• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 20.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.4°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  4 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 20.3°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  3 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  94%

Προς το παρόν οι εργαζόμενοι δείχνουν κατανόηση...

EUROKINISSI // ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σταθερά απλήρωτοι οι βρεφονηπιοκόμοι

 • A-
 • A+

Απλήρωτοι από 2 έως και 10 μήνες είναι εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές παιδικής φροντίδας, με την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διαβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο αφορά εργαζομένους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία)– που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»– και παρατηρείται σε πλήθος δήμων.

Αιτία, η γραφειοκρατία που επέφερε αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης του προγράμματος, όπως συμφωνούν εργαζόμενοι και κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της τονίζει ότι οι πόροι θα καταβληθούν τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη.

Βάζουν πλάτη

«Το Σύνταγμα της χώρας και η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται από όλους στο ακέραιο και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσιών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ.

Προς το παρόν οι εργαζόμενοι δείχνουν κατανόηση και, μη θέλοντας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δομών, δηλώνουν ότι για ακόμα μία φορά «βάζουν πλάτη» και δεν προβαίνουν στη χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (επισχέσεις εργασίας κ.λπ.).

«Η υπευθυνότητά τους και το φιλότιμό τους απέναντι στα παιδιά που υποδεχόμαστε είναι πάνω από τον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί ως αδυναμία ή χαλαρότητα», συμπληρώνει ο Σύλλογος.

Καταγγέλλουν δε ότι «έχουμε και περιπτώσεις αναδόχων, οι οποίοι ενώ έλαβαν τις παραπάνω δόσεις άφησαν τους εργαζομένους απλήρωτους με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να διανύουν τον 9ο και τον 10ο μήνα απλήρωτοι, ενώ συνεχίζουν να προσφέρουν αδιάλειπτα υπηρεσίες».

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το υπουργείο Οικονομίας, η Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου διαβεβαίωσε αφ' ενός ότι θα καταβληθεί η α' δόση το προαναφερθέν προσεχές διάστημα, αφ' ετέρου ότι περίπου τον Απρίλη θα καταβληθεί και η β' δόση με στόχο να μη σημειωθεί νέα καθυστέρηση και να λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από το (συναρμόδιο) υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ – ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης) σημείωσαν στην εφημερίδα μας ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τα 4 ταμεία, θα εξοφληθούν άμεσα τα χρωστούμενα στις δομές.

Τα πολλά ταμεία (ΕΠΑΝΑΔ, ΠΕΠ, ΠΕΠ ΑμεΑ, εθνικοί πόροι) χρηματοδότησης του προγράμματος εμφανίζονται ως η πηγή του προβλήματος.

Δεν μοιάζει υπερβολικό το σχόλιο στελεχών του υπουργείου Οικονομίας ότι πρόκειται για τον «ορισμό της παράνοιας», θυμίζοντας ότι στο παρελθόν οι πόροι προέρχονταν μόνο από το ΕΠΑΝΑΔ.

Οι διαδικασίες χρηματοδότησης μοιάζουν ακόμα πιο «βαριές», αν υπολογίσει κανείς τα ΠΕΠ επί... 13 (όσες είναι οι περιφέρειες της χώρας).

«Αυτό αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση», εξηγούν υπουργικά στελέχη.

Με το ισχύον σύστημα, οι πόροι καταβάλλονται σε τέσσερις δόσεις, με βάση την υλοποίηση του προγράμματος: 30% α', β' και γ' δόση, 10% η δ'.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος στα μέσα Σεπτέμβρη, η δόση έπρεπε να έχει καταβληθεί τουλάχιστον πριν από δύο μήνες (μέσα Δεκέμβρη).

Πέραν των γραφειοκρατικών βαρών που αναφέρθηκαν πριν, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι στις καθυστερήσεις συνέβαλαν και οι προθεσμίες για το «κλείσιμο» της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ, που είχε επίσης πολύπλοκες διαδικασίες.

Καλώντας την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τους σχεδιασμούς της για την τύχη αυτών των κοινωνικών δομών «και όχι να αιφνιδιάσει», καθώς και να μονιμοποιήσει τους εργαζομένους, οι οποίοι εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες για πάνω από 10 χρόνια, η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ απαιτεί να απλουστευτεί η σημερινή δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία.

«Αυτό άμεσα δεν μπορεί να αλλάξει. Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα. Θα πάρει δύο χρόνια η αλλαγή», απαντούν στελέχη του υπουργείου.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, για την κυβέρνηση η ομαλή χρηματοδότηση των δομών και η εξόφληση των δεδουλευμένων αποτελούν θέματα προτεραιότητας.

Ενημερώνουν δε, ότι για το ζήτημα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συσκέψεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και υπουργικών ηγεσιών.

Η κατεύθυνση που δόθηκε, λένε, είναι να ενημερώνονται αυτομάτως για την εξέλιξη του προγράμματος οι συναρμόδιες πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων, ώστε να μην υπάρξει ξανά καθυστέρηση πέραν των 3 ημερών.

Η ανακοίνωση

Μέσα στη γενικότερη κατάσταση, δεν περνά απαρατήρητη η ανακοίνωση που εξέδωσε και διένειμε στα μέλη του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) και την οποία διάβασαν με ανησυχία μητέρες ωφελούμενες του προγράμματος: «Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι αδύνατον μια ιδιωτική επιχείρηση παιδικού σταθμού να μπορέσει να συνεχίσει τη φιλοξενία των παιδιών σας, όταν η πολιτεία δεν είναι συνεπής στην καταβολή των οφειλομένων», λέει μεταξύ άλλων και περαιτέρω ενημερώνει: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα υπογράψει κανένας παιδικός σταθμός σύμβαση και ίσως αναγκαστούμε να διακόψουμε τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σας».

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ, φάνηκε ότι δεν υπάρχει διάθεση υλοποίησης του παραπάνω ενδεχομένου και ότι δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο από ένα μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση.

«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι ένας σταθμός μπορεί να αποχωρήσει, αλλά με κυρώσεις από τον νόμο. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μόνο από την πλευρά του Δημοσίου», σχολιάζουν υπουργικά στελέχη.

Μέσω του προγράμματος, υπενθυμίζεται, φιλοξενούνται δωρεάν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές περίπου 81.000 παιδιά, 79.000 οικογενειών.

Η μεταφορά των δομών αυτών στους δήμους, με τους ανάλογους πόρους, είναι ένα αίτημα που διατυπώνεται τόσο από δημοτικούς υπαλλήλους όσο και από δημοτικές αρχές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από 1η Μαρτίου η εξόφληση δεδουλευμένων παιδικών σταθμών
Δύο πληρωμές σε περίπου έναν μήνα προγραμματίζεται να καταβληθούν στις δομές παιδικής φροντίδας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Επειτα από καθυστέρηση...
Από 1η Μαρτίου η εξόφληση δεδουλευμένων παιδικών σταθμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμπανάκι της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις
Αντιδράσεις για το περιεχόμενο πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ευνοούν τη μεταβίβαση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, αλλά και για την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων
Καμπανάκι της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13ος και 14ος μισθός... πολλαπλών ταχυτήτων στο Δημόσιο
Καθώς όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα δικαιώνονται (πρωτοδίκως) δικαστικά στις διεκδικήσεις τους για τον κομμένο 13ο και 14ο μισθό, στις τάξεις τους επικρατεί ενθουσιασμός, όμως η...
13ος και 14ος μισθός... πολλαπλών ταχυτήτων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν οι αιτήσεις δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς
Ευκολότερα από πέρυσι θα βρουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς τα παιδιά εργαζόμενων και άνεργων μητέρων, καθώς η υποχρεωτική εγγραφή όλων των 4χρονων στα νηπιαγωγεία δημιουργεί επιπλέον χώρο για τα νήπια ●...
Ανοίγουν οι αιτήσεις δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τετράχρονα στο νηπιαγωγείο; Αυτοί στον δρόμο...
Απόσυρση της διάταξης που προβλέπει τη σταδιακή υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία ζήτησαν με έντονο τρόπο κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης κινητοποίησής τους οι εργαζόμενοι...
Τα τετράχρονα στο νηπιαγωγείο; Αυτοί στον δρόμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαριστής στο αμαξοστάσιο του Τραμ με μισθό... 3.800
«Λεφτά υπάρχουν» για την καθαριότητα με απευθείας αναθέσεις στις συγκοινωνίες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) που «αλίευσε» στη «Διαύγεια» απόφαση με την οποία η δουλειά...
Καθαριστής στο αμαξοστάσιο του Τραμ με μισθό... 3.800

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας