• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.7°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.2°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  68%

Ο υπουργός, Χρ. Βερναρδάκης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ // EUROKINISSI

Εθελοντισμός και στην... κινητικότητα

 • A-
 • A+

Με αμιγώς εθελοντικό χαρακτήρα και βασική καινοτομία τη δυνατότητα κάθε υπαλλήλου να έχει πρόσβαση στο σύνολο των προς κάλυψη θέσεων, δρομολογείται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε από χθες σε προδιαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Από το κατακερματισμένο καθεστώς που διέπει τις μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων επιχειρείται η μετάβαση σε ένα πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, με ταυτόχρονες ριζικές αλλαγές τόσο στις ίδιες τις διαδικασίες όσο και στο οργανωτικό σκέλος. 

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Βερναρδάκης, αφήνει με τις προτάσεις του ανοιχτά δύο ενδεχόμενα:

α) η κινητικότητα να επεκταθεί και στην κάλυψη θέσεων προϊσταμένων,

β) να καθιερωθούν κίνητρα που θα συνδέονται με την υπαλληλική σταδιοδρομία, με στόχο την προώθηση μιας θετικής αντίληψης των υπαλλήλων απέναντι στην κινητικότητα. 

Πάντως, το νέο σύστημα κινητικότητας προτείνεται, σε πρώτη φάση, να αφορά την κάλυψη θέσεων εργασίας υπαλλήλων, ενώ η παροχή κινήτρων (π.χ. μισθολογικά, βαθμολογικής εξέλιξης, δυνατότητα επιλογής υπηρεσίας μετά από ορισμένο χρόνο -π.χ. 3 χρόνια-, μοριοδότηση σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων) αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες του προτεινόμενου πλαισίου, αλλά μόνο για την κάλυψη θέσεων σε παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές - θέσεις, δηλαδή, οι οποίες δύσκολα συγκεντρώνουν ενδιαφέρον. 

Με τους υπόλοιπους κεντρικούς άξονες του πλαισίου προτείνεται

▆ Η κινητικότητα μεταξύ φορέων του Δημοσίου να αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενής οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου (μετάταξη) και να έχει αμιγώς εθελούσιο χαρακτήρα.

Ως προστάδιο της μετάταξης δύναται να προβλεφθεί ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 1 έτος), στο πέρας του οποίου θα οριστικοποιείται η τοποθέτηση του υπαλλήλου στον νέο φορέα. 

▆ Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα (π.χ. διαφορετικές υπηρεσίες ενός υπουργείου ή περιφερειακές υπηρεσίες) να έχει τη μορφή της προσωρινής μετακίνησης (απόσπαση), υπό δύο προϋποθέσεις:

α) ύπαρξη κενών θέσεων που δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψή τους,

β) αποδεδειγμένες «σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες». 

▆ Διαφάνεια στις διαδικασίες δημοσιοποίησης των θέσεων, στα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και στις διαδικασίες επιλογής των μετακινούμενων. 

▆ Η υποχρέωση υπαλλήλων για ορισμένη παραμονή (π.χ. 3 χρόνια) σε μία θέση μετά από διορισμό ή μετάταξη.

Ενιαίος καθορισμός ειδικών απαγορεύσεων για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού (π.χ. νοσηλευτικό). 

▆ Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του νέου πλαισίου κινητικότητας, μέσω μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο, τα αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων θα υποβάλλονται από υπουργούς και επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών με την έναρξη κάθε έτους (π.χ. Ιανουάριο) στην Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας, η οποία θα τα αξιολογεί και θα τα εισάγει στη συνέχεια (π.χ. τον Μάρτιο) σε ενιαία βάση δεδομένων όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις στο Δημόσιο.

Ετσι, οι υπάλληλοι θα γνωρίζουν πού ακριβώς υπάρχουν κενά και όσοι ενδιαφέρονται θα υποβάλλουν αιτήσεις μετακίνησης απευθείας στις υπηρεσίες που ζητούν προσωπικό.

Η δημοσιοποίηση του πίνακα των διαθέσιμων θέσεων θα έχει χαρακτήρα προκήρυξης.

Η εξέταση των αιτήσεων των υπαλλήλων προτείνεται να γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες βάσει καθορισμένων κριτηρίων, όπως: τυπικά προσόντα, χρόνος προϋπηρεσίας, συνέντευξη κ.ά. 

Ακόμη, προτείνεται για την κινητικότητα μεταξύ ομοειδών φορέων (π.χ. δήμους, νοσοκομεία) να προβλεφθούν απλουστευμένες (και βέβαια ενιαίες) διαδικασίες μετάταξης ή και απόσπασης για περιορισμένο διάστημα.

Με στόχο την παροχή διευκολύνσεων στους υπαλλήλους, προτείνεται

▶ Η διεύρυνση των αμοιβαίων μετατάξεων/αποσπάσεων για υπαλλήλους ίδιου ή αντίστοιχου κλάδου. 

▶ Η επέκταση της δυνατότητας συνυπηρέτησης με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο, εφόσον υπάρχουν «ανοιχτές» θέσεις στην περιφέρεια όπου υπηρετεί ο ένας από τους δύο. 

Ως προς το οργανωτικό πλαίσιο για τη διενέργεια της κινητικότητας, προτείνεται όχι μόνο η σύσταση της προαναφερθείσης Κεντρικής Υπηρεσίας Κινητικότητας (η οποία θα έχει συντονιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ετήσιου προγράμματος κινητικότητας και, κυρίως, στην αξιολόγηση των αιτημάτων κάλυψης αναγκών σε προσωπικό), αλλά και η σύσταση μιας αντίστοιχης μονάδας σε κάθε υπουργείο, η οποία θα διατηρεί βάση δεδομένων με τους υπηρετούντες υπαλλήλους, ανά οργανική μονάδα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του προσωπικού τους μητρώου (προσόντα, εργασιακή εμπειρία κ.λπ.) και θα έχει αποστολή, μεταξύ άλλων, να ανακατανέμει εσωτερικά τους υπαλλήλους με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες και το εργασιακό τους προφίλ. 

Μετά το στάδιο της προδιαβούλευσης (opengov.diavgeia.gov.gr), το σχέδιο για την κινητικότητα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (οpengov.gr).

Στόχος του υπουργείου είναι το τελικό νομοσχέδιο για την κινητικότητα να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλη.

Με το προωθούμενο πλαίσιο τίθενται απλώς οι βάσεις για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. 

 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
Εκκίνηση νέου κύκλου κινητικότητας -τέταρτος κατά σειρά από την εφαρμογή του ισχύοντος ενιαίου συστήματος μετατάξεων- δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με χθεσινή εγκύκλιο καλεί τους...
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία
Στην επαναπροκήρυξη 22 θέσεων διοικητικών και τομεακών γραμματέων υπουργείων μιας μερίδας υπουργείων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους δανειστές και γενικότερα της μνημονιακής...
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
7.097 νέες προσλήψεις το 2017
Οι περισσότερες προσλήψεις (3.100) θα γίνουν στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, ενώ για τις υπόλοιπες θα δοθεί προτεραιότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στις παραγωγικές Σχολές, σύμφωνα με το πλάνο του...
7.097 νέες προσλήψεις το 2017
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λιγότερη γραφειοκρατία, «συμμαζεμένο» Δημόσιο
Σε εργασιακά θέματα των δημοσίων υπαλλήλων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες θα δώσει έμφαση το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που ετοιμάζει «ουσιαστικές...
Λιγότερη γραφειοκρατία, «συμμαζεμένο» Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμευτικά πλάνα για τις δημόσιες υπηρεσίες
Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου θα καταρτιστεί η στοχοθεσία κάθε δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή το στρατηγικό της πλάνο για το 2017, όπως ενημερώνει με εγκύκλιό του προς το σύνολο των υπουργείων ο αρμόδιος για τη...
Δεσμευτικά πλάνα για τις δημόσιες υπηρεσίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αξιολόγηση και για τα στελέχη του Δημοσίου
Οι νέες διαδικασίες για την επιλογή τμηματαρχών έως και γενικών γραμματέων υπουργείων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση και αφορά την Αξιολόγηση Δομών και Υπαλλήλων, την...
Αξιολόγηση και για τα στελέχη του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας