• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.2°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%

Αποψη του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ

Εκκληση για νερό από εκατό οικογένειες

 • A-
 • A+

Χωρίς νερό έχουν μείνει οι κάτοικοι του παραθεριστικού οικισμού ΟΣΜΑΕΣ (Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού) Θεολόγου Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα, με αιχμή 100 οικογένειες μόνιμων κατοίκων, μεταξύ των οποίων υπερήλικες με προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν διαθέτουν κατοικία σε άλλη περιοχή.

Οι οικιστές αναγκάζονται να διαθέτουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για να προμηθευτούν νερό από υδροφόρες επαγγελματιών της περιοχής ή να κουβαλάνε με κουβάδες και μπιτόνια νερό, ενώ υφίσταται δίκτυο ύδρευσης.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν με τον ν. 4223 του 2013 ο ΟΣΜΑΕΣ πέρασε από την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε εκείνη του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του Δ.Σ. του ΟΣΜΑΕΣ τον Ιανουάριο του 2015.

Αυτό είχε αποτέλεσμα έκτοτε να μην μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση για μεγάλα προβλήματα, όπως το δίκτυο ύδρευσης και η ρύθμιση σημαντικής οφειλής προς τη ΔΕΗ που έχει σχέση με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων υδροδότησης του οικισμού (γεωτρήσεις και αντλιοστάσια).

Το ιστορικό

Στα τέλη Ιανουαρίου η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στις εγκαταστάσεις του οικισμού λόγω της μεγάλης οφειλής του συνεταιρισμού, αλλά μετά την κινητοποίηση του Συλλόγου για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας και της Επιτροπής Μόνιμων Κατοίκων ΟΣΜΑΕΣ υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και το ρεύμα επανασυνδέθηκε.

Το δίκτυο ύδρευσης δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει, καθώς η σύμβαση με τον εργολάβο που είχε αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρησή του έληξε στις 31.12.2015 και τα κλειδιά των εγκαταστάσεων παραδόθηκαν από τον εργολάβο στα γραφεία του ΟΣΜΑΕΣ.

Ωστόσο, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΟΣΜΑΕΣ, αν και έχει παραιτηθεί και δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα, αρνείται να παραδώσει τα κλειδιά στην επιτροπή των οικιστών ή στον Περιβαλλοντικό Σύλλογο, ο οποίος μάλιστα με επιστολή του τον καλεί να παραδώσει τα κλειδιά και αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου, καθώς και τις οικονομικές απολαβές ενός επιβλέποντος τεχνικού.

Επικοινωνήσαμε με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΟΣΜΑΕΣ κ. Παναγόπουλο, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

«Αυτή τη στιγμή υποφέρει κόσμος. Πρέπει να δοθεί μια λύση. Εχουμε γίνει νερουλάδες και κουβαλάμε μπιτόνια και κουβαδάκια. Κάποιος πρέπει να μας βοηθήσει», μας λέει οικιστής.

«Σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στον οικισμό και ιδίως στα πευκόφυτα μέρη, πώς θα αντιμετωπιστεί χωρίς νερό;» αναρωτιούνται τα μέλη του τοπικού συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος.

Πλέον, οι οικιστές κάνουν δραματική έκκληση προς το ΥΕΘΑ και τον Πάνο Καμμένο να επισπεύσει το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση διοικητικού συμβουλίου στον ΟΣΜΑΕΣ, ώστε να είναι δυνατή η λήψη των αποφάσεων που θα επαναφέρουν την εύρυθμη λειτουργία του οικισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς νερό ο τουριστικός προορισμός των 2.000 κατοίκων
Για τουλάχιστον 15 μέρες χωρίς νερό έμειναν κάτοικοι και επιχειρήσεις στην Πέρδικα Θεσπρωτίας με τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο ύδρευσης.
Χωρίς νερό ο τουριστικός προορισμός των 2.000 κατοίκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
Το «παιχνίδι» με το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ● Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας επανέρχεται από την πίσω πόρτα μέσω της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ, καταγγέλουν τα σωματεία των εργαζομένων.
Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το νερό»
Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της...
«Κάτω τα χέρια από το νερό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του δικτύου από εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ
Έξω απο το Υπουργείο Υποδομων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του δικτύου της...
Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του δικτύου από εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάηκε η γούνα του και θυμήθηκε τον Καμμένο
Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την κατακραυγή έκανε ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι θα ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση για τη χθεσινή εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας ύψους 12.000 ευρώ.
Κάηκε η γούνα του και θυμήθηκε τον Καμμένο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, οι Ελληνες νιώθουν μοναξιά σε ποσοστό κοντά στο 10% και κοινωνική απομόνωση σε ποσοστό 43%, από τα υψηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας