Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν είναι πολλά τα 28 ευρώ, είναι πολλοί οι κρατούμενοι

Από τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μέση δημόσια δαπάνη ανά φυλακισμένο

Δεν είναι πολλά τα 28 ευρώ, είναι πολλοί οι κρατούμενοι

  • A-
  • A+

Πόσο κοστίζει η φυλακή; Πόσο πληρώνει ο φορολογούμενος για τον κάθε κρατούμενο; Πόσο επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μια δεκαετής ή μια εικοσαετής κάθειρξη ή τα ισόβια;

Πόσες σπατάλες και πόσα οικονομικά κενά διέπουν το σωφρονιστικό σύστημα; ​Ποιο είναι το κόστος των ευρωπαϊκών καταδικών της χώρας για τις άθλιες συνθήκες φυλάκισης;

Πόσο, τέλος, επηρεάζεται η απόδοση δικαίου από την έλλειψη οικονομικών προϋποθέσεων;

Σε αυτά, αλλά και πολλά άλλα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει η έκθεση που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Νίκο Παρασκευόπουλο και τους συνεργάτες του, με αντικείμενο το κόστος λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος.

Τα στοιχεία της έκθεσης θα χρησιμοποιηθούν και θα βοηθήσουν καθοριστικά στον σχεδιασμό της αντιεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής και φυσικά θα συμβάλουν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο υπουργός εξήγησε τη σημασία που έχει αυτή η πρώτη πλήρης καταγραφή του κόστους λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και σημείωσε ότι στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν στελέχη που ανήκουν στο δυναμικό του υπουργείου, με επικεφαλής συντονιστή τον γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Ε. Φυτράκη, και ως εκ τούτου δεν υπήρξε το οποιοδήποτε επιπλέον κόστος στη σύνταξη της έκθεσης.

«Ασφάλεια και σεβασμός»

«Οι δύο αξίες που οφείλουν να διέπουν ένα σωφρονιστικό σύστημα είναι η ασφάλεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να υπηρετηθούν όμως αυτές οι αξίες, χρειάζονται και οι οικονομικές προϋποθέσεις. Οι δομές του συστήματος πρέπει πάντα να διευκολύνουν την κυρίαρχη αξία, που δεν είναι άλλη από την επανένταξη», είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τα ευρήματα της έκθεσης δημοσιοποίησε ο Ε. Φυτράκης, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά παρουσιάζονται και στην Ελλάδα (όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) τα οικονομικά στοιχεία των φυλακών.

«Μέχρι τώρα είχαμε τις καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης, αλλά σήμερα γνωρίζουμε το τι συνεπάγονται οι ποινές για τον Ελληνα φορολογούμενο», τόνισε ο Ε. Φυτράκης, γνωστοποιώντας ότι μόνο από τις 16 συνολικά καταδίκες εναντίον της, η χώρα επιβαρύνθηκε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυσκολία της πλήρους καταγραφής, δεδομένου ότι οι δαπάνες αφορούν, εκτός από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. (κόστος μεταγωγών, φρουρές κ.λπ.), το υπ. Υγείας (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία), αλλά και το υπουργείο Παιδείας (εκπαιδευτικές δομές εντός φυλακών).

Η καταγραφή έγινε με τα δεδομένα του 2014, στη βάση του πόσοι κρατούμενοι πέρασαν από τις φυλακές, ενώ το κόστος υπολογίστηκε στα 28,18 ευρώ ανά ημέρα κράτησης και στα 10.287 ευρώ -τόσο κόστιζε ο κρατούμενος- ανά έτος.

Ηδη αυτό το νούμερο κατατάσσει την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την ημερήσια δαπάνη για τον κρατούμενο.

Αυτό, κατά τον Ε. Φυτράκη, καταγράφει την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας δαπάνης.

Παράλληλα, μετά από συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, άμεσα θεσπίζεται ο θεσμός των επιτρόπων και ο συστηματοποιημένος έλεγχος των δαπανών της κάθε φυλακής, ώστε να περιοριστούν δαπάνες που δεν είναι αναγκαίες.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο απίστευτο παράδειγμα των λυμάτων στις φυλακές Μαλανδρίνου, που επί 15 χρόνια από την κατασκευή τους δεν διαθέτουν σύστημα αποχετευτικό, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να ξοδεύονται για τη μεταφορά τους με βυτιοφόρα πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Τώρα το υπουργείο αναζητάει μια λύση οικολογική και οικονομική ώστε να σταματήσει αυτή η σπατάλη.

Το πρώτο βήμα έγινε με την αποσυμφόρηση και απομένουν ακόμα πολλά μέχρι να εξορθολογιστεί το σύστημα, συμπλήρωσε ο κ. Φυτράκης, ενώ χαρακτήρισε μια καλή βάση δεδομένων τη συγκεκριμένη καταγραφή.

Δυνατότητες εξοικονόμησης

Απαντώντας στις ερωτήσεις, τόσο ο υπουργός όσο και ο Ε. Φυτράκης αναφέρθηκαν στις δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων που θα προκύψουν με την επέκταση των εναλλακτικών μορφών κράτησης, των αγροτικών φυλακών και των προϊόντων που παράγουν και περιέγραψαν τα άμεσα μέτρα, κάποια εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση συγκεκριμένων νοσοκομειακών μονάδων με την κατά τόπους φυλακή για την αποφυγή άσκοπων μεταγωγών.

Υπήρξαν διαβεβαιώσεις και για την καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης στον σταθμό αυξημένης φροντίδας (Νοσοκομείο Κορυδαλλού) και τη βελτίωση των υποδομών του. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναμένονται 1.100 νέοι υπάλληλοι, που με τον σταδιακό ερχομό τους θα ανακουφίσουν αποτελεσματικά το σύστημα και θα στελεχώσουν και τις υπάρχουσες άδειες πτέρυγες κάποιων φυλακών.

Ο επίλογος της έκθεσης αναφέρει:

«Η πρώτη αυτή συστηματική προσπάθεια υπολογισμού της δαπάνης που συνεπάγεται για το ελληνικό Δημόσιο η φυλάκιση ενός ανθρώπου είναι χρήσιμη, τόσο στον σχεδιασμό της αντιεγκληματικής πολιτικής όσο και στην υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Η φυλάκιση κοστίζει και, συνεπώς, η προσφυγή σ’ αυτήν πρέπει, και για τον λόγο αυτό, να είναι προσεκτική και να γίνεται μόνο, όταν είναι αναγκαία. H αξία της επανένταξης αναδεικνύεται, τέλος, καθώς αυτή, μέσα από τη μείωση της υποτροπής, συμβάλλει όχι μόνο στην αντιεγκληματική πολιτική, αλλά και επιπλέον στην εξοικονόμηση πόρων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αποθήκη - σουίτα για «εκλεκτούς»
Μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων αντιδρά (ξανά) στην προσπάθεια για ένα σύστημα ισονομίας και διαφάνειας. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, οι ίδιοι που κάποτε αντέδρασαν στον νόμο Κουβελάκη και βαρύνονται με σωρεία...
Η αποθήκη - σουίτα για «εκλεκτούς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραπολιτική... δημοσιογραφία
Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην προσπάθεια σύνδεσης της κυβέρνησης, και ειδικά του υπουργού Δικαιοσύνης, με τον χώρο των κατηγορουμένων για τρομοκρατία, αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο στη «δίκη προθέσεων» μιας...
Παραπολιτική... δημοσιογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτες επισκέψεις στις φυλακές
Χθες το πρωί έγινε η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Εξαρχής ο Νίκος Παρασκευόπουλος είχε ιεραρχήσει ως πρωτεύον το ζήτημα της υγείας των κρατουμένων. Ηταν...
Οι πρώτες επισκέψεις στις φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση συρρικνώνει και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
Αλλη μια μεταμεσονύχτια τροπολογία ήρθε να συμπληρώσει τις εκατοντάδες ανάλογες τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν πλέον μία από τις νέες συνήθειες της κυβέρνησης των «αρίστων».
Η κυβέρνηση συρρικνώνει και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομφούζιο στις φυλακές με κυβερνητική ευθύνη
Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί στις ελληνικές φυλακές καθώς τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και εκκρεμούν αιτήματα κρατουμένων για μετακίνησή τους.
Κομφούζιο στις φυλακές με κυβερνητική ευθύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιτίθενται (ξανά) με τον γνωστό τρόπο στο υπουργείο
Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της επιτίθεται κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά σχετικά με την προχθεσινή συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιτίθενται (ξανά) με τον γνωστό τρόπο στο υπουργείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας