• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.6°C / 11.9°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.6°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 4.0°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.5°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 10.4°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  76%

Ο κ. Τζακόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, ζημίωσε την επιχείρηση 64.604 ευρώ.

PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων

 • A-
 • A+

Να παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σκάνδαλο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που φέρεται ότι τελέστηκε επί των ημερών του, όταν βρισκόταν στο «τιμόνι» της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), προτείνει εισαγγελέας για πρώην υποψήφιο δήμαρχο της πόλης.

Πρόκειται για τον μηχανικό Σάκη Τζακόπουλο, που στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) και ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του λίγο πριν από τις εκλογές.

Ο κ. Τζακόπουλος διώκεται ως πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και της άμεσης συνέργειας σ' αυτήν, ενώ η δίωξη αφορά και δύο υπαλλήλους της ΕΥΑΘ, εκ των οποίων ο ένας ήταν διευθυντής Οικονομικών και η άλλη προϊσταμένη του λογιστηρίου.

Τη δίωξη εις βάρος τους άσκησε τον Μάρτιο του 2015 ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος, κατηγορώντας τον κ. Τζακόπουλο για απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένη εταιρεία λογισμικού που εισέπραξε χρήματα με την υπογραφή του, χωρίς καν να παραδώσει τέσσερα έργα, τα οποία της ανατέθηκαν.

Ωστόσο, μετά την απολογία του στον ανακριτή Οικονομικών Εγκλημάτων είχε αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων.

Τώρα, η εισαγγελέας Εφετών Μαγδαληνή Γαλάταλη προτείνει την παραπομπή του σε δίκη, όπως και των δύο εμπλεκόμενων υπαλλήλων της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ, από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως και τον Ιούνιο του 2005 ο κ. Τζακόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, τότε, ζημίωσε την επιχείρηση 64.604 ευρώ, καθώς παράτυπα και κατά παράβαση του κανονισμού προμηθειών της επιχείρησης, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, ανέθεσε στην εταιρεία Logic Dis τέσσερα έργα, αποδεχόμενος σχετικές προσφορές της, ενώ γνώριζε ότι για τέτοιου είδους ανάθεση αρμόδιο ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι ο ίδιος.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη δίωξη, χωρίς να υφίστανται τα νόμιμα δικαιολογητικά έγγραφα και δίχως να έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί κανένα από τα επίδικα έργα που αφορούσαν λογισμικά συστήματα διαχείρισης, έδωσε εντολή για την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής.

Από την πλευρά τους, οι δύο κατηγορούμενοι υπάλληλοι, ο ένας ως διευθυντής Οικονομικών της ΕΥΑΘ και η άλλη ως προϊσταμένη του λογιστηρίου, φέρεται ότι του παρείχαν άμεση συνδρομή και υπέγραψαν τα εντάλματα πληρωμής, ενώ γνώριζαν και αυτοί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την πληρωμή τους, καταβάλλοντας στην ανάδοχο εταιρεία συνολικά 64.604 ευρώ, χωρίς τα έργα να έχουν εκτελεστεί και παραδοθεί. Για όλα αυτά, το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ δεν είχε ιδέα!

Την εισαγγελική έρευνα, που κατέληξε σε δίωξη, είχε προκαλέσει επιστολή-καταγγελία από ανύπαρκτο πρόσωπο.

Ωστόσο, παρότι ο επιστολογράφος δεν βρέθηκε ποτέ, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από πταισματοδίκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο της έρευνας δεν βρέθηκαν πρωτόκολλα παραλαβής των έργων, αλλά ούτε και εισηγήσεις του αρμόδιου οργάνου της ΕΥΑΘ για τις τεχνικές προδιαγραφές, ούτε αποφάσεις του Δ.Σ.

Αντιθέτως διαπιστώθηκε ότι μέρος του ποσού που εισέπραξε ο ανάδοχος αφορούσε αναθέσεις άλλων έργων. Επίσης, τα τιμολόγια που έδωσε η εμπλεκόμενη εταιρεία στο λογιστήριο δεν συνοδεύτηκαν από κανένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους.

Σύμφωνα με ανωμοτί καταθέσεις υπαλλήλων της μηχανοργάνωσης, οι εφαρμογές λογισμικού ουδέποτε εγκαταστάθηκαν στην ΕΥΑΘ.

Πλέον, αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων η κρίση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης επί της εισαγγελικής πρότασης για την παραπομπή ή μη του κ. Τζακόπουλου και των υπαλλήλων σε δίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει «διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα τον διευθυντή δικτύου και μηχανικό της...
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
Ενας δρόμος... κακουργήματα! Νέα ποινική δίωξη, τη δεύτερη μέσα στον Αύγουστο, παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, για το σκάνδαλο με τις επιπλέον πληρωμές σηράγγων της...
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, πολίτες της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι νησιωτικών δήμων της χώρας, κατά της απόφασής της για τη νέα τιμολόγηση του νερού. «Το νερό δεν...
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
Κι άλλος εφοριακός πλούτιζε με... φακελάκια! Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετων Θεσσαλονίκης πρώην προϊστάμενος ΔΟΥ παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράνομο πλουτισμό. Σύμφωνα με το...
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν έδινε... λογαριασμό
Kάθειρξη έξι ετών σε υπάλληλο της ΕΥΑΘ που... ρούφηξε 325 χιλιάδες ευρώ από το ταμείο επέβαλε χθες το μεσημέρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντάς του, πάντως, το ελαφρυντικό της...
Δεν έδινε... λογαριασμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χωρίς δημόσιο χρήμα δεν επιβιώνει ο ΟΑΣΘ»
Απορρίφθηκε χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας των...
«Χωρίς δημόσιο χρήμα δεν επιβιώνει ο ΟΑΣΘ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας