• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 29.9°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 22.9°C / 30.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 29.9°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  0 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 30.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  0 BF
  31%
EUROKINISSI

Μετρούν τις αρχαιότητες

 • A-
 • A+

Με τη διάθεση άλλων 25 εκατ. ευρώ ξεκινούν και οι αρχαιολογικές ανασκαφές για το μετρό της Θεσσαλονίκης που είχαν διακοπεί στα τέλη του 2015.

Τον τελευταίο μήνα έχουν ανοίξει πάλι τα εργοτάξια στους σταθμούς Πατρικίου, Νέας Ελβετίας και Βούλγαρη, καθώς και στο αμαξοστάσιο, αλλά το μέλλον του μεγαλύτερου έργου της πόλης αναμένεται να κριθεί τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τη μεγάλη διαιτησία με την οποία οι εργολάβοι διεκδικούν αποζημίωση από το Δημόσιο 350 εκατ. ευρώ. Από την έκβασή της θα εξαρτηθεί η συνολική συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και τους εργολάβους, που θα εισαχθεί στη Βουλή για επικύρωση.

Οι συνολικές διεκδικήσεις των εργολάβων ανέρχονται σε 720 εκατ. ευρώ και από τις έως τώρα εκδικάσεις έχουν κατοχυρώσει 90 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία που υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην «Αττικό Μετρό» και τους εργολάβους αφορά τη διάθεση 25 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος των αρχαιολογικών δαπανών στα 125 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό δεν περιλαμβάνονται τα κονδύλια για τις ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου, αφού δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Οι εργασίες, που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, έχουν φτάσει σε βάθος 7 μέτρων, αλλά πρέπει να συνεχιστούν για άλλα δύο για την πλήρη αποκάλυψή τους.

Οι αρχαιολόγοι αναμένεται να ξαναπιάσουν δουλειά στο εργοτάξιο του αμαξοστάσιου στη Νέα Ελβετία και μέσα στον σταθμό της Αγίας Σοφίας.

Συνεργεία θα αναπτυχθούν επίσης στις εισόδους/εξόδους άλλων τεσσάρων σταθμών (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Συντριβανίου και Αγίας Σοφίας), αλλά λόγω της θέσης τους δεν θα επηρεάζουν τις εργασίες στις σήραγγες. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν υλοποιηθεί κατά 85% και οι εργαζόμενοι σ' αυτόν τον τομέα αναμένεται να φτάσουν τους 400.

Στη βασική γραμμή των 7,8 χλμ. απομένει να ανοιχτούν δύο κομμάτια της σήραγγας:

◼ Το τελευταίο τμήμα του 1,9 χλμ. από την Ανάληψη ώς τη Νέα Ελβετία, που θα κατασκευαστεί με τους μετροπόντικες. Τα δύο γιγαντιαία μηχανήματα συναρμολογούνται και θα αρχίσουν την εκσκαφή ανάποδα, από το τέρμα προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

◼ Το κομμάτι του 1,1 χλμ. που θα συνδέσει το αμαξοστάσιο της Νέας Ελβετίας με τη βασική γραμμή, θα κατασκευαστεί με ανοιχτό όρυγμα. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες (μετακινήσεις δικτύων κ.λπ.).

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται τα εργοτάξια στην επέκταση των 6,7 χλμ. ώς τη Μίκρα, όπου προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή των σταθμών. Κανονικά οι δύο μετροπόντικες έπρεπε ώς το τέλος του μήνα να μεταφερθούν στις σήραγγες της επέκτασης.

Λόγω των καθυστερήσεων στη βασική γραμμή, αναμένεται να πιάσουν δουλειά ένα χρόνο αργότερα.

Η αλλαγή, μαζί με τη σχετική αποζημίωση, θα συμπεριληφθεί στην τελική ενιαία συμφωνία, αφού πλέον ολόκληρο το έργο των 14,5 χλμ. με τους 18 σταθμούς έχει περάσει στη δικαιοδοσία του «Ακτωρα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις καθυστερήσεις σε... χρυσό
Ενάμιση μήνα μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ για τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης δεν έχει υπογραφεί η πρόταση από τη Λίνα Μενδώνη ● Οι ολέθριες κυβερνητικές επιλογές αξιοποιούνται από τους...
ΜΕΤΡΟντας τις καθυστερήσεις σε... χρυσό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεθνής κατακραυγή για το «ξερίζωμα» των αρχαιοτήτων
Ορατό είναι το ενδεχόμενο διασυρμού της χώρας λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση για την προστασία των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου.
Διεθνής κατακραυγή για το «ξερίζωμα» των αρχαιοτήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρόντας ανάποδα
Στον σταθμό Νομαρχία έφτασε ο ένας από τους δύο μετροπόντικες που κατασκευάζουν τις δίδυμες σήραγγες στο πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2020 θα ανοίξουν οι εννέα πρώτοι σταθμοί και στις...
Μετρόντας ανάποδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φως στην άκρη του τούνελ για το μετρό Θεσσαλονίκης
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης του έργου, ο πρώτος μετροπόντικας ολοκλήρωσε τη μία από τις δίδυμες σήραγγες της βασικής γραμμής και μέσα στον Μάρτιο θα ακολουθήσει και το...
Φως στην άκρη του τούνελ για το μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το... Βατερλό του μετρό
Νέα δεδομένα στα έργα του πολύπαθου μετρό της Θεσσαλονίκης δημιουργεί η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ορίζει ότι τα σημαντικά ευρήματα στον σταθμό της οδού Βενιζέλου θα...
Το... Βατερλό του μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονά-ζυγά κερδίζουν οι εργολάβοι
Είτε αποχωρήσει οριστικά η κοινοπραξία από το «στοιχειωμένο» έργο είτε συνεχιστεί ως έχει και με άγνωστο χρονοδιάγραμμα παράδοσης, οι αποφάσεις της διαιτησίας και οι αποζημιώσεις θα επιβαρύνουν το ελληνικό...
Μονά-ζυγά κερδίζουν οι εργολάβοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας