες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. 

Αυτά αφορούν τη μεγάλη μάζα, κυρίως των οικογενειών με παιδιά, γιατί οι ομάδες των νεαρών όλων των καταυλισμών της περιοχής δεν φαίνεται να πτοούνται και παραδίδουν ο ένας στον άλλο τη σκυτάλη των ήρεμων διαμαρτυριών.

Από την Ειδομένη, οι διαμαρτυρίες με στιγμιαία κλεισίματα επαρχιακών δρόμων περνάνε στο Χέρσο και από εκεί στη Νέα Καβάλα κι από εκεί στα καμπ της εθνικής οδού, από όπου χθες το απόγευμα καμιά πενηνταριά άνθρωποι ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς… Ειδομένη, με μικρές στάσεις για καθιστική διαμαρτυρία, αλλά, πέραν τούτου, δηλώσεις σε κανάλια, δημοσιογράφους και… ουδέν άλλο, εκτός από μικρές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία στο ρεύμα προς τα σύνορα. 

Το κουβεντολόι στις ΜΚΟ έχει να κάνει με τις φήμες, τα σενάρια και τις έρευνες για τις ομάδες ή τα άτομα που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες με φρούδες ελπίδες για άνοιγμα των συνόρων.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά κάποια μέλη ΜΚΟ που βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο στην Ειδομένη, «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, δεν ξέρεις πια μέσα στον χαμό ποιος και τι κάνει φορώντας απλώς ένα γιλέκο, στο τέλος θα τα ακούσουν και όσοι τόσο καιρό είχαν μοναδική παράμετρο τον ανθρωπισμό, και μας λένε να τους βρούμε, αλλά δεν αξίζουμε τον ρόλο της αστυνομίας, κι είναι επιπλέον εξοργιστικό να βλέπουμε κάποιους από τους ανθρώπους που έχουν τρεις μέρες να κοιμηθούν να μπαίνουν στο ίδιο καζάνι με άγνωστα σε όλους μας άτομα. Ας αναλάβει η πολιτεία επιτέλους μια συντονισμένη προσπάθεια να πειστούν να φύγουν οι άνθρωποι ήρεμα για τη δική τους υγεία και ασφάλεια». 

Παραπληροφόρηση

Δεν λέγονται πρώτη φορά αυτά, αλλά άντε να πείσεις όσους γλίτωσαν τον πόλεμο, περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα και πέρασαν μια θάλασσα ότι όσα μετέδωσε χθες η RΑΙ για κρυφά περάσματα που λειτουργούν στα σύνορα είναι ψέματα κι ότι το να περάσεις τη γραμμή των συνόρων είναι τόσο εύκολο όσο το να σε πιάσουν τα σκυλιά των συνοροφυλάκων της ΠΓΔΜ στα επόμενα 100 μέτρα (αυτό δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ, παρότι ο Ιταλός δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι κάποια στιγμή η μικρή ομάδα που προσπαθούσε να περάσει μπερδεύτηκε τόσο που γυρνούσε στην Ελλάδα, χωρίς και οι ίδιοι να το καταλάβουν). 

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε χθες σχετικά με τη διασπορά ψευδών φημών μεταξύ των προσφύγων: 

«Η ανεύθυνη φημολογία και η παραπληροφόρηση σε ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση και σε συνθήκες κακουχίας, όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί. 

»Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από στόμα σε στόμα, άνθρωποι ετερόκλητοι. Τέτοιες φήμες σε απελπισμένους ανθρώπους μεταδίδονται όπως η φωτιά στα ξερόχορτα. Ανάμεσα σε εκείνους που τις διαδίδουν μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν, οι οποίοι όμως επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και, ώς έναν βαθμό, παιχνίδια εις βάρος της χώρας».

Σε πρώτη φάση λοιπόν στέλνεται κλιμάκιο διερμηνέων, ενώ «θα στηθεί μεγαφωνική εγκατάσταση μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα». 

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Οι Ιταλοί ακτιβιστές που βρίσκονται πέντε μέρες στην Ελλάδα έκαναν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και να δηλώσουν άλλη μια φορά ότι καμιά σχέση δεν είχαν με τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην Ειδομένη. 

Οπως είπαν, το σύνθημα της εκστρατείας τους είναι «Πάνω από το φρούριο» και τόνισαν ότι δεν πιστεύουν πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επαναπροώθηση μεταναστών. 

Στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατέληξαν στον Λευκό Πύργο και από εκεί με λεωφορεία αναχώρησαν για τον καταυλισμό στη Βέροια, τελευταίο προορισμό τους.

Προανήγγειλαν ότι θα κάνουν νέα κινητοποίηση την Κυριακή, 3 Απριλίου, στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική στάση της Αυστρίας.   

Η «ένταση» μένει πάντως στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες το βράδυ συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θέρμης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει ως χώρο για τη δημιουργία καταυλισμού στα όριά του το γιγαντιαίο οικόπεδο μετά το αεροδρόμιο, στα όρια με την Περαία του Δήμου Θερμαϊκού, εκεί που κάποτε ήταν οι κεραίες της ΕΡΤ και σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000». 

Αιφνιδιασμός

Ο Δήμος Θερμαϊκού με ανακοίνωσή του βιάστηκε να εκδηλώσει τη διαφωνία του, θυμίζοντας ότι δεν ξεχνούν πως αρκετοί δημότες έχουν προσφυγική καταγωγή και έχουν συγκεντρώσει βοήθεια, αλλά… «δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αιφνιδιασμό, εφόσον δεν διαψεύδεται, η πρόθεση για τη δημιουργία του μεγαλύτερου camp προσφύγων του νομού σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, περιοχή που σύντομα καθίσταται απαγορευτική», διότι «ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης… μέρος της έκτασης προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας... γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης»! 

Και καταλήγουν: «Θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η χωροθέτηση camp προσφύγων στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και να βρεθούν κατάλληλοι τόποι για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας παρέχοντας αμέριστη ανθρωπιστική βοήθεια». 

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο παλαιός συνάδελφος Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής σήμερα της παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», δηλώνει ότι «φαίνεται πως ξεχνάει η διοίκηση ότι στις 10 Μαρτίου, στη διαπαραταξιακή, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας είχε προτείνει τρεις χώρους, ένας από τους οποίος ο συγκεκριμένος. Εμείς λέμε καθαρά: οι αγκαλιές μας είναι ανοιχτές στους πρόσφυγες». 

Ο κ. Κουζινόπουλος σημειώνει βέβαια και κάτι ακόμη που θεωρείται κρίσιμο για όσους γνωρίζουν τη συγκεκριμένη παραθαλάσσια περιοχή:

«Η μόνη προϋπόθεση που θέτουμε είναι να γίνουν πολύ σοβαρά έργα υποδομής στην περιοχή, γιατί δεν μπορούμε να πετάξουμε τους ανθρώπους στα τσαΐρια και τα τσαλαβούτια (υπάρχουν σημεία με πολλά στάσιμα νερά)…».  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
Πολλοί πρόσφυγες και πολλές συσκέψεις από το νέο προσφυγικό κύμα στη Θεσσαλονίκη. Αν και ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές της πλατείας Αριστοτέλους, η αμηχανία για τη διαχείριση του...
Να βρεθεί στέγη πριν τον χειμώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία νίκη για τον δημοκρατικό κόσμο του Ωραιοκάστρου
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του Δήμου, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα το δικαίωμα αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση». Είναι πράγματι η ανακοίνωση, και...
Μία νίκη για τον δημοκρατικό κόσμο του Ωραιοκάστρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
Ασκήσεις πολλαπλών ιδεολογικών ισορροπιών εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των τριών καταληφθέντων χώρων στέγης προσφύγων. Με δεδομένο το κοινωνικό χάσμα, το ζήτημα που...
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκλωβισμένοι άνθρωποι και συρμοί
Δύο εβδομάδες συμπληρώνει αισίως ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από μικρή ομάδα προσφύγων στην Ειδομένη, ενώ άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες να πειστούν να μεταβούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε...
Εγκλωβισμένοι άνθρωποι και συρμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φρούδες ελπίδες στην Ειδομένη, άγριο ξύλο στην ΠΓΔΜ
Η απόγνωση των (επισήμως πλέον) εγκλωβισμένων προσφύγων για το οριστικό κλείσιμο των συνόρων τούς οδηγεί σε καταδικασμένες να αποτύχουν απόπειρες να περάσουν τη μεθόριο, όπου τους περιμένει η κακομεταχείριση...
Φρούδες ελπίδες στην Ειδομένη, άγριο ξύλο στην ΠΓΔΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας