Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντεργατικά κόλπα των ξενοδόχων

Από την πλευρά των ξενοδόχων του Ηρακλείου η επίσημη δικαιολογία για τη διάλυση της Ενωσής τους είναι η μη συμμετοχή των μελών.

EUROKINISSI

Αντεργατικά κόλπα των ξενοδόχων

  • A-
  • A+

Με το κόλπο της... διάλυσης του επίσημου φορέα τους, οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου προσπαθούν να αποφύγουν την τήρηση των υποχρεώσεών τους έναντι των εργαζομένων τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το τοπικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καταγγέλλουν πως οι περισσότεροι ξενοδόχοι στο Ηράκλειο αρνούνται να τηρήσουν τη διετή Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).

Η σύμβαση προβλέπει κατώτατο μισθό 761 ευρώ για το 2016 και αύξηση 1% από τον Απρίλιο του 2017, με βάση όμως νόμο που πέρασε ήδη από το πρώτο Μνημόνιο η συγκεκριμένη συμφωνία δεσμεύει μόνο τα μέλη των τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων σε όλη τη χώρα και όχι όλους τους ξενοδόχους.

«Το κόλπο που έχουν βρει εδώ και καιρό είναι να διαγράφονται από μέλη των Ενώσεων ώστε να μην τους δεσμεύει η σύμβαση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.

«Τώρα έφτασαν να καταργήσουν εντελώς την Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου με στόχο να προσλαμβάνουν προσωπικό με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 580 ευρώ. Εφόσον δεν υπάρχει Ενωση, δεν έχουμε και κανένα θεσμικό όργανο των ιδιοκτητών για να κάνουμε διάλογο», αναφέρει ο ίδιος.

Ενώ οι ξενοδόχοι πανηγυρίζουν κάθε χρονιά για την αύξηση των αφίξεων, στους εργαζόμενους αντιστοιχεί όλο και μικρότερο κομμάτι της πίτας, με τις καταγγελίες για συνθήκες... γαλέρας να αυξάνονται.

«Το καλοκαίρι ήρθε στο Σωματείο γυναίκα συνάδελφος από ξενοδοχείο της Χερσονήσου και μας κατήγγειλε πως ενώ έχει προσληφθεί ως τετράωρη, ο ιδιοκτήτης την υποχρέωνε να εργάζεται 12 ώρες», λέει ο κ. Κοκολάκης.

«Ανδρας συνάδελφος προσλήφθηκε ως σερβιτόρος σε ξενοδοχείο πολυτελείας 5 αστέρων στη Χερσόνησο με τη συμφωνία να προβλέπει 2 ρεπό τον μήνα και 600 ευρώ. Λιγότερο από 20 ευρώ μεροκάματο για πάνω από 8 ώρες δουλειάς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μπάμπης Δεσποτάκης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Πάμε για ελέγχους σε ξενοδοχεία στο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου και δεν βρίσκουμε ούτε έναν ασφαλισμένο, ειδικά στην αρχή της σεζόν.

»Είναι κοινό μυστικό πως λειτουργούν γραφεία στα οποία παραγγέλνει ο ξενοδόχος πόσους εργαζόμενους θέλει να του στείλουν από Ρουμανία, Πολωνία, Βουλγαρία, τους οποίους βαφτίζουν μαθητευόμενους και τους πληρώνουν με 250 ευρώ για να δουλεύουν όλη μέρα», λέει ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

 

Τα εξώδικα

Η μόνη λύση που μένει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους για να διεκδικήσουν όσα προβλέπει η κλαδική σύμβασή τους είναι να κινηθούν νομικά.

Σε πρώτη φάση το Σωματείο απέστειλε εξώδικα προς τους ιδιοκτήτες 110 μεγάλων ξενοδοχείων του Ηρακλείου, καλώντας τους σε διάλογο για την υπογραφή συμβάσεων, έστω και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Πάντως, από την πλευρά των ξενοδόχων του Ηρακλείου η επίσημη δικαιολογία για τη διάλυση της Ενωσής τους είναι η μη συμμετοχή των μελών και ως εκ τούτου η αδράνεια του φορέα, όπως αναφέρει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ενωσης Νίκος Χαλκιαδάκης.

Για όσο λειτουργούσε η Ενωση, πάντως, σε όλες τους τις δημόσιες τοποθετήσεις τα μέλη της ισχυρίζονταν πως η Ενωση δεν ήταν ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε μπορούσε να υποχρεώσει τα μέλη της να τηρήσουν τη νομοθεσία.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού
Εργαζόμενοι που προσελκύονται με παραπλανητικές μεθόδους από το εξωτερικό προσφέρουν μαύρη και κακοπληρωμένη (υπερ)εργασία σε ελληνικά ξενοδοχεία. Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα για τις εταιρείες-μεσάζοντες και...
Το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Kινητοποίηση εργαζομένων στο Athens Ledra για τα δεδουλευμένα
Με ένα συμβολικό οδόφραγμα στη λεωφόρο Συγγρού, έξω από το ξενοδοχείο Athens Ledra και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων...
Kινητοποίηση εργαζομένων στο Athens Ledra για τα δεδουλευμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάπτυξη στη «βαριά βιομηχανία», με απλήρωτους εργαζόμενους
Μετά τον πρόσφατο θάνατο από εξάντληση 19χρονης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, στην «Εφ.Συν.» καταγγέλθηκε επώνυμα από υπάλληλο ξενοδοχείου στην Κέρκυρα ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον πρώην εργοδότη...
Ανάπτυξη στη «βαριά βιομηχανία», με απλήρωτους εργαζόμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας σε γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου
Την αδιαφορία των ιθυνόντων να διασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας στα γραφεία και τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγγέλλει το Σωματείο...
Καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας σε γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνα: Παγιδευμένοι στον παράδεισο – Το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού
Μια πολύμηνη διασυνοριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας φέρνει στο φως των ρόλο των εταιρειών μεσαζόντων αλλά και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες...
Έρευνα: Παγιδευμένοι στον παράδεισο – Το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος «ροκανίζει» δικαιώματα 27 εργαζομένων
Επειτα από διαδοχικές συμβάσεις εργασίας και μία δικαστική νίκη -απόφαση που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- οι εν λόγω εργαζόμενοι έρχονται εκ νέου αντιμέτωποι με την ανεργία.
Ο δήμος «ροκανίζει» δικαιώματα 27 εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας