Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ενεργοποίηση του Plan B»

Σύμφωνα με τον υπουργό, στη Μακεδονία θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα φιλοξενίας.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ενεργοποίηση του Plan B»

  • A-
  • A+

Η αθέτηση της συμφωνίας από Αυστρία και δυτικά Βαλκάνια μας στέρησε 20 κρίσιμες μέρες προετοιμασίας, είπε ο Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη το εναλλακτικό σχέδιο και σε 15 μέρες η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί

Σε δεκαπέντε ημέρες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να μείνουν στην Ελλάδα λόγω των σημαντικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα βόρεια σύνορα, όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε εκδήλωση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου που οργάνωσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μουζάλας συμπλήρωσε πως παράλληλα με τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, θα συνεχιστούν οι απελάσεις όσων δεν επιλέγουν να ζητήσουν άσυλο, με αποτέλεσμα να επέλθει σχετική ισορροπία στη ροή.

Απέδωσε την καθυστέρηση στην αναζήτηση και άλλων δομών φιλοξενίας στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κινούνταν με ορίζοντα το Συμβούλιο Αρχηγών στις 7 Μαρτίου και αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Αυστρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορα για τους Αφγανούς και για όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων. Το βλέπαμε πως θα έρθει, όμως υπήρχε η συμφωνία να παραμείνει το στάτους κβο της Ειδομένης, αυτής της άτυπης τρύπας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ώς την επόμενη συνδιάσκεψη στις 7 Μάρτη. Η συμφωνία αθετήθηκε, όταν πέντε αρχηγοί της αστυνομίας (Αυστρίας, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ) την ανέτρεψαν», είπε.

Υπογράμμισε ωστόσο πως ήδη η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το εναλλακτικό σχέδιο, το λεγόμενο Plan B, και «παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, στη Μακεδονία θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα φιλοξενίας (αναζητούνται και άλλοι χώροι εκτός από το Κιλκίς και τα Διαβατά), ενώ οι υπόλοιποι χώροι υποδοχής για έκτακτες ανάγκες (προβλέπονται σκηνές σε γήπεδα ή ακόμα και σε αποθήκες, όπως συμβαίνει διεθνώς) θα βρίσκονται κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε τα στοιχεία σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα ζητά 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να μείνουν στην Ελλάδα.

«Δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη γιατί αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε προσλήψεις. Από ό,τι ξέρω, δεν έχει υπάρξει απόφαση γι’ αυτό, αλλά σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται διοικητικά στο υπουργείο, έχει τη δυνατότητα να κηρύξει μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δημιουργηθεί ο αναγκαίος μηχανισμός και να κινηθεί πιο γρήγορα το σύστημα ανταπόκρισης, όπως γίνεται σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών και φυσικών φαινομένων.

Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί να κατατεθεί αίτημα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ενδεχόμενη κήρυξη περιοχών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα δημιουργήσει επιπλοκές στην ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, που συνεισφέρει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μετά από αίτημα της Ελλάδας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
Σε καθεστώς αβεβαιότητας εξακολουθούν να ζουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση στη δομή του Ελαιώνα, καθώς τους οφείλονται δύο μηνιάτικα, ενώ η διοίκηση της ΜΚΟ «δείχνει» το υπ. Μεταναστευτικής...
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
Αύξηση 45% παρουσίασε η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσα στο 2018, κυρίως από το πέρασμα του Εβρου, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου ● Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής...
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας
Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε εκδήλωση της Υπηρεσίας...
Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία»
Ακόμη μια ιστορία οικογενειακής επανένωσης που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της γερμανοελληνικής συμφωνίας που βάζει πλαφόν στις μετακινήσεις προσφύγων μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αυτή τη φορά ήταν η...
«Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγραφή αναγκών εν όψει της εκκένωσης του Ελληνικού
Με τις περισσότερες οργανώσεις που προσέφεραν υπηρεσίες στους πρόσφυγες του άτυπου κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό να έχουν εγκαταλείψει το κέντρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής...
Καταγραφή αναγκών εν όψει της εκκένωσης του Ελληνικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας