• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.3°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 30.5°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  48%

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στο γεγονός ότι η καλλιέργεια της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης αποτελεί επιδοτούμενη καλλιέργεια και διευκρινίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με την ινδική

Εξ οικείων... βουλευτών τα βέλη περί κάνναβης

 • A-
 • A+

Ερώτηση Νο 8 (!) από 20 μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την κυβερνητική αδράνεια όσον αφορά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την καλλιέργεια βιομηχανικής/κλωστικής κάνναβης, καθώς και για την ιατρική χρήση της.

«Με λίγα λόγια, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να αποβεί θετικός παράγοντας στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναπροσανατολίσει και να αναπτύξει εκ νέου την πρωτογενή και δευτερογενή της παραγωγή, ενώ παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εδαφών».

Αν δεν επρόκειτο για απόσπασμα από ερώτηση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί κριτική για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση που συνοδεύει την -από το 2013- νομοθετημένη καλλιέργειά της και παραμένει κενό γράμμα έκτοτε, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εκδίδει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Ομως, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίο αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των αρμόδιων υπουργών, αλλά το γεγονός ότι στην ερώτησή τους οι 20 βουλευτές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν την πλήρη νομιμοποίηση και της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους, καθώς τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα την καθιστούν ως ένα αναντικατάστατο φάρμακο για μια σειρά από ασθένειες.

Ερωτάστε, κ.κ. υπουργοί

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών καλούνται να απαντήσουν «σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να καταστήσουν νόμιμη την παραγωγή, μεταποίηση και αξιοποίηση τόσο της βιομηχανικής όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης;».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται, τόσο στο γεγονός ότι η καλλιέργεια της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης αποτελεί μια επιδοτούμενη καλλιέργεια εδώ και χρόνια, διευκρινίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με την ινδική, καθώς διαφέρει η περιεκτικότητά της στην ψυχοτρόπο ουσία THC, ενώ εκτενή αναφορά κάνουν στις χρήσεις της.

Οπως αναφέρουν: «Τη στιγμή που για χιλιάδες χρόνια και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, οι άνθρωποι έφτιαχναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καραβόπανα, τα σχοινιά, τα νήματα και τα κορδόνια, τα υφάσματα, το φωτιστικό λάδι, το χαρτί, χρώματα και βερνίκια, καθώς και τόσα άλλα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους από το φυτό της κάνναβης, είναι αδιανόητο εμείς σήμερα να τη θεωρούμε ένα επιβλαβές φυτό.

»Πλέον χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για καλλυντικά, μονώσεις, κατασκευές κτιρίων, κτηνοτροφές, ενώ θεωρείται και superfood (τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με άλλες).

»Από την κάνναβη όχι μόνο παράγονται χιλιάδες διαφορετικά χρήσιμα προϊόντα, αλλά πολλά από αυτά είναι πιο ανθεκτικά και καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα χημικά ή με άλλες πρώτες ύλες (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χαρτιού), ενώ η επίδρασή τους στο περιβάλλον είναι ασύγκριτα καλύτερη.

»Χρησιμοποιούνται όλα της τα στελέχη και άρα δεν πετιέται τίποτα, δεν έχει μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες».

Αναπτυξιακή ώθηση

Πέρα από την αντικατάσταση των εισαγωγών προϊόντων κλωστικής κάνναβης από το εξωτερικό και τη διέξοδο που δίνει η καλλιέργειά της στο πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών, όπως της νότιας Κρήτης, οι βουλευτές αναφέρουν ότι η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

«Δεν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της επανανομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης», προσθέτουν.

Οσο για το αίτημα νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους; «Είναι επίσης καίριο», παρατηρούν, παραθέτοντας όχι μόνο την προϊστορία της και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «πρώτης τάξεως θεραπευτικό μέσο» για σειρά ασθενειών που η φαρμακοβιομηχανία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αλλά φτάνουν και στο σήμερα που «όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τις ευεργετικές και ενίοτε πλήρως θεραπευτικές συνέπειες της χρήσης της ινδικής κάνναβης και κυρίως του ελαίου που προέρχεται από το φυτό».

Κάνουν συγκεκριμένες αναφορές στην «αποδεδειγμένη ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων παθήσεων», αλλά και πληθώρας ασθενειών που «καθιστούν τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία έχει επέλθει σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, επιβεβλημένη» και αναφέρονται και στις παράπλευρες απώλειες της ποινικοποίησης (εξώθηση ασθενών στην παρανομία, απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, που προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα), επισημαίνοντας ότι «η δυνατότητα της κάνναβης να συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού την έχει καταστήσει προϊόν εξαιρετικά προσοδοφόρο».

Επιδοτούμενη

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για την όγδοη επερώτηση που αφορά την καθυστέρηση για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, για την οποία είχαν ενδιαφερθεί και προκυβερνητικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το να τεθεί τέρμα στην καθυστέρηση είχαν ζητήσει και η Χρ. Γιαταγάνα ως βουλευτής τότε των ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και πέρυσι βουλευτές από το Ποτάμι, καθώς αποτελεί μια επικερδή καλλιέργεια σε 500.000 στρέμματα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και εδώ και χρόνια επιδοτούμενη.

Οπως παρατηρούν μάλιστα οι Οικολόγοι Πράσινοι, «η χώρα παρανομεί απέναντι στον ευρωπαϊκό κανονισμό για κοινή οργάνωση στο λινό και την κάνναβη». Πόσα περιθώρια υπάρχουν, για να μην επιχειρείται η αγροτική ανάκαμψη;

Πολλοί σχολίασαν ότι... εδώ ο κόσμος καίγεται κι οι Συριζαίοι καίγονται για το «χασισάκι» ή ότι μιμούνται τον Γ. Παπανδρέου.

Να τους πληροφορήσουμε λοιπόν ότι η ιατρική κάνναβη αναγνωρίζεται διεθνώς, όχι μόνο στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αλλά και σε περισσότερες από 20 Πολιτείες στις ΗΠΑ -που πρωτοστάτησαν τον περασμένο αιώνα στην απαγόρευσή της για χάρη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και των άλλων βιομηχανιών που αντικατέστησαν τα προϊόντα της κάνναβης.

Και να προσθέσουμε ότι έχουν προχωρήσει ακόμη παραπέρα, επιτρέποντας και την ψυχαγωγική της χρήση σε μερικές Πολιτείες.

Ενδεικτικά δε, μόνο το πρώτο τετράμηνο νόμιμης διάθεσής της στο Κολοράντο μπήκαν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 10,8 εκατ. δολαρίων από φόρους, περισσότερα από 11 εκατομμύρια εισπράχθηκαν από την έκδοση αδειών, δεκάδες εκατομμύρια εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των συλλήψεων και φυλακίσεων και -σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα- η οικονομία της Πολιτείας άκμαζε, όπως είχε δηλώσει ο κυβερνήτης της («Εφ.Συν.», 9/7/2014, «Κύμα αντιαπαγόρευσης στις ΗΠΑ».

ΙΝΦΟ: Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα. Για μια πληρέστερη πληροφόρηση για τις χρήσεις τις κάνναβης, βιομηχανικής και ιατρικής μπορείτε να ανατρέξετε:
-ιατρική κάνναβηολιγωρία για την κλωστικήαποποινικοποίηση για να σωθούν ζωές, καλύτερη από το ξύλο αποδοτικότερη από το βαμβάκιτα κανναβινοειδή ως θεραπευτική επιλογήβιομηχανική κάνναβη για όλες τις χρήσεις. 

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι: 

Γ.Μπαλαούρας, Σ.Βαρδάκης, Γ.Γεννιά, Ν.Γκαρά, Γ.Γκιόλας, Ε. Καρακώστα, Β.Κατριβάνου, Αν.Κουράκης, Ι.Μιχελογιαννάκης, Θ.Μουμουλίδης, Κ.Μπάρκας, Γ.Ντζιμάνης, Γ.Πάλλης, Γ.Παπαφιλίππου, Κ.Παυλίδης, Ν.Σαντορινιός, Ι.Σαρακιώτης, Ε.Σταματάκη, Γ.Στέφος και Γ.Στογιαννίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωνή» και στους ασθενείς
Σειρά αναδιοργανωτικών μέτρων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και μια έκπληξη ως προς τον νέο ρόλο που θα παίξει η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου...
«Φωνή» και στους ασθενείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε
Δύο υπουργεία, δύο ΔΕΚΟ, δύο κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και απροσδιόριστο αριθμό τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προβλέπει το...
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ με τα μυαλά στα κάγκελα
Μπορεί να δόθηκαν οι οδηγίες για το πώς θα ψηφίσουν οι κρατούμενοι στα εκλογικά τμήματα των φυλακών, αλλά -αν κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου του 2012- το τι θα ψηφίσουν είναι μάλλον...
ΣΥΡΙΖΑ με τα μυαλά στα κάγκελα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωγή για τον διασυρμό των προϊόντων κάνναβης
H Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση KANNABIO προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τη δυσφήμηση που υπέστη από το Λιμενικό πέρυσι τον Απρίλιο, όταν είχε συλληφθεί χωρίς λόγο το ιδρυτικό της μέλος, Σεραφείμ Κανδύλας.
Αγωγή για τον διασυρμό των προϊόντων κάνναβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Υγείας. Ποιοι φορείς θα αναλάβουν τη λειτουργία τους και ποιες προδιαγραφές θεσπίστηκαν για τις εγκαταστάσεις.
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκστρατεία της Praksis για προσιτά φάρμακα
Ο δρ Σίλβιο Γκαρατίνι από το Ινστιτούτο φαρμακολογικών ερευνών Μάριο Νέγκρι στο Μιλάνο εξηγεί πώς μπορούν να λάβουν έγκριση λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα από τα ήδη διαθέσιμα επειδή η προστιθέμενη...
Εκστρατεία της Praksis για προσιτά φάρμακα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας