• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 19.5°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 15.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.1°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  3 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 16.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 19.2°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  73%

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της χώρας ενδιαφέρονται να συνδράμουν την ελληνική κυβέρνηση με την παροχή συγκεκριμένων συστημάτων ιχνηλασιμότητας,

EUROKINISSI/ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

Αυξήθηκαν οι κατασχέσεις, αλλά...

 • A-
 • A+

Παρ’ ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξαγγελθείσα από το προηγούμενο καλοκαίρι εγκατάσταση των συστημάτων ιχνηλασιμότητας στα τελωνεία όλης της χώρας, σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της OLAF, το Αιγαίο ήταν ο στόχος των δύο από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές επιχειρήσεις της υπηρεσίας αυτή τη σεζόν. «Χάρη στη στενή συνεργασία με την ελληνική γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ελληνικά και κυπριακά τελωνεία κατάσχεσαν 33 εκατομμύρια τσιγάρα στα τέλη του Ιανουαρίου.

Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια», αναφέρει η OLAF.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται βελτιωμένα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ επισημαίνεται πως στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη από τις πέντε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ολα τα τσιγάρα που κατασχέθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις ήταν τα λεγόμενα «φτηνά-λευκά» (κυρίως Richman, Βασιλικό, RGD και Jim, καθώς και νέες μάρκες, όπως το εμπορικό σήμα Βιετνάμ Αρωμα).

Πρόκειται για λαθραία τσιγάρα που διασχίζουν τα σύνορα, ερχόμενα κυρίως από Ασία και Αφρική πριν βρουν τον δρόμο τους για την ευρωπαϊκή αγορά. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και η κατάσχεση 8 εκατομμυρίων τσιγάρων επωνυμίας «Βιετνάμ Αρωμα» που έφτασαν πρόσφατα από την Ασία στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Παρά τις πρόσφατες επιτυχίες των επιχειρήσεων στο Αιγαίο, κρίσιμο θεωρείται το χρονίζον ζήτημα της εγκατάστασης των ειδικών συστημάτων ιχνηλασιμότητας, το οποίο έχει εξαγγελθεί από διαφορετικές κυβερνήσεις αλλά «κοσκινίζεται» στα συρτάρια εδώ και 5 χρόνια.

Το νομοσχέδιο για τα καπνικά (που αναγγέλθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και τον τότε υπουργό κατά της Διαφθοράς Π. Νικολούδη) είναι πλέον στο τελικό στάδιο και αναμένεται η τελική έγκριση των δανειστών. Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Οικονομικών, «το νομοσχέδιο θα βελτιώσει τον νόμο Νικολούδη και θα ενσωματώσει το κοινοτικό πλαίσιο (Οδηγία 40/2014) που θα ισχύσει από το 2016».

Με χορηγία... Παπαστράτου

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 ο Τρ. Αλεξιάδης υπέγραψε την έγκριση δωρεάς ενός αυτοκινούμενου συστήματος ελέγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ, αξίας 2 εκατ. ευρώ, εκ μέρους της εταιρείας «Παπαστράτος».

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρείας, που αναπαράχθηκαν χθες από το Bloomberg, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πωλούνται 4 δισ. λαθραία τσιγάρα, δημιουργώντας «μαύρη» τρύπα 670 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Το συγκεκριμένο σκάνερ ήδη ελέγχει περίπου 80 φορτηγά την ώρα σε όλο το οδικό δίκτυο, σε λιμάνια και σε άλλες εγκαταστάσεις, ενώ αναμένεται η τοποθέτηση άλλων τριών ανάλογων συστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της χώρας ενδιαφέρονται να συνδράμουν την ελληνική κυβέρνηση με την παροχή συγκεκριμένων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, το κόστος των οποίων θεωρείται υψηλό. Σημειώνεται πάντως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν επιτρέπει μια καπνοβιομηχανία να σχετίζεται με το σκάνερ από την ώρα που το δωρίζει, καθώς δεν είναι αποδεκτό να «ελέγχουν το σύστημα (μέσω του λογισμικού) που τους... ελέγχει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε πρόσφατα σχετικά ότι «το λογισμικό, η χρήση και όλα τα υπόλοιπα είναι του υπουργείου Οικονομικών και δεν σχετίζονται με την εταιρεία».

«Οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες ισχυρίζονται ότι μέσα από τις διαδικασίες που εκείνοι ακολουθούν δεν γίνεται λαθρεμπορία. Είναι η δική τους άποψη, εγώ έχω διαφορετική», είχε αφήσει σαφείς υπαινιγμούς τον Ιούλιο του 2015 ο πρώην υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύλληψη προμηθευτή κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων
Στη σύλληψη 37χρονου Έλληνα, ο οποίος εκτιμάται πως ήταν ο βασικός προμηθευτής των κυκλωμάτων που διακινούσαν λαθραία τσιγάρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προχώρησε το πρωί του Σαββάτου η αστυνομία.
Σύλληψη προμηθευτή κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο καπνός που πνίγει την Οικονομία
Επί οκτώ χρόνια εφαρμόζεται με ζήλο η μεταρρυθμιστική ατζέντα των τριών Μνημονίων. Ωστόσο, μια από τις πλέον αναιμικές δράσεις αποδεικνύεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ειδικά ως προς την αντιμετώπιση του...
Ο καπνός που πνίγει την Οικονομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το λαθρεμπόριο καπνού και η Ελλάδα
Από την εταιρεία «Καρέλια Α.Ε.» στάλθηκε στην «Εφ.Συν.» Εξώδικη Δήλωση σχετικά με το δημοσίευμα του «Ιού» για το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού («Η έρευνα-φάντασμα για τα τσιγάρα», 14/3/2015). Το δημοσίευμα...
Το λαθρεμπόριο καπνού και η Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λιμενικό: Κατάσχεση 1 δισ. λαθραίων τσιγάρων εντός της δεκαετίας
Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λαθραία τσιγάρα έχει κατασχέσει την τελευταία δεκαετία το Λιμενικό Σώμα, αποτρέποντας τη διαφυγή εσόδων από δασμούς, αξίας που υπερβαίνει τα 240 εκατ. ευρώ.
Λιμενικό: Κατάσχεση 1 δισ. λαθραίων τσιγάρων εντός της δεκαετίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δάκρυα οργής: «Χάνουμε την ανάσα μας»
Τσιμέντωσαν το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» στου Ψυρρή, σε μια κίνηση που φανερώνει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης ● Επιχείρηση εκκένωσης έπειτα από εισβολή της αστυνομίας ● Η ιστορία του και οι...
Δάκρυα οργής: «Χάνουμε την ανάσα μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα σύλληψη του Γάλλου Ερόλ, μεθοδεύουν ξανά την απέλασή του
Ομηρος του κράτους εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, Ευρωπαίος πολίτης, κάτοικος Ελλάδας εδώ και 8 χρόνια, με καθαρό ποινικό μητρώο ο Γάλλος αναρχικός Ερόλ, στις 6 Δεκεμβρίου με συνοπτικές διαδικασίες...
Νέα σύλληψη του Γάλλου Ερόλ, μεθοδεύουν ξανά την απέλασή του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας