Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα μέλη της Στοάς ζητούν φως

Τεκτονικό Ιδρυμα «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος»

Τα μέλη της Στοάς ζητούν φως

  • A-
  • A+

Το τελευταίο διάστημα μεγάλο μέρος των πάσης φύσεως φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχονται από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, αποδεικνύονται από εξαιρετικά σπάταλα έως άκρως επιλήψιμα ακόμα και σε ποινικό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες του 2014, διαχειριστική αδιαφάνεια προέκυψε και για το Τεκτονικό Ιδρυμα με τον διακριτικό τίτλο «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος».

«Οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είχαν εντολή από τον τότε αντεισαγγελέα, Παναγιώτη Νικολούδη, να διερευνήσουν καταγγελίες για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών χωρίς παραστατικά, αλλά και για ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος» («Παραπολιτικά», 25/9/2014).

Τον Απρίλη του 2014 κατατέθηκε αναφορά του Μ. Πετρόπουλου -μέλους του Τεκτονικού Ιδρύματος- στην Εισαγγελία Πρωτοδικών «για παράνομες πράξεις επί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την οικονομική διαχείριση των εμπλεκομένων: Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του σωματείου Τεκτονική Αδελφότητα, του Τεκτονικού Ιδρύματος και των διοικήσεών τους, που αποτελούνται από φυσικά πρόσωπα που εναλλάσσονται στη διοίκηση των παραπάνω».

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδας αφορά ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, ωστόσο το συγκεκριμένο ίδρυμα (Τεκτονικό) χρησιμοποιεί το ίδιο διακριτικό (Μεγάλη Στοά) στον τίτλο του.

Οταν έγινε γνωστή η συγκεκριμένη αναφορά του υπογράφοντος, ο ίδιος και τα μέλη που συντάχτηκαν με το αίτημά του διαγράφτηκαν από το 11μελές συμβούλιο.

Πέρα όμως από τις καταγγελίες των υπό διαγραφή μελών προέκυψαν και σημαντικά ευρήματα έκθεσης (2014) της ελεγκτικής εταιρείας DELOITTE (που έγινε με εντολή της διοίκησης του ιδρύματος), τα οποία φαίνεται να αφορούν σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι «μπορεί να προκληθεί σύγχυση λόγω ταυτότητας της επωνυμίας της ένωσης προσώπων “Μεγάλη Στοά της Ελλάδος” και του διακριτικού τίτλου (Μεγάλη Στοά της Ελλάδος) που χρησιμοποιείται από το σωματείο Τεκτονική Αδελφότητα [...] η σύγχυση προς τους τρίτους και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σωματείων μπορούν να δημιουργηθούν όταν δημιουργείται πλάνη ως προς την ταυτότητα του Σωματείου».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «το φιλανθρωπικό Σωματείο Τεκτονική Αδελφότητα ιδρύθηκε από τα μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας το 2009 για να συγκεντρώνει ουσιαστικά τις εισφορές όλων των μελών των Τεκτονικών Στοών που λειτουργούν στην Ελλάδα, με περίπου 6.000 μέλη».

Οπως προκύπτει από τους ισολογισμούς (περιοδικό ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ), τα έσοδα του σωματείου από δωρεές και εισφορές μελών ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία μεταφέρονται συνήθως στο ίδρυμα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε εκκρεμεί από το 2014 στην Οικονομική Αστυνομία, καθώς η διερεύνηση φαίνεται να αφορά θέματα δημοσίου συμφέροντος και τυχόν απώλειας εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από έγγραφα που διαθέτει η «Εφ.Συν.» και ο Δήμος Αθηναίων, μετά από επιστολή (3/6/2014) της διεύθυνσης Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, που έχει αρμοδιότητες εποπτείας, προχώρησε σε εισηγήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο για ορισμό επιτρόπου στο ίδρυμα (όπως προβλέπει ο νόμος), χωρίς ωστόσο να έχει εδώ και ένα 6μηνο εισαχθεί προς συζήτηση καμία από τις εισηγήσεις.

H γενική συνέλευση

Τέλος, το εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι δύο μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος έστειλαν πρόσκληση για γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες το ερχόμενο Σάββατο, με θέματα, εκτός των άλλων, την επίσημη διαγραφή των μελών που προαναφέραμε αλλά και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο διάλυσης του σωματείου.

Αυτό το πιθανό ενδεχόμενο ίσως εμποδίσει την όποια δικαστική και οικονομική διερεύνηση στα ζητήματα διαχείρισης και διάθεσης των πόρων από τη διοίκηση του ιδρύματος.

Ακόμα κι αν δεν υιοθετεί κανείς την οποιαδήποτε κατηγορία μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, δημιουργεί εύλογη απορία η ξαφνική πρόθεση του Δ.Σ. να διαλυθεί το ίδρυμα.

Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι παρόμοια πρόθεση είχαν και έχουν εκδηλώσει πρόσφατα και άλλα κοινωφελή ιδρύματα που διαπιστωμένα έχουν διαπράξει μέχρι και κακουργηματικές πράξεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πόρων που διαθέτουν.

Επιχείρηση για την απομάκρυνση, από το λιμάνι του Ηρακλείου, των 410 τόνων εκρηκτικών, που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Andromeda» στα ανοιχτά της Κρήτης, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυσιπλοΐα με κερδοφόρα φορτία θανάτου
Σε μια σιωπηλή δίκη εξελίσσεται και η δίκη του πλοίου «Andromeda» που φέρεται να μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικών στην απαγορευμένη ζώνη της Λιβύης ● Σύμφωνα με το βούλευμα, οι συνολικά εννέα κατηγορούμενοι,...
Ναυσιπλοΐα με κερδοφόρα φορτία θανάτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θυμάται τον δολοφόνο ρατσιστή Καζάκο;
Μια θλιβερή επέτειος 19 χρόνια μετά, μέσα από τις παλιές σελίδες του «Ιού της Ελευθεροτυπίας». Ενα στυγερό ρατσιστικό έγκλημα, που περιείχε εικόνες από το... μέλλον. • Δύο συνεχόμενα βράδια του 1999 τριγύριζε...
Ποιος θυμάται τον δολοφόνο ρατσιστή Καζάκο;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είμαι 728 μέρες καθαρός!»
Υπάρχουν παράθυρα που αφήνουν να μπει λίγο φως ακόμα και μέσα στις φυλακές και δίνουν ελπίδα στους «στιγματισμένους». Ενα τέτοιο παράθυρο είναι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ, που λειτουργούν κυρίως...
«Είμαι 728 μέρες καθαρός!»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι μέλη του Δ.Σ. της UNICEF εμπόδισαν την κάθαρση!
Τελειωμό δεν έχει ο διεθνής διασυρμός με την υπόθεση διαπλοκής που επέφερε τη διαγραφή της ελληνικής UNICEF, η οποία ίσως είχε αποφευχθεί αν τα 6 από τα 9 μέλη του τελευταίου Δ.Σ. του οργανισμού δεν...
Εξι μέλη του Δ.Σ. της UNICEF εμπόδισαν την κάθαρση!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα
Η αλήθεια για τον ΕΝΦΙΑ και την ιδιωτική φιλανθρωπία. Ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα ιδρύματα για τα κτίρια στα οποία φιλοξενούν τρόφιμους - παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς. Πληρώνουν μόνο για τα (πολλά)...
Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαϊκισμός, ψηφοθηρία ή απλή αφέλεια;
Θυμίζοντας τη μέθοδο της πρώην ένδοξης κρυφής δημοσιογραφικής κάμερας, με το φανερό κινητό και προκειμένου να πείσει -όπως ο θείος του- ότι για όλα φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο, o Κ. Μπακογιάννης κατέγραψε...
Λαϊκισμός, ψηφοθηρία ή απλή αφέλεια;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας