Το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Α' Νεκροταφείο ακούστηκαν μουσικές. Όμορφες, νοσταλγικές, ενωτικές. Από τα μεγάφωνα ακούγαμε το «Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά», το τραγούδι που συνήθισε να τραγουδά ο αγωνιστής Θωμάς Κιάος στη σύζυγό του, Ευθυμία, η οποία «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 102 ετών, την Κυριακή το βράδυ.
Στο Α' Νεκροταφείο δεν έγινε ταφή. Έγινε συνάντηση. Την ξανασυνάντησαν παλιοί μαθητές της, συναγωνιστές για μια ζωή, φίλοι καρδιακοί, νεότεροι που την ένιωθαν συνομήλικη.
Η Ευθυμία Κιάου δεν ήταν απλά μία ακόμη προσωπικότητα της Αριστεράς, που «έφυγε» πλήρης ημερών (αναλυτικό ρεπορτάζ, «Εφ.Συν», τευχος 982, Δευτέρα 7/03/2016).
Δεν ήταν καν απλώς παρούσα σε όλους τους αντιστασιακούς αγώνες του τόπου μας από τη δικτατορία του Μεταξά και μετά. Ήταν πρωτοπόρος. Ήταν πάντα μπροστά. Και, ως εκ τούτου, πάντα σε φυλακές και εξορίες. Αλλά επέζησε όλων αυτών και τίποτε από τα σκληρά αυτά χρόνια δεν πρόδιδε αντίστοιχη σκληρότητα στο χαρακτήρα της. Ίσα ίσα, όσοι μίλησαν –και ήταν πολλοί– για την ίδια, μόνο τις λέξεις «στοργική», «ταπεινή», «ευγενική», «προοδευτική» χρησιμοποιούσαν.
Σπάνιο να ακούγεται βαλσάκι εποχής στο Α' Νεκροταφείο. Ακόμη πιο σπάνιο, ίσως, το να ενώνεται όλη η Αριστερά –κυβερνητική και αντικυβερνητική– μπροστά σε ένα κοινό γεγονός: τον αποχαιρετισμό μιας σπάνιας γυναίκας. Μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων (αντιστασιακών, εξορίστων, ΠΕΜΕ, Ναουσαίων). Μεταξύ αυτών ήταν ο Δημήτρης Παλαιολόγος, γ.γ. του Παν./νιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής εθνικής αντίστασης, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρ. Βουλευτής του ΚΚΕ, που μίλησε κε μέρους του συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1674 και η Έλλη Πρωτογερέλη, από τις φυλακισμένες των φυλακών Αβέρωφ.
Παραβρέθηκαν και αρκετοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης – ο οποίος εκφώνισε και επικήδειο -, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, ο Υπ. Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας, ο Υφ. Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, η πρ. Γ. Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης και ο Μανώλης Γλέζος.
Εξαιρετικά συγκινητική η αναφορά στη γιαγιά της, με λόγια ανθρώπινα και περιγραφές καθημερινές, της εγγονής της, Μαργαρίτας, κόρης του γιου της, Νίκου Κιάου.
Πολλές γενιές ενώθηκαν στην εξόδιο ακολουθία της Ευθυμίας Κιάου. Γι΄ αυτή την ένωση, εξάλλου, και η ίδια αγωνίζονταν μια ζωή. Έως το τέλος. Την ευχαριστούμε.
Η ταφή της θα τελεστεί, αύριο, Πέμπτη, 10 Μαρτίου, στις 15.30 από το νεκροταφείο της Νάουσας, της ιδιαίτερης πατρίδας της..
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας