Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για να βρεθούν έγκαιρα χώροι και να δημιουργηθούν δομές προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που δεν μπορούν να περάσουν τα βόρεια σύνορα, τη στιγμή που η Αυστρία και οι χώρες της βαλκανικής διαδρομής αποφασίζουν να κάνουν ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα περνά κανείς που δεν ικανοποιεί τα αυθαίρετα κριτήρια που έβαλαν.
Αν πάλι καταφέρει να περάσει κάποιος, να διασφαλιστεί ότι θα συλληφθεί στα επόμενα σύνορα και θα επιστραφεί εκεί από όπου ξεκίνησε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν χτες στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 26.500 (η Υπατη Αρμοστεία τούς υπολογίζει σε 24.000).
Τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας της Αττικής είναι υπερπλήρη (το Ελληνικό φιλοξενεί 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες, μοιρασμένους στο γήπεδο του χόκεϊ και του μπέιζμπολ και σε άλλους χώρους του παλιού αεροδρομίου, ο Ελαιώνας 650, το Σχιστό 1.200 και το λιμάνι του Πειραιά 2.800) και αναζητούνται νέοι χώροι για να γίνουν κέντρα φιλοξενίας.
Χτες, πάντως, ανεστάλησαν οι εργασίες σε χώρο δίπλα στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, καθώς οι μηχανικοί των συναρμόδιων υπουργείων διαπίστωσαν ότι είναι σαθρό το χώμα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το τελικό κόστος σε 200.000, που κρίθηκε πολύ υψηλό.
Οπως ενημερώνουν πηγές του υπουργείου, θα συνεχιστεί η αναζήτηση κατάλληλων χώρων στην Αττική και στη συνέχεια θα κριθεί αν θα χρησιμοποιηθεί τελικά ο χώρος δίπλα στο πάρκο Τρίτση.
Κτίριο συνολικού εμβαδού 6.200 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και του γ.γ. Νίκου Στουπή.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποίησε πάντως την Ε.Ε. ότι βρίσκεται «στο μεταίχμιο μιας ανθρωπιστικής κρίσης που σε μεγάλο βαθμό την έχει προκαλέσει μόνη της», με την ταχύτατη συσσώρευση ανθρώπων στην Ελλάδα, χωρίς να συνεργάζονται μαζί της, ενώ η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ ότι «δεν είναι δίκαιο» αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς το προσφυγικό είναι ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μιας χώρας.
Χαρακτηρίζει απομονωτική και εκτός των ευρωπαϊκών αξιών την απόφαση να περιοριστεί η προσφυγική ροή και δηλώνει συγκινημένη από τη στάση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας πολύ ανθρώπινη και πολύ ανθρωπιστική την προσέγγιση της κυβέρνησης και των πολιτών, παρά την παρουσία ενός δεξιού κομματιού.
Τέλος, στην ερώτηση αν ελπίζει πως θα υπάρξει λύση, ήταν μάλλον επιφυλακτική:
«Θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέλος, εάν οι δυνάμεις αυτού του πλανήτη μπορούσαν να σκεφτούν έναν τρόπο για να σταματήσει ο πόλεμος, που διώχνει τόσους ανθρώπους (από τις εστίες τους). Αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ιδεαλιστικό. Ελπίζουμε όμως πως θα υπάρξει μια ανανεωμένη ειρηνευτική διαδικασία», σημείωσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας