• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 31.3°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 29.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 29.8°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.1°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.9°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  52%

Εχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλά σκάνδαλα «θαμμένα» στον Κόκκινο Μύλο

 • A-
 • A+

Ο Μεγαλέξανδρος πεθαίνει· ο Μεγαλέξανδρος θάβεται· ο Μεγαλέξανδρος ξαναγίνεται σκόνη· η σκόνη είναι χώμα· από το χώμα κάνουμε λάσπη· και γιατί μ’ αυτή τη λάσπη, όπου αυτός εκατάντησε, να μη βουλώσουν ένα κρασοβάρελο; Ο Μέγας Καίσαρ πέθανε και γινωμένος σκόνη, μπορεί στον τοίχο για το κρύο μια τρύπα να βουλώνει. Ωιμέ, το χώμα που ’κανεν όλη τη γη να τρέμει, πώς κλείνει μια χαραματιά να μη φυσούν οι άνεμοι!

Ουίλιαμ Σέξπιρ, «Αμλετ» - Μετάφραση Βασίλη Ρώτα

Μια μακάβρια όσο και απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται σ' ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της χώρας.

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα κι ενώ ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας έχει ντυθεί στα γιορτινά του, στον Κόκκινο Μύλο ανακαλύφθηκαν δεκάδες λείψανα έξω από τα μνήματα, πακεταρισμένα σε σακούλες σκουπιδιών και στοιβαγμένα σ' ένα μικρό καμαράκι!

Στο δημαρχείο της πόλης έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, αφού δεν πρόκειται απλώς για παράνομες εκταφές και προσβολή νεκρών, αλλά ενδεχομένως η δημοτική αρχή να βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα εκτεταμένο κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τον θάνατο και τη θλίψη.

Ο δήμος έχει ζητήσει και αναμένεται να παρέμβουν άμεσα το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με παράξενες ιστορίες στο νεκροταφείο.

Ακριβώς 1.163.528,53 ευρώ είναι τα χρέη που είχε αφήσει ο εκμισθωτής του κυλικείου του νεκροταφείου!

Επί σειρά ετών (2009-2014) ο δήμος διέθετε προς εκμετάλλευση σε ορισμένο μισθωτή συγκεκριμένα δημοτικά ακίνητα, που βρίσκονται εντός και πλησίον του κοιμητηρίου, χωρίς όμως να εισπράττει τα προβλεπόμενα μισθώματα.

Και για την υπόθεση αυτή η Δημοτική Αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κι έχει ζητήσει τη συνδρομή διοικητικών ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτή τη φορά όμως η ιστορία είναι αρκετά πιο σκοτεινή και σίγουρα αγριευτική.

Ολα ξεκίνησαν τέλη Δεκέμβρη, όταν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του νεκροταφείου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επισκέφθηκε το κοιμητήριο, αναζητώντας χώρους, ώστε να τους χρησιμοποιήσει ο δήμος για αποθήκες.

Παραδόξως, ένα από τα καμαράκια ήταν κλειδωμένο και σύντομα ο δημοτικός σύμβουλος θα καταλάβαινε γιατί.

Στην αποθήκη στοιβαγμένα και ατάκτως ερριμμένα βρίσκονταν ανθρώπινα λείψανα!

Οι επόπτες Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας περιγράφουν με λεπτομέρειες το μακάβριο θέαμα στην έκθεση που συνέταξαν στις 22/1, μετά την υγειονομική έρευνα που πραγματοποίησαν:

«Σε κλειστή αποθήκη βρέθηκε στοιβαγμένος μεγάλος αριθμός μαύρων νάιλον σάκων με ανθρώπινα οστά. Ο αριθμός των σάκων ήταν αδύνατο να καταμετρηθεί, λόγω του άτακτου τρόπου εναπόθεσής τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός των σάκων ήταν σφραγισμένοι με ταινία συσκευασίας και είχε κολληθεί εξωτερικά χαρτί με στοιχεία του νεκρού.

»Ωστόσο, υπήρχαν αρκετοί ανοιχτοί σάκοι όπου προεξείχαν τα οστά και δεν έφεραν κανένα στοιχείο εξωτερικά [...] Παρακείμενα του ανωτέρω χώρου υπήρχε δεύτερη αποθήκη, όπου αποθηκεύονταν σφραγισμένα μεταλλικά κυτία με ανθρώπινα οστά και είχαν χειρόγραφη σήμανση με το ονοματεπώνυμο του νεκρού και έναν αριθμό [...] Υποκείμενα του χώρου του πλυντηρίου των οστών υπήρχε αποθήκη, όπου αποθηκεύονταν μεταλλικά κυτία με ανθρώπινα οστά και έφεραν χειρόγραφη σήμανση με το ονοματεπώνυμο του νεκρού και έναν αριθμό, καθώς και δύο νάιλον ανοιχτοί σάκοι με οστά από πρόσφατη εκταφή και δεν έφεραν κανένα στοιχείο εξωτερικά».

Στις 23 Δεκέμβρη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Λάλος, παρουσία της αστυνομίας, διενεργεί κι αυτός αυτοψία, και ασκεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Παραμονή Χριστουγέννων ζητά εγγράφως να του γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των ατόμων, στα οποία αντιστοιχούσαν τα λείψανα, τις ημερομηνίες ταφής και εκταφής τους και αν αυτές έγιναν υπηρεσιακά.

Στις 29/12/2015 ο προϊστάμενος του κοιμητηρίου στέλνει κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των προσώπων, στα οποία αντιστοιχούσαν τα λείψανα, και τους χρόνους ταφής και εκταφής, κάνοντας λόγο για «αζήτητα οστά αυτεπάγγελτων εκταφών, λόγω μη ανταπόκρισης των συγγενών μετά το πέρας της τριετίας και πρακτικές πολλών ετών, προβλεπόμενες, νόμιμες και γνωστές στους εκάστοτε διοικούντες, που ήταν επίσης γνωστές και στον εντεταλμένο και καταγγέλλοντα... δημοτικό σύμβουλο».

Προφανώς...

«Είναι προφανές πως ο προϊστάμενος δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία μεταχείρισης των νεκρών, όπως αυτή περιγράφεται τόσο από τον νόμο, όσο και από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοιμητηρίου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος.

«Στο πλαίσιο του ελέγχου που ασκήσαμε βρέθηκαν τα εν λόγω λείψανα, πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κάθε κίνηση των υπαλλήλων, πόσο -δε- μάλλον όταν αυτή είναι παράνομη. Ωστόσο, μόλις ανακαλύψαμε την παρανομία αυτή, απευθυνθήκαμε άμεσα στη δικαιοσύνη.

»Εχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Επιπλέον, έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να μην υπάρχει καμία σκιά, η οποία να βαραίνει τη δημοτική αρχή. Στον δήμο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σκιές όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, πλην όμως οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις ουδέποτε ελέγχθησαν από τη δικαιοσύνη και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, γεγονός που δημιουργεί -αν μη τι άλλο- οσμή σκανδάλων και διαπλοκής.

»Αυτή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι από το ξεκίνημα της θητείας της βάζει πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Φέραμε στο φως την υπόθεση διαφυγόντων εσόδων 1,5 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση του κυλικείου του νεκροταφείου και συνεχίζουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να "νοικοκυρευτεί" η κατάσταση, ώστε το νεκροταφείο μας να αποτελεί χώρο σεβασμού των νεκρών και όχι χώρο εκμετάλλευσης και παρανομίας, όπως πολλάκις έχει καταγγελθεί για διάφορα κοιμητήρια στη χώρα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι
Πραγματοποιήθηκε, χθες, η πρώτη γενική συνέλευση των κατοίκων στο Μάτι, στο λιμάνι της περιοχής, με τέσσερα κύρια θέματα, μεταξύ άλλων ενέργειες-δράσεις που έχει κάνει η πολιτεία και ο Δήμος Μαραθώνα και...
Πρώτη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ελπίδα δίπλα στην απόγνωση
Οι ανείπωτες στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι στο Μάτι. «Ηταν σαν να κατεβαίνει λάβα. Ακόμα και πριν φτάσει η φλόγα, ερχόταν ένας καυτός άνεμος και στάχτη. Ολα έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δεν καταλάβαμε...
Η ελπίδα δίπλα στην απόγνωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμέρικαν μπαρ το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας
Επεισοδιακό ήταν το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες στη Μάνδρα. Σύμφωνα με το βίντεο που κυκλοφόρησε χτες, ένας από τους συμβούλους της παράταξης Νέα Εποχή, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία,...
Αμέρικαν μπαρ το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
Οδοιπορικό στη Μάνδρα: H «Εφ.Συν.» περπάτησε, όσο... ήταν δυνατόν, στα λασπόνερα της πόλης και κατέγραψε τον πόνο για τους νεκρούς, την αγωνία για τους αγνοούμενους και για τη φροντίδα των πληγέντων, την...
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνδρομή στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής
Έκτακτα σύσκεψη και μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες. Βοήθεια στους δήμους της Δυτικής Αττικής από τον δήμο Αθηναίων, την Κεντρική Ένωση Δήμων Αττικής και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του...
Συνδρομή στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος Ωρωπού θα πίνει το δικό του νερό
Γεωτρήσεις στην περιοχή της Μαυροσουβάλας για άντληση και ύδρευση πόσιμου νερού για τους δημότες του ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη ο δήμος Ωρωπού. 
Ο δήμος Ωρωπού θα πίνει το δικό του νερό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας