• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.1°C
  6 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.6°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.9°C
  4 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.6°C
  4 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.0°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  8 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  7 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 3.9°C
  5 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  4 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  3 BF
  75%

Πρόκειται για ιστορία του 2012, που αρχικά φέρεται ότι έγινε προσπάθεια να την αποκρύψουν...

Κανένα «κουκούλωμα» για τον βιασμό του ορφανού

 • A-
 • A+

Το ορφανό κακοποιήθηκε, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε, αλλά η διεύθυνση και το Δ.Σ. του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο προεδρεύει ο παναγιότατος μητροπολίτης Ανθιμος, δεν φέρουν καμιά ευθύνη.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αναστασία Καλαϊτζή και προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να μην υπάρξει κατηγορία εις βάρος τους.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2015, προκαλώντας σοκ στη συμπρωτεύουσα, από δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», όπου καταγγελλόταν μάλιστα προσπάθεια κουκουλώματος υπόθεσης βιασμού ανηλίκου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ιστορία του 2012, που αρχικά φέρεται ότι έγινε προσπάθεια να την αποκρύψουν, αλλά στη συνέχεια παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης η Εισαγγελία Εφετών.

Οι αποκαλύψεις για κατ’ εξακολούθηση βιασμό ενός 7χρονου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο είναι συγκλονιστικές.

Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια, αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο, όπως αποκάλυπτε το δημοσίευμα.

Η διεύθυνση του «Παπαφείου» φέρεται να αντιμετώπισε αρχικά το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες, ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης που ακολούθησε έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Ανθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Οπως τόνιζε το δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία των ευθυνών πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Καταθέσεις

Ο... Αγιος Θεσσαλονίκης είχε αποδώσει το περιστατικό στην έλλειψη πόρων και ειδικευμένου προσωπικού, ενώ σχετικά με το καταγγελλόμενο «κουκούλωμα», για το οποίο άσκησαν δίωξη οι εισαγγελικές αρχές, σημείωνε με σχετική ανακοίνωσή του ότι «η αυτονόητη ευαισθησία του θέματος φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του:

⚫ Το διοικητικό του συμβούλιο και το προσωπικό του, υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σ’ αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπι­κοτήτων τους.

⚫ Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το Παπάφειο, όπως και άλλοι οργα­νωμένοι χώροι διαβίωσης ανηλίκων, που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφα­λούς παραμονής τους υπό άριστες συνθήκες διαβίωσης, επιλέγονται από αρ­μόδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να απαιτηθεί φιλοξενία προσώπων, τελούντων υπό δυσχερείς καταστάσεις στο οικογενειακό και ευρύ­τερο περιβάλλον τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν εγκλιματίζονται πάντοτε στο πε­ριβάλλον του Ιδρύματος και η τριβή τους με τους λοιπούς τροφίμους δημιουρ­γεί δυσανεξίες και προβλήματα.

⚫ Στην περίπτωση κακοποιήσεως επτάχρονου τροφίμου μας, που απασχόλησε τα ΜΜΕ, το Ιδρυμά μας διέταξε διά των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ­μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν, όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι­βληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

⚫ Επισημαίνουμε ωστόσο ότι το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του Ιδρύματός μας και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για τη δυσφήμηση του έργου μας.

Γεγονός είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της τακτικής ανάκρισης και τη μελέτη της δικογραφίας, η εισαγγελέας Πρωτοδικών εκτιμά πως η διοίκηση του «Παπαφείου» προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και ούτε προκύπτει δόλος εις βάρος των μελών της.

Επί της εισηγήσεως αυτής, πάντως, να μη γίνει κατηγορία, αναμένεται να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εντός των επόμενων ημερών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιερές φτηνές δικαιολογίες
Στην... έλλειψη πόρων και ειδικευμένου προσωπικού αποδίδει την περίπτωση βιασμού του 7χρονου αγοριού από άλλον ανήλικο τρόφιμο του ιδρύματος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και πρόεδρος του «Παπαφείου»...
Ιερές φτηνές δικαιολογίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο τρίχρονης στη Θεσσαλονίκη
Το θανατηφόρο περιστατικό χαρακτηρίζεται ως «αδιευκρίνιστο», παρά το γεγονός της πολυήμερης νοσηλείας και σειράς εξετάσεων που έγιναν στο παιδί.
Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο τρίχρονης στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος γρίφος για τoν βιασμό που κατήγγειλε η 24χρονη μετά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων
Αρνητικά σε ναρκωτικές και φαρμακευτικές ουσίες που συνδέονται με απώλεια συνείδησης ήταν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού.
Νέος γρίφος για τoν βιασμό που κατήγγειλε η 24χρονη μετά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέμα ωρών να πάρει τις τοξικολογικές της 24χρονης Γεωργίας η ανακρίτρια
Κρίσιμη μέρα η Δευτέρα για την πολύκροτη υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού 24χρονης σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης από παρέα «επωνύμων».
Θέμα ωρών να πάρει τις τοξικολογικές της 24χρονης Γεωργίας η ανακρίτρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας