• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.9°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.0°C / 14.5°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.5°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.6°C
  4 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  86%

Αποδέσμευση των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρόνου, που δεν θα ξεπερνά τη δεκαετία, προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

ΕUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ανατροπές για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

 • A-
 • A+

Αυξήσεις στην εισφορά σε γη για μικρά οικόπεδα που εντάσσονται στο σχέδιο και σημαντικές μειώσεις για μεγάλες ιδιοκτησίες προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προωθείται στη Βουλή. Στις προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις θεσπίζεται επίσης η καταβολή των εισφορών σε χρήμα σε 108 δόσεις, περισσότερες και από τον περίφημο... ΕΝΦΙΑ.

Με άλλες διατάξεις δίνεται χαριστική βολή στις προσπάθειες των δήμων να αποκτήσουν χώρους για πλατείες και άλλους κοινωφελείς σκοπούς.

Πρόκειται για ακίνητα που έχουν κηρυχθεί σε απαλλοτρίωση, αλλά η εξαγορά τους έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Αποζημιώσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει αποδέσμευση των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρόνου, που δεν θα ξεπερνά τη δεκαετία. Θα θεσπίζει όμως, παράλληλα, αποζημιώσεις των ιδιοκτητών μέσω της τράπεζας γης και ανταλλαγή του ακινήτου με άλλο ίσης αξίας στην ίδια ή και σε άλλη περιοχή, περιλαμβανομένου και του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την προβλεπόμενη από τον νόμο Τρίτση (1337/1983) εισφορά σε γη και χρήμα σε όσα ακίνητα εντάσσονται σε σχέδιο, όπως και όσα έχουν τακτοποιηθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι πράξεις εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου. Συγκεκριμένα προβλέπει:

■ Αύξηση των εισφορών για οικόπεδα, δομημένα ή αδόμητα, με εμβαδόν έως 250 τετραγωνικά, που αποτελούν περίπου το 70% των ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ήταν στον χαμηλό συντελεστή του 10%, αλλά με τα νέα μέτρα θα διπλασιαστεί.

■ Μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε όλα τα ακίνητα πάνω από 500 τετραγωνικά. Με το μέτρο αυτό ουσιαστικά ακυρώνεται ο στόχος του νομοθέτη να εξασφαλίσει κοινόχρηστη γη από τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Στην πραγματικότητα η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού ως αφετηρία για τον υπολογισμό της εισφοράς είναι η έκταση που υπήρχε στις 28/5/2014, ημερομηνία που τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο.

■ Αποπληρωμή της εισφοράς σε χρήμα σε 108 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε εννέα χρόνια. Ειδικά για περιπτώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί οι οφειλές, προβλέπεται αναδρομική μείωση 20% για περιπτώσεις που υπολογισμοί έγιναν με βάση αντικειμενικές αξίες που ίσχυσαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

■ Δυνατότητα καταβολής σε γη και της οφειλόμενης εισφοράς σε χρήμα, για να διευκολυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Μεταβίβαση

Τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας μπορούν να μεταβιβαστούν (γονική παροχή, αγοραπωλησία κ.λπ.) με την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το 30% των οφειλόμενων εισφορών σε γη και χρήμα.

Το μεγάλο εμπόδιο στην ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο και στην εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων είναι ότι οι δήμοι πρέπει να συνεισφέρουν στην εκπόνηση των μελετών. Γι’ αυτό προβλέπεται η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων ώστε να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Χάρτης της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε...
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνητρα για ορθή δόμηση στο Μάτι
Tο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της πολεοδομικής αναρχίας που υπήρχε στο Μάτι πριν από τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού γίνεται με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Προβλέπει οικονομικό κίνητρο για...
Κίνητρα για ορθή δόμηση στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το «καλημέρα» 731 e-άδειες
​Χωρίς επίσκεψη στην πολεοδομία και με ένα «κλικ» στον υπολογιστή από το γραφείο του μελετητή μηχανικού εκδίδονται από χθες οι άδειες δόμησης για εντός σχεδίου ακίνητα, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κύρια...
Με το «καλημέρα» 731 e-άδειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις
Κίνητρα σε όσους δηλώσουν τις παραβάσεις των κτιρίων τους έως το τέλος του χρόνου, περικοπές στα παράβολα και ακόμα φτηνότερες χρεώσεις σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, στις οποίες για πρώτη φορά περιλαμβάνονται...
Μειώσεις, εκπτώσεις, δεκάδες δόσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας