• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Στη χθεσινή παρουσίαση του Οδηγού, οι συντελεστές του μίλησαν για τις περιπτώσεις που συνάντησαν κατά τις εξορμήσεις τους στις γειτονιές της κρίσης, τους ανθρώπους που άκουσαν και είδαν

Οδηγός επιβίωσης για ευάλωτους συνανθρώπους μας

 • A-
 • A+

Είναι οι άνθρωποι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από όλους μας, αυτοί για τους οποίους σχεδιάζονται οι πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά δυστυχώς είναι οι ίδιοι που αγνοούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που τους αφορούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ωφεληθούν από αυτές.

Αυτή η διαπίστωση, που συνιστά τον ορισμό του αποκλεισμού, ήταν που οδήγησε τον Συνήγορο του Πολίτη να εκδώσει τον Οδηγό δικαιωμάτων και παροχών για ευάλωτες ομάδες, μια χρήσιμη και χρηστική πρωτοβουλία, ώστε οι πολίτες όχι απλώς να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και να μπορέσουν να τα ασκήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις σχεδόν 18.000 αναφορές που δέχτηκε η Αρχή τη διετία 2014-2015, προέκυψε ότι τουλάχιστον οι μισοί πολίτες δεν γνώριζαν την ύπαρξη των ευνοϊκών ρυθμίσεων που τους αφορούσαν, αλλά ούτε τους φορείς, στους οποίους μπορούσαν να απευθυνθούν, προκειμένου να ωφεληθούν από τις σχετικές παροχές.

Στη χθεσινή παρουσίαση του Οδηγού, οι συντελεστές του μίλησαν για τις περιπτώσεις που συνάντησαν κατά τις εξορμήσεις τους στις γειτονιές της κρίσης, τους ανθρώπους που άκουσαν και είδαν, μερικούς από τα τέσσερα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που κινούνται μεταξύ ορίου φτώχειας και ακραίας φτώχειας χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Εθιξαν την κατακερματισμένη κοινωνική πολιτική που αδυνατεί να φτάσει σε αυτούς στους οποίους απευθύνεται, τη δυσλειτουργία της διοίκησης που δυσκολεύεται ακόμη και να τους αφουγκραστεί, πόσο μάλλον να τους βοηθήσει, για το κράτος που τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία που συλλέγει είναι μέσω του φορολογικού συστήματος ΤΑΧΙS, που ενδιαφέρεται μόνο για χρηματοοικονομικά στοιχεία, αγνοώντας όλες τις άλλες παραμέτρους που συνθέτουν τις ευάλωτες ομάδες και τις ανάγκες τους.

«Πολλοί ήθελαν απλά να τους ακούσουμε», είπε η κ. Καλαβάνου, εκ των συντακτών του Οδηγού. Είχε πολλά να πει για τους ανθρώπους που δεν κοιμούνται το βράδυ καθώς βρέθηκαν άνεργοι, επειδή δεν ήξεραν πώς να διεκδικήσουν το επίδομα ανεργίας εντός 60 ημερών από την απόλυσή τους και άλλους που δεν προσέγγισαν τη διοίκηση από φόβο ή ντροπή και κατέφυγαν για βοήθεια στον Συνήγορο προκειμένου να πληροφορηθούν τελικά για τις διευκολύνσεις που δικαιούνται.

Ταυτόχρονα ο Οδηγός αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για τις διοικητικές υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και χάνονται μέσα στις δαιδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με 11 ενότητες, ο Οδηγός -με βάση την εμπειρία του Συνηγόρου από τη διερεύνηση των αναφορών των πολιτών- αποτελεί την πιο καλοδεχούμενη προσπάθεια να καλυφθεί το κενό της ενημέρωσης των πολιτών για αυτά που δικαιούνται, για αυτά που κάθε αρχή και υπηρεσία θα πρέπει να διαθέτει, προκειμένου να εξυπηρετήσει όσους χρειάζονται στήριξη ώστε να αντεπεξέλθουν.

■ Από σήμερα θα είναι διαθέσιμος και στον ιστοχώρο www.synigoros-solidarity.gr., στον οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση με νέες πληροφορίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταπολεμώντας το θηρίο της φτώχειας στα χρόνια της κρίσης
Πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης των ανισοτήτων από το 2008 έως σήμερα και ποιες πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κατώτατος μισθός, κοινωνικά επιδόματα κ.ά.) περιόρισαν το κακό.
Καταπολεμώντας το θηρίο της φτώχειας στα χρόνια της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κρίση είναι πλέον... (απ)ανθρωπιστική
Πληθώρα αναφορών πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, «ανθρωπιστική κρίση μέσα στην ανθρωπιστική κρίση» το προσφυγικό-μεταναστευτικό, συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων,...
Η κρίση είναι πλέον... (απ)ανθρωπιστική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης
Στις νέες μορφές οικογένειας που προκύπτουν από την κρίση αυξάνονται οι γυναίκες κουβαλήτριες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ανεργία, η έλλειψη εισοδήματος αλλά και οι περικοπές στις επιχορηγήσεις δημόσιων δομών...
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οψεις της ανισότητας
Ηταν μια ξεχωριστή βραδιά αυτή που γέμισε με περισσότερα από 500 άτομα το Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση του τρίτομου βιβλίου «Mirrors. Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση» των...
Οψεις της ανισότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ανισότητα βαθαίνει τις κοινωνικές πληγές
Δεν έχουν πληγεί όλοι με τον ίδιο τρόπο καθώς στο διάστημα 2008-2014, το 10% των φτωχότερων νοικοκυριών είχε απώλεια 85% ενώ οι απώλειες του 30% των υψηλότερων εισοδημάτων ήταν 17%-20%. Αθροίζοντας τους...
Η ανισότητα βαθαίνει τις κοινωνικές πληγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας